Rastemo z Lidlom VZGOJA

Se rad/a igraš?

Pozdravljeni! Sem Andraž, sem odrasel moški IN rad se igram! Že od nekdaj!
Nekoč sem se igral s kamenčki, malček kasneje s kockami, še kasneje z lul… Khm, khm – na kratko: še vedno se rad igram. Rad imam družabne igre, igro z Julijo in/ali Manco ..
Ne maram prepričanja, da je igra rezervirana samo za otroke, in zavračam vse namige, da sem otročji.
Ne in ne! Igra je dober način sproščanja in odlično zdravilo proti stresu!

Je pa igra tudi super način za učenje. Prek igre lahko otroka naučimo nešteto veščin, ki jih potrebuje zdaj ali pa jih bo potreboval pozneje v življenju. 

Pospravljanje (za seboj), česanje las, umivanje zobkov: vse to Julija že počne sama, kar je rezultat igre. Igrala sva se »kdo hitreje pospravi vse kocke«, šla na obisk v namišljen »frizerski salon«, umila zobke vsem njenim pliškotom in …
Julija se – tako kot ogromno drugih otrok – uči skozi igro. Nekaj stvari se nauči pri igri z mano, nekaj stvari »vsrka« pri igri z Manco in še nekaj med igro s sovrstniki. 

Zakaj bi otroku že v prvih nekaj letih »težili« s pravili in seznami opravil? Zakaj bi otroka silili, da se uči šteti, poštevanke, risanja in barvanja (do črte) itn., kar naj bi otrok pri določeni starosti znal? Zakaj bi otroka karkoli naučil kakorkoli drugače kot skozi igro?

Z Julijo veliko plezava, se plaziva, loviva, skrivava, voziva s skirojem … Veliko se gibava in razrešujeva najrazličnejše skrivnosti, ki se nama razkrivajo na najinih potovanjih v čudoviti svet domišljije.
Julija in Manca pa veliko rišeta, barvata, štejeta in se nekaterih zadev (ki se jih nekako sproti učiva tudi midva) lotevata na povsem drugačen način kot midva.
V vrtcu se Julija z vzgojiteljicama in še posebej s sovrstniki spet igra drugače, kar pomeni, da se tudi uči drugače … in prav to je tisto, kar je najbolj pomembno: otrok je deležen različnih načinov učenja in prav vsi so (zaenkrat še) plod »igre«. 

Zanimivo, kajne? Morda nam ne bi škodilo, če bi se vsi (še) več igrali. Svet bi bil zagotovo precej lepši.

Kaj pa ti, se rad/-a igraš?

 

Objava je nastala v sodelovcanju z Lidl Slovenija v sklopu projekta Rastemo z Lidlom 

Andraž Andrejc
Kdor to bere | Spletna stran

Smo rahlo odštekana blogerska družina, sestavljena iz zagrizene ljubiteljice slovnice, dežurne jokice in jebivetra. Komu pripada katera od naštetih vlog, pa si poglejte na www.kdortobere.eu.

Andraž Andrejc

Smo rahlo odštekana blogerska družina, sestavljena iz zagrizene ljubiteljice slovnice, dežurne jokice in jebivetra. Komu pripada katera od naštetih vlog, pa si poglejte na www.kdortobere.eu.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja