Nerazvrščeno

7. Otroški knjižni festival bo 12.6.2021!

Juhu! Leto je naokoli in na vrtu Vodnikove domačije bo 12. junija med 9.30 in 19.00 spet zaživel

Otroški knjižni festival, tokrat že sedmi!

 

Otroški knjižni festival je na Vodnikovi domačiji Šiška postal priljubljena stalnica – ob koncu šolskega leta in pred začetkom poletnih počitnic za otroke vsako leto pripravijo celodnevno rajanje s knjigami. Založniki po ugodnih cenah ponujajo kakovostno literaturo za otroke (tako za najmlajše kot tudi malce starejše, pa tiste, ki počasi že vstopajo v puberteto), sejem pa spremlja pester knjižni program, s katerim želijo otrokom in odraslim branje približati prek predstav, ki temeljijo na knjižnih predlogah, kvizov, pogovorov in obiskov priljubljenih avtorjev in avtoric, vsako leto pa festival zaključijo tudi s koncertom.

Foto: Domen Pal

KAJ SE BO DOGAJALO LETOS?

Na letošnjem Otroškem knjižnem festivalu se poleg knjižnega sejma obeta tudi odprtje Pravljičnega studia, namenjenega spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Na festivalu vas bo ob tem pričakal tudi zabaven literarni kviz za vso družino Literarni 1-2-3 z Boštjanom Napotnikom, igralka Elena Volpi bo interpretirala slikanico Obisk pisateljice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav, duhovito zgodbo iz zbirke Zeb. pa bo na dogodku Hočemo jokati interpretiral dramski igralec Blaž Šef (sledila bo delavnica pisanja transparentov s tipografinjo Aljo Herlah).

Obiskal nas bo tudi priljubljeni pesnik in pisatelj za otroke Peter Svetina, otroci bodo zgodbe lahko pripovedovali ob glasbeni spremljavi Janeza Dovča, s starši pa bomo razpravljali tudi o tem, kako izbirati prave knjige ter širiti ljubezen do branja in pripovedovanja v družinskem okolju.

Za zaključek so tudi tokrat pripravili koncert, na katerem bodo uživali tako otroci kot starši – koncert uglasbene poezije za otroke Backi iz klavirja je nastal na podlagi izbrane otroške poezije znanih in manj znanih avtorjev. Backe iz klavirja je uglasbil Andrej Hočevar, igrajo pa jih Aleksandra Ilijevski (vokal), Rok Zalokar (klavir), Justin Durel (bendžo) in Andrej Hočevar (bas).

Foto: Domen Pal

LETOŠNJI PROGRAM

10.00-19.00 / Sejem otroških knjig
Založniki ponujajo knjige, ki nestrpno čakajo, da z njimi preživite poletje.
09.30-12.00 / odprtje Pravljičnega studia 5+
S pomočjo domišljije in tehnike bomo tokrat skoraj zares odpotovali v pravljične svetove. Pripravili smo green screen, videe pravljičnih svetov in glasbo za vse priložnosti, vi prinesite ideje in zgodbe.
Delavnico pripravljamo v sodelovanju z društvom Slon.
09.30 / pripovedovalski dogodek 3+
Lenivec in tapir sta prijatelja, čeprav si ne bi mogla biti bolj različna. Eden je najraje v drevesni krošnji, drugi pod njo, eden je ves poskočen, drugega vsak gib utrudi. Kako se torej obiskovati, da bo dobro za oba? Odlično slikanico pisateljice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav (Mladinska knjiga, 2020) bo interpretirala igralka Elena Volpi.
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/142933754554171/?ref=newsfeed
10.00 / pripovedovalski dogodek 6+: Hočemo jokati *
Četrto sredo v oktobru so ukinili jok. Očeta to ni pretirano ganilo, ker tako ali tako nikoli ni jokal. Mama pa je bila odločena, da je treba protestirati. In ni bila edina. Z velikimi transparenti “Hočemo jokati,” so se ljudje zbrali na velikem trgu. Duhovito zgodbo iz zbirke Zeb nizozemskega pisatelja Gideona Samsona (Založba Miš, 2019) pripoveduje in z otroki o njej razpravlja igralec Blaž Šef.
Sledi delavnica pisanja transparentov s tipografinjo Aljo Herlah.
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/274061657792154/?ref=newsfeed
11.00 | delavnica 6+ in debata za starše: Protestiramo *
Dogodku Hočemo jokati sledi delavnica ustvarjanja transparentov s tipografinjo Aljo Herlah. Ob isti uri bo potekala debata s starši o tem, kako izbrati prave knjige ter širiti veselje do branja. Pogovor usmerjata programska vodja festivala Bobri Tadeja Pungerčar in vodja otroškega programa na Vodnikovi domačiji Špela Frlic.
12.00 / literarni kviz 5+ z Boštjanom Napotnikom – Napotom
Pridružite se nam na zabavnem literarnem kvizu za vso družino. Pomerili se bomo v različnih kategorijah, od skrivnega življenja priljubljenih literarnih junakov preko zagonetnih odlomkov iz knjig do zapletenih ugank. Otroci bodo tekmovali proti odraslim in zmagovalci bodo, kot se za resen kviz spodobi, prejeli lepe nagrade.
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/278354504014621/?ref=newsfeed
15.00-19.00 / Pravljični studio: Pripovedovalska igralnica za otroke
Pripovedovanje je lahko tudi zabavna igra. Vstopite v Pripovedovalsko igralnico, igrajte se s pripovedovalskimi kockami in prosojnicami in skupaj s starši ali sami pripovedujte zgodbe. Med pravljične junake vas bodo vodile izkušene pedagoginje.
16.00 / pripovedovalsko-glasbeni dogodek: Otroci pripovedujejo zgodbe
Otroci ste lahko odlični pripovedovalci in tokrat oder odpiramo prav za vas. Vabimo vas, da stopite na oder in nam poveste svojo zgodbo. S seboj na oder lahko pripeljete pomočnika – očka ali mamico, svojega prijatelja, najljubšo igračko ali pa predmete, ki vam bodo v navdih pri pripovedovanju. Z glasbo vas bo pospremil glasbenik Janez Dovč. Lahko se prijavite za svoj nastop, lahko pripovedujete tudi skupaj z mamo ali dedkom, s prijateljem. Rezervirajte si mesto na pravljicni.studio@divjamisel.org
FB dogodek: https://fb.me/e/GArpeVlr
17.00 / Pisatelj na obisku: Peter Svetina
V goste prihaja priljubljeni pisatelj in pesnik za otroke, tudi avtor prikupno prismuknjenih zgodbic in posebnežih, obstrancih, ljudeh s posebnimi usodami in življenskimi dogodivščinami. Saj poznate Debelo pekovko in gospoda Kostantina, ki bi skoraj izgubil klobuk, pa Ježevce … Petrovi sogovorniki na odru bodo otroci. Tudi vas vabimo, da ga kaj vprašate, ali pa mu samo v podpis prinesete svojo najljubšo knjigo.
FB dogodek: https://fb.me/e/18hcRgEax
18.00 / Koncert uglasbene poezije za otroke: Backi iz klavirja
Backi iz klavirja so nastali na podlagi izbrane otroške poezije znanih in manj znanih avtorjev. Otroci se bodo lahko prepustili zazibanim melodijam, odkrivali pravljične svetove backov in se zabavali ob njihovih vragolijah, odrasli bodo mogoče prepoznali glasbene vzorce in uživali v njihovih domiselnih sopostavitvah, saj backi iz klavirja nenehno širijo tudi svoja lastna glasbena obzorja.
Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal

Tudi letos bo dogajanje pestro, poučno in zabavno. Se vidimo!!! 

Več o dogodku spremljaj na Facebooku TUKAJ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja