Zdravje

UŠI: MITI IN RESNICE

Ko nas vse skrbi predvsem korona in pazimo na higieno in razdaljo, nas je zadnjič v vrtcu pričakalo še eno, res res nepričakovano obvestilo, ki je sicer v vrtcu in šoli zelo pogosto, ampak v teh časih še posebej neprijetno in zraven ne moreš, da ne bi vzkliknil: “Pa ne še to, no!!!” Hedrin, Hedrin, Hedrin.

 

Okoli uši med ljudmi kroži en kup mitov, pa smo rekle, da jih malo raziščemo. Hkrati pa poskusimo najti izdelek, ki bi hitro in učinkovito pomagal. 

MIT št.1: UŠI GREJO NAJRAJE NA UMAZANE/ČISTE LASE

Ne drži. Ne drži pa niti, da grejo raje na čiste lase. Ušem je popolnoma vseeno, kako umiti so lasje in se prilagodijo tako na čisto kot manj čisto lasišče. (Vir: Dawn H. Gouge, Ph.D.). To pomeni, da z umivanjem las ne moremo vplivati na to, ali jih bomo dobili ali ne. 

Mit št.2: UŠI SKAČEJO IN LETIJO 

Ne drži. Uši ne skačejo in nimajo kril, se pa zelo hitro plazijo. Na koncu nožic imajo majhne kljukice, s katerimi se lahko dobro oprimejo lasišča. Uši se torej na Našo glavo priplazijo s stikom z drugo glavo. 

Mit št.3: UŠI LAHKO STAKNEŠ NA JAVNEM MESTU (Npr. kino)

Delno drži. Uši prebivajo na človekovi glavi in se hranijo vsake 4 ure. To pomeni, da brez hrane ne zdržijo več kot toliko in umrejo. Zato jim ni v interesu plezati na predmete in je take vrste nalezljivost zelo redka. Prav tako je zelo redko, da bi se uši nalezel preko česanja z istim glavnikom ali s posojanjem kape. Nemogoče je tudi, da bi se uši zadrževale na igrali ali v peskovnikih. 

Mit št. 4: UŠI GREJO TUDI NA IN IZ NAŠIH HIŠNIH LJUBLJENČKOV

Ne drži. Uši preživijo samo na človeku. 

Mit št. 5: DOLŽINA LAS VPLIVA NA UŠI 

Delno drži. Ne glede na to, kako dolge lase imaš, je lasišče z lasmi dovolj za preživetje uši. Je pa res, da če lase pobriješ, uničiš njihov habitat in tako poskrbiš, da ne morejo preživeti. 

Mit št. 6: UŠI PRENAŠAJO BOLEZNI

Ne drži. Uši niso nevarne zdravju človeka in ne prenašajo nobenih bolezni, so pa zelo zoprne in neprijetne. 

Mit št. 7: UŠI LAHKO DOBIJO SAMO OTROCI 

Ne drži. Uši so enako zadovoljne na odraslem lasišču. 

Mit št. 8: UŠI SE LAHKO ZNEBIŠ SAMO S PESTICIDI 

Ne drži. Čeprav največ sredstev za ubijanje uši vsebuje pesticide, imajo ti kar nekaj negativnih učinkov na človekovo zdravje, sploh otroško. Hkrati pa so uši skozi leta postale na pesticide odporne (Vir: Raziskava 2016). 

KAKO V BOJ PROTI UŠEM?

Mami blogerke smo raziskale trg in naletele na Hedrin All in One šampon, ki ne vsebuje pesticidov in je primeren za otroke od 1.leta naprej. Šampon dokazano ubije uši v 5. minutah in omogoča lažje odstranjevanje gnid. Je brez neprijetnega vonja in je prijazen do kože.

LINK DO IZDELKA: TUKAJ 

Super pa se nam zdi tudi negovalno pršilo Hedrin protect & go, ki klinično dokazano pomaga pri zaščiti pred ušmi. Ob pojavu uši v vrtcih in šolah uporabite pršilo na mokre ali suhe lase vsaj 2x na teden in s tem preprečite, da bi se uši naselile na glavo vašega otroka. Saden vonj pomaranče in manga pusti svež vonj v laseh.

LINK DO IZDELKA: TUKAJ

Oba izdelka lahko kupite v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah. Pred uporabo preberite celotno navodilo za uporabo.

Viri: 

https://www.health.nd.gov/sites/www/files/documents/Files/HSC/SHS/Head_Lice/Myths_and_Facts.pdf 

https://www.consumerreports.org/children-s-health/myths-and-facts-about-head-lice/ 

https://www.health.com/family/lice-facts-myths


Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja