NOSEČNOST IN POROD Dojenje

SE DOJITA?

Dojenje je še danes zaradi ne vemo kakšnega razloga še vedno precejšnja tabu tema. Razen nenehnega: “Ali se (še) dojita?” in stremečih pogledov ob dojenju v javnosti, je ženska bolj ali manj prepuščena sama sebi. Nekaterim uspe brez večjih težav, druge se trudijo in trudijo, dokler ne steče, spet tretje obupajo, ko se zdi vse skupaj preveč. Ker je lahko preveč.

Kakorkoli se ženska odloči; ali bo dojila samo nekaj mesecev, ali bo dojila več let, ali sploh ne bo dojila, vedno je deležna neke vrste obrekovanja ali celo direktnega obsojanja. Dojenje se zdi stvar vseh, obenem pa redko kdo priskoči na pomoč, ko jo ženska pri dojenju potrebuje. Na srečo pa nekaj takih vseeno je.

Dojenje ni samo intimen trenutek zbliževanja z otrokom, niti ni samo hranjenje. Dojenje je in obenem ni samo stvar posameznice. Dojenje je najbolj zdrava in najbolj praktična oblika prehranjevanja in obenem ni edini pravi način prehranjevanja. Dojenje je nekaj čudovitega in magičnega, in je tudi nekaj napornega in včasih bolečega. Dojenje je vse to in še več. 

Mami blogerke se glede dojenja opredeljujemo zelo preprosto: Če dojiš ali ne, te to ne opredeljuje. Če dojiš ali ne, pa je tvoj otrok nahranjen in ljubkovan, si dobra mamica! Verjamemo pa v podporo vsem tistim mamicam, ki si želijo dojiti in vsem tistim, ki te mamice podpirajo: zato s ponosom naznanjamo, da sta naši mamici Nataša – Never2 2 late 4 u (na naslovni fotografiji by Sanja visuals) in Maja – Mami z načrtom letošnji AMBASADORKI DOJENJA na Festivalu Dojiva se.  Naša Anja – Maminamaza.si  pa bo v Ljubljani v sklopu festivala predavala o skrbi za svoje telo po porodu.

 

FESTIVAL DOJIVA SE 2019   bo letos potekal to soboto, 3.8.2019, po celi Sloveniji. Pobudnici in organizatorki Marina P. Frangež  in Urška Repnik (obe tudi ustanoviteljici prve online šole za starše www.veva.si) o letošnjem dogodku pravita takole:

Festival je srečanje med nosečnicami in mamami. To je prenos izkušenj in znanja o dojenju, porodu, starševstvu. Ker je veliko tega znanja izgubljeno in ker se preveč zanašamo na tehnične rešitve (pri dojenju in porodu), ter izgubljamo stik z naravo, je namen festivala medsebojna podpora, da obnovimo znanje, ki je že v nas in smo ga pozabili. Mnoge mame se srečajo s težavami pri dojenju, zato prenekatera odneha. V družbi namreč velja, da ima dojenje enakovredno alternativo: to so dodatki oziroma adaptirano mleko. Kar je legitinma izbira in odločitev vsake mame posebej. V skupnosti Dojiva.se pa smo tudi zaradi lastnih izkušenj in težav z dojenjem prepričane, da je takšna odločitev bistveno bolj redka, če je mama deležna podpore, nasvetov in spodbude, da premaga različne začetne težave in vztraja z dojenjem. V skupnosti Dojiva.se smo z nasveti, s podporo in s spodbudo pomagale več kot 15.000 mamam. Prepričane smo, da vsaka mama, ki si želi in ima dovolj podpore, zmore.”

Prepričane smo, da bo tudi letošnji festival nadvse uspešen, srčen in poln pozitivne ženske energije! Hvala organizatorkam, da se trudijo in širijo podporo vsem ženskam. Se vidimo v soboto! Več o festivalu, ki bo potekal v več slovenskih mestih: FESTIVAL DOJIVA SE 2019

Anja Oman
Maminamaza.si | Spletna stran

Anja Oman je mamica dveh otrok, ustvarjalka bloga www.maminamaza.si in ustanoviteljica Mami blogerk, ki verjame v dobro vseh ljudi, sočutje, podporo in srčnost. Obožuje otroke in vse povezano z njimi.

Anja Oman

Anja Oman je mamica dveh otrok, ustvarjalka bloga www.maminamaza.si in ustanoviteljica Mami blogerk, ki verjame v dobro vseh ljudi, sočutje, podporo in srčnost. Obožuje otroke in vse povezano z njimi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.