VZGOJA Umetnost in kultura

Bralni vlak: Kdo je Nino?

“Predstavljajte si, da bi imeli čarobni napoj, ki bi otroke pripravil do tega, da bi mirno sedeli in poslušali;
to bi hkrati spodbudilo njihovo domišljijo in razširilo besedni zaklad
ter s tem še dodatno razvilo zmožnost vživljanja v življenje drugega in sočustvovanja,
kar tudi okrepi otrokovo zaupanje in mu omogoči, da pogumno in samozavestno pogleda v prihodnost.
Takšen čarobni napoj dejansko obstaja: to so pravljice, ki jih pripovedujemo ali beremo našim otrokom.
Pouk pripovedovanja zgodb je najvišja oblika poučevanja.” – Gerald Huther

 

Mami blogerke smo velike ljubiteljice knjig, kar si prizadevamo prenesti tudi na naše otroke. Vedno smo na preži za dobrimi slikanicami, zanimivimi zgodbami in ilustracijami, ki nam bodo pomagale z otroki odkriti in raziskati zunanje in notranje svetove. Ko smo odkrile BRALNI VLAK, naša udeležba ni bila niti za trenutek vprašljiva.

Gre za projekt spodbujanja branja otrok in odraslih, ki se z vagoni priključujejo vseslovenskemu bralnemu vlaku. Tisti, ki vlaku priključijo največ vagonov (ena odrasla in ena otroška knjiga), dobijo tudi lepe knjižne nagrade. Več o Bralnem vlaku preberi TUKAJ, kjer se lahko tudi prijaviš in ob prijavi brezplačno prejmeš čudovito bralno vrečko pripomočkov za še lepše branje.

 

Knjige so sestavni del vsake otroške sobice. Foto: Mama kuha

SLIKANICA Kdo je Nino?

Prva knjiga na našem bralnem seznamu je slikanica z naslovom Kdo je Nino?, ki jo je napisala Susanna Mattiangeli, avtorica z najprestižnejšo italijansko literarno nagrado za otroško književnost (Andersenova nagrada za pisateljico leta). Ilustrirala jo je Mariachiara Di Giorgio, prevedla pa Dušanka Zabukovec, ki je dobitnica mednarodnega Andersenovega častnega priznanja IBBY in nagrajenka Društva slovenskih filmskih in in televizijskih prevajalecv za življenjsko delo.

Izvirne slikanice spremljajo vsakdan fantiča po imenu Nino, ki glede na prostor, družbo in situacijo prilagaja svoj jaz. Zgodbo pripoveduje njegov najboljši prijatelj, zunanji opazovalec, ki Nina dobro razume, saj se tudi sam dnevno znajde v podobnih situacijah in ve, da vsaka zahteva novo vlogo.

Nino je otrok. Je sin, brat, vnuk, sošolec, prijatelj, nečak, igralec, športnik… vsaka stran mu prinese novo vlogo.

Slikanica je po našem mnenju primerna za otroke 4+ let.

 

Nino je včasih tudi pacient. Rahlo neučakan pacient.

 

Nino kot bralec raziskuje različne svetove.

POGOVOR OB SLIKANICI KDO JE NINO?

Ob vsaki slikanici in ob vsakem otroku, ki jo prebira, se lahko pogovarjamo o mnogih temah, ki so tisti trenutek aktualne za starost in okoliščine v katerih se je znašel tisti hip. Vseeno pa vedno obstajajo tudi neke splošne teme, ki se jih vsebina dotika in nam lahko pomagajo raziskati notranji svet otroka, nam pomagajo učiti sočutja do sebe in drugih in podprejo razvozlavanje nekaterih ovir ali izzivov, s katerimi se otroci dnevno soočajo.

Slikanica Kdo je Nino? ponuja izvrstna izhodišča za pogovore o razumevanju sebe, prijateljev in odnosov med ljudmi. Morda tudi o tem, kako so se vsakodnevni odnosi spremenili zaradi karantene. Igramo sedaj še kakšno vlogo več ali kakšno manj?

VPRAŠANJA PRED BRANJEM

Vpršanja pred branjem so kot nekakšno ogrevanje. Spodbudijo otrokovo razmišljanje, hkrati pa zanimanje za slikanico in njeno vsebino. Pred branjem radi natančno pregledamo slikanico. Otroku povemo, da se slikanica odvija okoli dečka z imenom Nino. “Sprehodimo” se skozi ilustracije in poskušamo ugotoviti, kaj se na kateri dogaja.

 1. Kakšen je Nino? (majhen, velik, vesel, žalosten, navihan, skuštran…)
 2. Kaj Nino dela? (poskušamo ugotoviti glede na ilustracijo)
 3. Ali tudi ti kdaj izgledaš tako kot Nino?

VPRAŠANJA MED BRANJEM

Med branjem ni potrebno postavljati vprašanj, da ne prelomimo toka branja. VENDAR! Če otrok postavlja vprašanja, se v miru ustavimo in poskušamo odgovoriti oz. mu pomagamo najti odgovor. Zabavno pri knjigah je ravno to, da se lahko med branjem ustavimo, skočimo na kakšno drugo stran, se celo vrnemo nazaj… Branje naj bo zabavno in prijetno. Če otrok ne zdrži daljše koncentracije, tudi ni nič hudega, če z branjem prenehamo in nadaljujemo spet kasneje.

VPRAŠANJA PO BRANJU

Vprašanja po branju so namenjena boljšemu razumevanju prebranega in odpirajo možnost za poglobljene pogovore.

Po prvem branju ali celo po nekaj branjih (odvisno od otroka), pustimo otroku, da sam predela prebrano. Ko knjigo bolje pozna (raziskave so pokazale, da večkratno branje iste knjige širi otrokov besedni zaklad in boljše razumevanje hitreje in uspešneje od menjavanja večih knjig hkrati), pa je čas za vprašanja. Spet otroka ne silimo in mu ne ponujamo odgovorov. Ne gre za učenje, gre za prijeten pogovor, v katerem se morata oba udeleženca počutiti dobro.

 1. Kateri Nino ti je najbolj/najmanj všeč? Zakaj?
 2. Se ti kdaj počutiš podobno kot Nino? Kdaj?
 3. Poznaš koga, ki je podoben Ninu?
 4. Katere vse vloge igraš ti čez dan? (Za mlajše otroke: Kdo si, ko si doma? Kdo si, ko si v vrtcu?…)
 5. Kdo so tvoji prijatelji? Kakšni so? Kdaj so ti najbolj všeč? (Za mlajše otroke, kakšen je tvoj najboljši prijatelj, ko sta na igrišču?, … ko se skregata?, … ko je z mamico?, …)

  Za malce starejše (6+):

 6. Sem jaz kdaj ena oseba in kdaj druga? Kdaj? Kakšen/kakšna sem takrat?
 7. Katera tvoja vloga ti je najbolj in katera najmanj všeč?
 8. Se v kateri vlogi težko znajdeš? V kateri ti je povsem lahko?

  Za aktualno situacijo (za starejše):

 9. Ali igramo sedaj, ko je korona manj ali več vlog? Katere?

 

PRIDRUŽI SE BRALNEMU VLAKU TUDI TI!

Knjigo Kdo je Nino? lahko prebiraš z nami in tudi ti dodajaš svoje vagone k Bralnemu vlaku, ki s polno paro šiba po tirih skozi celo leto. Prijaviš se TUKAJ

Pri KUD Sodobnost, pa smo zate pripravile tudi posebno kodo MAMIBERE20, ki ti prinese -20% pri nakupu vseh (neznižanih) slikanic in knjig za odrasle! Ni za kaj 😉

Slikanico Kdo je Nino? najdeš TUKAJ

Priporočamo pa še naslednje slikanice:
Andreja Peklar: Buba 
Ida Mlakar Črnič: Tu blizu živi deklica
David J Smith: Če…
Andreja Peklar: Ferdo, veliki ptič
Jana Bauer: Kako prestrašiti pošast

S kodo MAMIBERE20, v KUD Sodobnost nakupuješ knjige ceneje!

 

 

Objava je nastala v sodelovanju s KUD Sodobnost 

 

 

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja