Recepti

SIMPLE: Smo slovenske mamice pripravljene na to kuharsko knjigo?

Pred nekaj dnevi smo se udeležile srečanja ob izzidu nove kuharske knjige Ottolenghi: SIMPLE. Glavno vprašanje je bilo: “Smo Slovenke in Slovenci na tako kuharico že pripravljeni?”

Yotam Ottolenghi, Izraelec, ki živi v Londonu in že nekaj let spreminja svetovno kuhinjo, je končno prispel tudi v Slovenijo. Kuharica SIMPLE je prevedena v slovenščino in lahko jo kupimo pri založbi Vida. Navdušuje s svojimi preprostimi recepti, ki, kot je za Ottolenghija značilno, vsebujejo ogromno zelenjave in začimb. Kar 130 receptov najdemo v njej! Takih za zajtrk, z žitaricami, z mesom, ribo, za sladice… za vsak dan in za posebne priložnosti. Vsem pa je skupna kraljica krožnika: zelenjava.

Slovenci smo si z zelenjavo blizu. Radi jo pripravljamo, radi jo uživamo, nenazadnje je kar nekaj raste na naših vrtovih. Mogoče se moramo samo še sem in tja znebiti občutka, da zelenjava nujno potrebuje meso ali ribe za nek normalen družinski obrok. Mogoče se moramo naučiti kdaj uporabiti kakšne stročnice ali žitarice, a vse to se ne zdi pretežko. Sploh po tem letu, ko smo v kuhinji gojili celo čisto lastne domače drožije in iz njih pekli vrhunski kruh.

Nova kuharica; Ottolenghi: SIMPLE.

KJE SE TOREJ SKRIVA IZZIV?

Yotam Ottolenghi je uspel prepričati cel svet. Njegova prva knjiga je svetovna uspešnica, sledilo ji je že 7 novih. Njegov vpliv na kuhanje mnižic omenjajo največji svetovni mediji, poznajo ga vsi profesionalci in ljubitelji kuhanja, njegove jedi se znajdejo kot referenca celo v filmih kot je Dnevnik Bridget Jones. Prepričal je in navdušil. Z načinom, z idejo, z okusi.

Izziv se skriva tam, kjer bi morda najmanj pričakovali. V najmanjših sestavinah, a v tako pomembnih. V začimbah. Ottolenghi prihaja z vzhoda in uporablja začimbe, ki jih pri nas ne poznamo, jih zelo redko ali spoloh ne uporabljamo in jih tudi ne dobimo v vsaki trgovini. Kako pripravljeni smo jih vključiti v našo kuhinjo in kako blizu nam bo njihov okus? Glede na izkušnje in pričevanja, se v te okuse zaljubi vsak. In nikoli več jih iz svoje kuhinje ne izpusti. V uvodu v kuharico je Ottolenghi dodal mini priročnik in vodič po začimbah. Večino jih najdemo v dobro založenih supermarketih ali v specializiranih trgovinah kot je Hiša začimb.

Smo pripravljeni na tahini, harisso in črni česen?

SIMPLE: SVEŽE

Kuharica SIMPLE zagotovo v naš dom prinaša svežino. Zaradi sestavin v receptih in zaradi novih okusov. Ko jih enkrat preizkusiš, se vanje zaljubiš. In v njihovo enostavno in hitro pripravo. Me smo imele čast preizkusiti nekaj receptov izpod rok mladega kuharja Tomaža Bratovža iz visoko kulinarične ljubljanske restavracije JB. Cvetača in granatno jabolko, šparglji z mandlji, polnjene bučke, jajčevec in zapečena cvetača, losos. Vse je bilo zelo okusno. Drugače. Na najboljši možen način.

Kuharico SIMPLE lahko natančneje pregledate in se odločite za nakup pri založbi Vida TUKAJ.

Me mislimo, da smo pripravljeni. Pa še kako!

Dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja