Rastemo z Lidlom

POLETJE JE ČAS ZA UČENJE

Kakšen čuden naslov. Odrasli se ob njem zdrznemo. Pa šolarji tudi. Poletje je vendar čas počitnic in počitka in zabave. Tako razmišljamo, ker od šole naprej učenje za nas pomeni nekaj težavnega in dolgočasnega. Pa ne za vse. Za predšolske otroke je učenje nekaj najlepšega in najbolj zanimivega. “Znam! Zmorem! Naučil/a sem se! Glej, mami! Glej, oči!” So tisti vzkliki, z iskricami in ponosom v očeh, ki kažejo na nov mejnik v otrokovem odraščanju v odraslo osebo. In kako zelo to majhni otroci komaj čakajo! Da bodo veliki, kot mi. 

Ni ga boljšega letnega časa od poletja za učenje raznoraznih spretnosti. Odrasli imamo več časa, dnevi so daljši in večino dneva preživimo zunaj, kjer nismo tako zelo občutljivi na kapljico izven kahlice ali jogurt razmazan po celem stolu. Pri obeh otrocih sem zato poletje izkoristila za premagovanje pomembnih premikov:

  1. Odvajanje od pleničk 

Pri Nini, ki je ravno dopolnila eno leto, smo s sabo na plažo (neobljudena, na plaži smo večinoma sami) jemali kahlico. Ker smo ji na plaži seveda slekli pleničko, smo imeli dober pregled nad dogajanjem. Vsakič, ko je začela lulati, smo jo hitro prenesli na kahlico. Zelo zelo hitro je dojela v čem je stvar in kmalu sama začela hoditi na kahlico. Temu je seveda sledilo bučno ploskanje in spodbujanje. V dobrem tednu se je naučila uporabljati kahlico.) Nekaj talega načrtujemo tudi z Ianom, ki bo poleti star leto in štiri mesece.) 

  1. Začetek samostojnega hranjenja 

Res res ne maram packanja in umazanije po hranjenju, obenem pa vem, da če otroku v roke ne daš žlice in ga pustiš, se nikoli ne bo naučil. Poletje se mi zato zdi idealna priložnost, saj vse skupaj lahko poteka zunaj, blizu vode. Otrok se samo v plenici usede za malo mizico, dobi v roke hrano in pribor in se uči. Če lahko po hranjenju kar vse skupaj spereš s cevko za vodo, pa je to sploh zmaga. 

Poleg tega poletje ponavadi izkoristimo tudi za ustvarjanje, plezanje, plavanje, skakanje, raziskovanje novih kotičkov in družabne igre. Vse skupaj se na videz zdi popolnoma vsakdanje, a v resnici je tole vse skupaj poleti nekako drugače. Vse poteka v miru in oba z Urošem imava čas, da se pri zadevah ustavljava, jih razlagava, pokaževa kaj novega in se na splošno bolj osredotočiva na druženje in veliko skupnih aktivnosti. Učenje tako poteka popolnoma spontano, male glavice pa so zvečer utrujene od vsega doživetega in ponosne zaradi vsega naučenega. 

Poletje je res dober čas za učenje. Za učenje, kakršno bi učenje moralo biti: polno izzivov, predvsem pa zelo zelo zabavno! In če sem popolnoma iskrena, se vsako leto tudi sama veliko naučim. Največkrat pa si spet pritrdim, da je poletje definitivno najboljši letni čas in da se bom nekoč, upam, da čimprej, preselila nekam, kjer je vedno poletje. 

Objava je nastala v okviru projekta Rastemo z Lidlom.

Foto: Mateja Tamše 

Anja Oman
Maminamaza.si | Spletna stran

Anja Oman je mamica dveh otrok, ustvarjalka bloga www.maminamaza.si in ustanoviteljica Mami blogerk, ki verjame v dobro vseh ljudi, sočutje, podporo in srčnost. Obožuje otroke in vse povezano z njimi.

Anja Oman

Anja Oman je mamica dveh otrok, ustvarjalka bloga www.maminamaza.si in ustanoviteljica Mami blogerk, ki verjame v dobro vseh ljudi, sočutje, podporo in srčnost. Obožuje otroke in vse povezano z njimi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja