DOM Recepti

PEČEN LOSOS Z AVOKADOVO KREMO IN PROSENO KAŠO

S svojimi recepti stremim k temu, da so enostavni, hitri in primerni za vso družino, ne samo za malčke. In tako je tudi pri tej jedi – pečenem lososu z avokadovo kremo in proseno kašo. 

Proseno kašo v naše jedilnike vključujem pogosto, saj ima izjemne prehranske lastnosti. Poleg tega, da ima zelo dober vpliv na prebavo in ureja črevesno floro, vsebuje tudi silicijevo kislino, ki pripomore k lepši koži, lasem, zobem in nohtom. Pospešuje tudi odvajanje odvečne vode, s tem pa tudi strupov iz telesa. 

Losos je Emina najljubša riba, zato se trudim, da ji ga ponudim vsaj enkrat na teden. Po navadi spreminjam priloge, da ni vedno enako, tokrat sem se odločila za proseno kašo in avokadovo kremo za sočnost. Lososa sem natrla s svežimi začimbami, in kosilo je bilo pripravljeno v manj kot pol ure. 

Potrebujemo: 

  • 1 manjši lososov file (50-100g)
  • pest prosene kaše
  • ½ zrelega avokada
  • timijan, muškatni orešček, kurkuma, poper, mleti česen
  • olivno olje
  • ½ limone
  • žlička masla

Lososa operemo in obrišemo s papirnato brisačko. Malo ga naoljimo z olivnim oljem in natremo z mešanico timijana in mletega česna (dober ščep vsakega). Ribo nato pustimo počivati kakšnih 5 minut. 

Proseno kašo speremo z vrelo vodo na cedilu in jo v dvakratni količini vode kuhamo 10 minut. Vodi dodamo še ščep kurkume in pikico muškatnega oreščka ter popra. Po želji solimo. Ko je prosena kaša pripravljena, ji dodamo žličko masla. 

Ponev, kjer bomo pekli lososa dobro segrejemo in nanjo položimo ribo s kožo navzdol. Ni potrebe po dodatnem olju, saj smo ribo že prej naoljili. Stran s kožo pečemo na velikem ognju kakšne 2-3 minute, nato obrnemo in zmanjšamo ogenj. Pečemo še 5-6 minut, da je riba pečena. Odvisno od okusa pravzaprav, če je jed za malčke, mora biti vsekakor dobro pečena. 

Avokado očistimo in spasiramo s paličnim mešalnikom ter dodamo par kapljic limoninega soka, da ne oksidira.  

Na proseno kašo damo lososa, ki ga pokapljamo z malo limoninega soka ter dodamo še avokadovo kremo za sočnost.

Pečen losos z avokadovo kremo in proseno kašo je odlična izbira v vročih poletnih dneh, ko si želimo privoščiti nekaj posebnega, ali pa s kosilom presenetiti svoje prijatelje. 

Vita Starman
Mama kuha | Spletna stran

Mamica male Eme in avtorica bloga Mama kuha. Sem ljubiteljska kuharica in uživam v ustvarjanju dobrih in kakovostnih obrokov za najmlajše. Cilj mojega bloga je mamicam približati dobro hrano, ki pa je obenem zelo enostavna in primerna za celo družino.

Vita Starman

Mamica male Eme in avtorica bloga Mama kuha. Sem ljubiteljska kuharica in uživam v ustvarjanju dobrih in kakovostnih obrokov za najmlajše. Cilj mojega bloga je mamicam približati dobro hrano, ki pa je obenem zelo enostavna in primerna za celo družino.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja