VZGOJA Otroci

Postala sem velika sestrica. Kaj pa zdaj?

Bilo je umirjeno sobotno popoldne, z našo 5 mesečnico in tri in pol letnico pa smo skupaj preživljale čas ob igri. Imele smo se res lepo in s ponosom sem opazovala svoji dve hčerkici, ki sta bili zatopljeni v igro. Starejša je malce  glasneje in bolj doživeto pričela razporejati igrače okrog mlajše in ravno sem razmišljala, da bi jo opozorila, naj bo previdnejša, ko je ena izmed igrač poletela mlajši naravnost v obraz. In to ne po nesreči. Za trenutek smo bile vse tri v rahlem šoku, nato pa je sledil glasen krik mlajše in prestrašen jok starejše hčerke. 

Čeprav smo starejšo hči ves čas pripravljali na prihod nove članice in je mlajšo sestrico zelo lepo sprejela, ni zgoraj opisani dogodek nič neobičajnega. Otroci ves čas preizkušajo svoje meje, opazujejo naše odzive, iščejo potrditev, pozornost in predvsem ljubezen. Čisto nezavedno je starejša hči najverjetneje želela videti, kakšen bo moj odziv. Ali jo bom imela, kljub temu, da je udarila mlajšo, še vedno rada? Katera od njiju je sedaj zame pomembnejša? 

V bistvu sem z odzivom sama sebe presenetila. Po prvem šoku sem najprej želela znoreti, vendar sem se nekako uspela zadržati. Ko sem za silo potolažila mlajšo, sem resno ampak mirno nagovorila starejšo, jo vprašala, zakaj je sestrico udarila, ji razložila, zakaj tega ne bi smela narediti in jo seveda potolažila. Po 10 minutah smo bile spet vse tri dobro, preživele smo lep preostanek dneva in podobna situacija se ni več ponovila.

Za starejšega otroka je prihod mlajšega sorojenca velika sprememba, ki poleg veselja in navdušenja lahko prinese tudi skrbi. Kar naenkrat je potrebno starša deliti in to ni vedno enostavno. Zato z vami delim nekaj nasvetov, kako ravnati s starejšim otrokom ob prihodu dojenčka, ki so tudi meni prišli zelo prav.

  1. Starejšega otroka skozi pogovor, pravljice in ob branju knjig pripravljajte na to, kako bo bilo ob prihodu dojenčka. Ni potrebno, da dogodek prekomerno olepšujete, otroku razložite, da dojenčki tudi jokajo in se na začetku še ne znajo igrati.
  2. Po prihodu dojenčka starejšega otroka vključujte v opravila in skrb za dojenčka. Lahko vam prinese pleničke, pomaga pri kopanju … Tako se bo počutil pomembnega in vključenega v novo dinamiko družine.
  3. Vzemite si čas le za starejšega otroka in počnite kaj skupaj z njim brez prisotnosti dojenčka. Tako bo čutil, da je z vami še vedno povezan.
  4. Ob izpadih ljubosumja, trme, jeze … bodite odločni, vendar razumevajoči. Vedite, da je  za starejšega otroka prihod dojenčka velika sprememba. Pogovarjajte se o njegovih čustvih, tudi negativnih, dajte mu vedeti, da ga razumete in ste mu v oporo.
  5. Pohvalite vsa njegova sodelovanja. Povejte mu, da je krasen veliki bratec ali sestrica in da ste zelo ponosni na njega.

Upam, da vam bo kakšen od nasvetov prišel prav ter vam in vašemu malčku pomagal pri privajanju na njegovo novo veliko vlogo.

Tjaša Marolt

Družinica Marolt smo Jure in Tjaša, ki se nekaj trudita pisati na portalu Ljubki nesmisel, ter Višnja in Zarja, ki uživata v brezdelju in otroški razposajenosti. Verjamemo v skupno srečo, lenobno ustvarjalnost in neorganizirani kaos. In to se odraža tudi v naših zapisih

Tjaša Marolt

Družinica Marolt smo Jure in Tjaša, ki se nekaj trudita pisati na portalu Ljubki nesmisel, ter Višnja in Zarja, ki uživata v brezdelju in otroški razposajenosti. Verjamemo v skupno srečo, lenobno ustvarjalnost in neorganizirani kaos. In to se odraža tudi v naših zapisih

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja