Kdo bi si mislil, da bomo mamice in očki šolarjev kar naenkrat postali domači učitelji. Izraz sicer ni čisto pravi, saj smo bolj učiteljičini pomočniki, ampak vseeno zadeva niti slučajno ni preprosta. Že zelo hitro smo se srečali s prvimi preprekami in ugotovili, da je dela kar veliko. 

Da bi vsem skupaj malo olajšale domače učenje, smo pripravile nekaj nasvetov za vse vas. Upamo, da vam pridejo prav!

KAKO ORGANIZIRATI ŠOLO NA DOMU

Pri organizaciji domače šole igra pomembno vlogo rutina. Rutina je pri domačem učenju zeloooo pomembna. Pri njej se splača biti konsistenten in odločen. Rutina nudi otroku varnost in poznavanje situacije, kar mu pomaga, da se nanjo lažje navadi.

 1. Določite čas 
  Predlagamo dopoldanske ure, ko so misli še zbrane in ima otrok več volje, hkrati pa je tako vajen že od prej. Ne pozabite na malico in krajše in daljše odmore! Šola naj se zaključi, ko je čas za kosilo. Po kosilu naj ima otrok samo
 2. Določite prostor
  Prostor določite glede na starost otrok in zmožnosti samostojnega dela. Pri mlajših otrocih bodo otroci verjetno blizu vas, ki boste opravljali svoja opravila, pri večjih pa v svojem učnem kotičku. Poskrbite, da bo v prostoru čimmanj motečih dejavnikov in skrbite za spoštljiv odnos do šolskih potrebščin.
 3. Organizacija dela
  Predlagamo, da navodila za delo na domu preberete še preden se šola začne. Težje stvari, pri katerih otrok potrebuje več vaše pomoči, pripravite na začetek, lažje predmete, kjer bo otrok potreboval svojo ustvarjalnost in bo lahko vaje delal samostojno, določite proti koncu (da boste medtem lahko že kuhali na primer).Vzemite si prve pol ure, da skupaj z otrokom aktivno pregledate načrt dela za tisti dan. Otrokom bo veliko lažje, če bodo vedeli, kaj jih čaka. Skupaj pojdite tudi čez vsa navodila, da jih bo otrok poznal in bo lahko večji del nalog opravljal samostojno, ne da boste morali za vsako nalogo posebej vskočiti.
 4. Računalnik in virtualno učenje
  Del nalog poteka virtualno, kar je lahko problem, če nimate računalnika ali dovolj računalnikov za vse člane družine. Naj vas to nikar ne bremeni. Situacije niste mogli predvideti in delo opravljajte po svojih zmožnostih. Če lahko naloge natisnete, jih dajte (tukaj si lahko začasno izposodite tiskalnik (brezkontaktni prevzem): https://www.optiprint.si), če ne gre, pa takoj odmislite ves stres povezan s tem in poiščite alternativo. Nikoli ne škoduje branje na primer.
 5. Učenje v skupini
  En dan na teden lahko določite za skupno učenje, ko se preko telefonov (Viber, msn, Skype…) zbere več otrok in jim pustite, da naloge opravljajo skupaj, prepisujejo, sodelujejo in se znajdejo po svoje. Določite jim samo snov in naloge in se pustite presenetiti <3

 

ODNOS DO ŠOLE NA DOMU

Sprejeti dejstvo, da je šola na domu privilegij, ne nadloga, se mogoče na trenutke zdi nemogoče, ampak je zelo pomembno. Naš odnos do dela doma se bo odražal na otroku.

Pogovor z otrokom
Če se še niste, se z otrokom pogovorite o situaciji, ki nas je doletela. Razložite mu, da ne vemo, kako dolgo bo vse skupaj trajalo, da pa morate vsi kot družina ostati aktivni in motivirani, da se boste čez nekaj časa lahko spet vrnili v normalno življenje.

Šola je lahko zabavna
Pogovorite se o tem, da je šola na domu privilegij in da je učenje od doma lahko veliko bolj zabavno od učenja v šoli, saj lahko končno:
– učni kotiček prilagodite svojim željam
– otrok lahko sedi na žogi,
– lahko si na mizo prinese najljubše igračke,
– lahko se uči v pižami,
– če mu danes ne paše matematika, jo lahko prestavi na jutri, ali še bolje:
– če danes naredi več, mu jutri sploh ne bo treba v šolo.

Poskusite se spomniti nekaj, kar bo vašemu otroku pomagalo vzljubiti domačo šolo. Lahko določite, da je vsak dan za nekaj poseben, lahko uvedete tudi sistem nagrajevanja. Potrudite se, da šola ne bo mora za celo družino.
Pri mlajših šolarjih bodite bolj prilagodljivi. Če jim v nekem trenutku res ne gre, prestavite na naslednji dan.

Uporabite svojo kreativnost
Verjamemo, da v tem trenutku primanjkuje volje in idej, ampak z otroci lahko šolo zares prilagodite svojemu okusu. Namesto izpisovanja ključnih besed, lahko besede narišete, namesto računov v zvezku, jih lahko opravite ustno tako, da si podajate žogico, mariskatero nalogo lahko naredite slušno ali pa uporabite materiale, ki so vam doma na voljo.

KAM Z MLAJŠIMI OTROKI

Velik problem so tudi predšolski otroci, ki ne razumejo, da je v času šole potreben mir. Če jih lahko že nekako vključite, jim povejte, da se igrate šolo in tudi njim naložite nekaj lažjih in zabavnih nalog. Poskrbote tudi za njihove potrebščine.

Lahko jim med tem pripravite material za ustvarjanje, se obrnete na ideje za senzorično igro, ponudite sestavljanke, lego kocke, knjige… Po nekaj protestiranjih, se bo otrok navadil, da je dopoldan čas za delo in bo slej ko prej začel sodelovati. Vztrajajte.

Nikar pa naj mlajši otrok med šolo ne gleda televizije. To bo zmotilo šolarja, hkrati pa vplivalo na voljo mlajšega otroka. Če že ne gre drugače, se odločite za zvočne pravljice, ki naj jih posluša. Pri še mlajših otrocih pa izkoristite njihov čas za počitek in spanje.


MAMICA, KI SE JE ZA ŠOLANJE OD DOMA ODLOČILA ŽE PREJ

Še pred časom pa se je naša Maja Zebec pogovarjala z mamico, ki vedno šola doma:

Ko sem tri leta nazaj svojo prvo hčerko vpisovala v šolo, priznam, da sem velikokrat pomislila na alternativne oblike šolanja. Predvsem o zasebni šoli in pa seveda tudi o šolanju doma. A žal je moj način življenja in moja služba preveč neprilagodljiva, da bi si to sploh lahko privoščila, zato sem to teorijo zelo hitro odmislila in se na koncu vdala sistemu ter jo vpisala v javno šolo

Zanimanje in veliko spoštovanje do staršev, ki otroke šolajo na domu pa je ostalo, zato sem se odločila poiskati eno, ki bo z mano delila nekaj informacij, kako živijo in kako poteka njihov dan.

1. Zakaj ste se odločili, da svojega otroka ne vpišete v javno šolo in ga šolate doma?

Glavni razlog je bil to, da pri nas v Prekmurju ni  Katere druge alternativne šole, zelo sva želela, da bi hodil na waldorfsko šolo, saj sva oba s partnerjem študenta waldorfske pedagogike, partner pa je prav tako tudi samo to osnovno šolo obiskoval.  Žal nama sistem v javni šoli ni pustil spati in se za to nisva mogla odločiti. Tako nam je preostalo le šolanje doma.

2. Kako je na to reagirala okolica ?

Ko si v nekaj zelo prepričan je tako vseeno kaj si mislijo. Seveda so bila postavljena vprašanja in tisoč skrbi.

3. Kako izgleda urejanje papirologije s strani šole?

Nič hujšega, le nekaj časa pred prvim šolskim dnem, smo pisno javili šoli našo namero in smo se nato dobili na sestanku, saj smo na naši šoli prvi primer šolanja doma.

4. Kako poteka vaš dan?

Po zajtrku sledi učenje, torej sedaj v prvem razredu sva preko pravljice spoznavala črke in števila. Ostalo se uči sproti, tekom našega dneva, življenja.

5. Na kakšen način otrok pridobiva ocene?

Na koncu leta sta za prve tri razrede predpisana le dva izpita, iz matematike in slovenščine, ki ju otrok opravi na šoli, kjer je vpisan.

6. Kakšno je vaše mnenje o Slovenskem šolskem sistemu v primerjavi z ostalimi državami? Kaj je po vašem mnenju največja slabost.

Na tem področju nisem tako raziskovala. Lahko le povem, da že sama waldorfska pedagogika otroku ponuja veliko več lastnega učenja, veliko umetnosti in da se že v šoli otrok lahko najde in posveti področju, ki ga v življenju privlači. V javni šoli je vse preveč pod prisilo.

7. Kako je glede socializacije otroka? Ima vaš otrok težave z vključevanjem v družbo? Se udeležuje kakšnih obšolskih dejavnosti?

Teh težav nima, ker smo veliko v stiku z otroci, kakor tudi z odraslimi, od katerih se prav rad uči različne dejavnosti. To mi je še bolj pomembno, saj vem, da je družba tako zanj najbolj primerna.

Zahvaljujem s gospe Brigiti, ki je prijazno delila z mano vse, kar me je zanimalo.

 

Dragi starši, ne obupajte! Vzemite vse skupaj kot privilegij in razmišljajte kreativno in pozitivno!

Uspelo vam bo! 

 

 

PREBERI ŠE: 5 MONTESSORI MATERIALOV, KI JIH LAHKO PRIPRAVITE DOMA

Anja Oman
Maminamaza.si | Spletna stran

Anja Oman je mamica dveh otrok, ustvarjalka bloga www.maminamaza.si in ustanoviteljica Mami blogerk, ki verjame v dobro vseh ljudi, sočutje, podporo in srčnost. Obožuje otroke in vse povezano z njimi.

Maja Zebec
Mami z načrtom | Spletna stran

Maja Zebec je mamica treh otrok, ki ustvarja pod imenom Mami z načrtom. Obožuje sneg in zimsko idilo, osrečuje jo delo z otroki. Je vedno glasna, polna odvečne energije in vedno pripravljena pomagati.

Kategorije:VZGOJA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja