Mami blogerke smo vedno znova na lovu za dobrimi, preprostimi družinskimi recepti, ki jih dodajamo na svoj jedilnik. Tokrat smo sprejele izziv znamke Rama, ki jo bomo uporabile pri petih vrstah receptov, od namazov do sladic. Vse recepte bomo seveda delile z vami, hkrati pa vas na družbenih omrežjih vsak teden v mesecu novembru razveseljevale z mini nagradami. Tokratni recept: pita.
Izzivov se bomo lotili:
Danijela Čutura Sluga, Mami na off
Nina Držaj, Z ljubeznijo, Mama.
Jure Marolt, Ljubki nesmisel
Anja Oman, Mamina maza
Vita Starman, Mama kuha
PETI IZZIV: PITA
Zadnji izziv je pripadel Anji Oman, ustvarjalki bloga Mamina maza, ki je ostalim štirim zadala nalogo, da spečejo pito. Nastali so naslednji recepti:
ČOKOLADNA PITA (Z ljubeznijo, Mama.)
Potrebuješ:
Testo:
Za skorjo čokoladne pite potrebuješ 80 g margarine Rama z maslom, ki jo stopiš in premešaš z 180 g zdrobljenih piškotov. Mešanico pritisneš ob dno in rob pekača in daš hladit v hladilnik za 15 min.
Za čokoladni nadev potrebuješ:
– 180 g temne čokolade,
– 170 g mlečne čokolade,
– 80 g Rame z maslom,
– 200 ml sladke smetane.
Recept:
Segreješ sladko smetano in maslo ter dodaš čokolado, zdrobljeno na koščke, da se raztopi. Premešaš in ohladiš, nato pa kremo preliješ na skorjo/podlago. Daš za vsaj 4h na mrzlo (najbolje je za vso noč). Po želji lahko okrasiš s stepeno sladko smetano ali posipaš z mletim sladkorjem.
Nini lahko slediš tukaj: https://www.instagram.com/zljubeznijomama/
PITA Z JABOLKI IN BOROVNICAMI (Mami na off)
Potrebuješ:
Testo:
400 g moke,
180g Rama butter,
100g sladkorja v prahu,
1 jajce,
1 rumenjak,
2 veliki žlici kisle smetane,
1 zavitek vanilijevega sladkorja,
nekaj žličk vanilijeve arome,
pol zavitka pecilnega praška,
nekaj kapljic limoninega soka (vse sestavine zmešate in pustite počivati pol ure preden jo razvaljate).
Nadev:
Naribana jabolka, zmrznjene borovnice, kisla smetana
Recept:
Naredite testo, dodate jabolka (po njih potresete rjav sladkor in cimet po okusu), dodate lahko tudi nekaj žlic kisle smetane, povrhu pa potresete zmrznjene borovnice. ? Pito oblikujete po želji (jaz si velikokrat pomagam s Pinterestom), peče se cca 45 minut na 180 stopinj.
Danijelo lahko spremljate tukaj: https://www.instagram.com/maminaoff/
JABOLČNA PITA (Ljubki nesmisel)
Potrebuješ:
Testo:
– 175 g ostre moke
– 25 g sladkorja v prahu
– 100 g ohlajene Rame od @ramaslovenija
– 2 žlici vode
– 1 rumenjak
Nadev:
– 4 narezana jabolka
– Cimet in vanilijev sladkor
Recept:
Rabiš dva testa za podlogo in »pokrov« pite. V večji posodi zmiksaš moko, sladkor v prahu in Ramo, da nastane drobljeno testo. Nato dodaš rumenjak in vodo ter miksaš dokler ne nastane testo. Nato ga pregneteš in ga daš za pol ure v hladilnik. Prvo testo razvaljaš v obliki kroga in ga položiš na dno pekača, iz drugega testa pa oblikuješ »pokrov« po želji. Pri nadevu jabolkom dodaš sladkor in cimet ter jih deset minut kuhaš. Podlogo pite položiš v pekač in deset minut pečeš na 180 stopinj. Dodaš jabolka in pokrov pite ter pečeš še 45 minut.
Jureta lahko spremljaš tukaj: https://www.instagram.com/jure.marolt/
JABOLČNA PITA (Mama kuha)
Potrebuješ:
Testo:
350g gladke moke,
žlička pecilnega,
100g sladkorja,
ščep soli,
150g maslene Rame,
4 žlice kisle smetane,
2 rumenjaka.
Testo zamesimo, zavijemo v folijo in damo v zmrzovalnik za pol ure.
Nadev:
10 jabolk,
žlička cimeta,
sok 1/2 limone,
1 vanili sladkor.
Recept:
Jabolka olupimo, naribamo in damo v kozico dušit za 10 minut, da se zmehčajo. Dodamo jim še vanili sladkor, cimet in limonin sok.
Keramični pekač namastimo z masleno Ramo in vanj damo 3/4 testa. Jaz ga ne valjam, ampak razporedim z roko po pekaču in ob straneh enakomerno. Preko nadevamo jabolka in iz preostalega testa naredimo okraske za na vrh. Z modelčki sem jaz naredila zvezdice, lahko naredite trakove, srčke, karkoli v bistvu.
Pečemo na 180°C, cca 45 minut. Ohlajeno pito potresemo s sladkorjem v prahu.
Viti lahko slediš tukaj: https://www.instagram.com/mamakuha/
DOBER TEK!
Na našem Facebooku lahko sodeluješ v nagradni igri (pravila in pogoji tukaj).
Objava je nastala v sodelovanju z Rama Slovenija.