Pedagogiki montesori velikokrat ljudje dajo napačno etiketo in sicer takšno, da je dostopna samo premožnim. Vedno znova me žalosti, da to obsojajo predvsem tisti, ki jo zelo slabo poznajo in je zaradi tega predsodka niti ne želijo.

Marija Montessori je svojo prvo šolo ustanovila v revni četrti Rima in ves čas se je zavzemala, da bi njen pristop bil dostopen prav vsem. In dejansko je.

Čisto vsak izmed nas lahko montessori pristop vpelje v svoje domače okolje. Ne samo preko materialov ampak tudi preko primerno pripravljenega okolja. Bistvo tega pristopa niso dragi materiali, lahko jih izdelate tudi doma. 

V Tediju sem kupila paketek frnikul, podlogo za milo, iz omare v kuhinji pa vzela majhno plastično posodico v kateri sem shranila frnikule. Otrok niza frnikule na gumijaste čepke, se uči pincetnega prijema, krepi koncentracijo in se uči natančnosti. Vse skupaj za manj kot 5 evrov.

Ta material je še bolj enostaven. Vsi imamo doma cedilo in vse kar še potrebujemo so mehke žičke, ki jih prav tako najdemo v Tediju. Odlična aktivnost za razvoj finomotorike, kasneje lahko s pomočjo te igre otrok spoznava barve in šteje.

Kovanci, ki se nam potikajo po žepih, predalih in na poličkah, so lahko super zabavni in koristni za zaposliti vašega malčka. Majhen hranilnik in nekaj kovancev je dovolj, da ima otrok dela čez glavo. Zagotavljam vam kar nekaj minut tišini in miru pa še kavo boste lahko spili toplo.

Sicer ni čas kostanjev, a namesto njih lahko uporabite pink ponk žogice, majhne cofke ali pa tudi večje frnikule. Otrok se ob igri nauči pravilnega prijema žlice, saj mora iz ene posodice v drugo, zložiti ves material, ki mu ga boste ponudili. Koncentracija je ključna, uspeh pa zagotovljen. Pri svojem otroku sem kmalu opazila spremembe pri hranjenju in bolj natančnem prijemu pribora.

Dojenčkom in malo mlajšim otrokom pa bodo zagotovo super zanimive senzorične steklenice. Tukaj imate toliko različnih poti in dovoljeno je prav vse, kar vam je všeč. Lahko jih napolnite z vodo, dodate malo baby olja, bleščice, majhne in pisane igračke. Lahko jih napolnite z rižem, moko, zdrobom in dodate majhne igrače. Tisoč možnosti, izberete pa tisto, ki se vam zdi najbolj primerna za vašega otroka.

5 idej za kvalitetno in prijetno otroško igro. Z malo denarja in malo truda do velikega koraka.

Za Mami blogerke napisala Maja, Mami z načrtom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja