Pri nas doma pojemo zelo malo kruha, najmlajša dva ga praktično ne jesta, razen sirovih štručk v trgovini in kruha v vrtcu, ampak o tem raje ne bi. A pečemo in ustvarjamo pa radi. Sladki kruhki so priročni in tudi na kakšni zabavi bi lahko bili dobra popestritev vsej klasiki. Priprava je hitra, rezultat pa odličen.
Sestavine:
- 500 g moke
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 jajce
- 200 ml mlačnega mleka
- 2 žlici sladkorja
- Pol žličke soli
- Moka za posip
Priprava:
Prižgemo pečico in jo damo greti na 175°C.
V manjšo skodelico damo 1 žlico moke, 1 žlico sladkorja, zdrobljen kvas in zmešamo s polovico mleka. Damo počivati, da kvas naraste.
V večjo posodo damo moko, 1 jajce, sol, preostanek in vzhajan kvas. Vse skupaj temeljito pregnetemo. Meni je stara mama vedno govorila, da moram tako dolgo gnetit, da gre testo od rok.
Na pomokani površini nato testo razvaljamo in iz njega naredimo poljubne oblike. Mi vzamemo modelčke za piškote in jih zlagamo na pekač. Kar ostane pa zgnetemo v pletenico, žemljo ali hlebček kruha.
Preden damo kruhke v pečico pa jih še pomažemo s sladko vodo. Pečemo nekje 10 minut.
Kruhki se zelo hitro ohladijo, tako da so najboljši, če jih pojemo takoj s skodelico mleka.
Imejte slasten vsakdan.
Emanuela Gorenjak
Emanuela Gorenjak ustvarja blog SamoMama. Rada vrtnari in uživa v naravi s svojimi tremi otroci. V njeni kuhinji dostikrat zadiši po čem novem, svoje tedenske jedilnike, recepte in druge dogodivščine pa deli na www.samomama.si.