Igre

3 ideje za igro s karticami Neverjetne živali

Do sedaj imate verjetno že vsi album Neverjetne živali in večino kartic, spoznali ste se z živalmi, jih pregledali v njihovi 3D obliki in se včlanili v skupino za izmenjavo kartic: https://www.facebook.com/groups/750620722175328/ . 

Zdaj pa je čas za dolge jesenske družinske večere in za igre s karticami. Delimo 5 idej, kako se s karticami lahko še poigrate.

 

Ugani katera žival

Za 2-8 igralcev 
Starost: od 4. leta
Potrebujete: 27 kartic Neverjetne živali (iz vsake kategorije po 3)
Spodbuja:
Poznavanje živali, besedni zaklad, postavljanje vprašanj z odgovorom JA ali NE

Priprava: Izberete po 3 kartice iz vsake kategorije, jih zložite na kup, premešate in obrnete s sliko navzdol. Vsak vzame eno kartico, ki je ne sme pokazati drugim. Začne tisti, ki je najmlajši.

Igra: Igralec s tremi pridevniki opiše žival. (Na primer; Živi v Afriki, je velik in glasen.) Ostali igralci ugibajo. Vsak ima na voljo 1 dodatno vprašanje, na katerega je odgovor lahko le JA ali NE (na primer: “Ali je žival sive barve?” ne pa: “Kakšne barve je žival?”). Kdor prvi ugane, dobi kartico. Nadaljuje drugi najmlajši in tako naprej. Zmaga tisti, ki ima na koncu največ kartic.

 

Živalski activity

Za 3 – 12 igralcev
Starost: od 2. leta
Potrebujete: Kartice Neverjetne živali ene kategorije, list in pisalo, peščeno uro/štoparico
Spodbuja:
Gibanje, kreativnost, motorične spretnosti, besedni zaklad, sodelovanje, taktiziranje

Priprava: Kartice ene kategorije premešate in postavite s sličico navzdol na kup. Razdelite se v vsaj 3 ali več ekip. Imena ekip zapišite na list in narišite tabelo za zapisovanje točk. Določite število iger, ki se jih boste igrali (Dokler ne zmanjka kartic?). Začne najmlajša skupina.

Igra: Ekipa iz vrha kupa pobere kartico in se odloči, ali bo drugim ekipam žival predstavila s pridevniki (1 točka), preko pantomime (2 točki) ali preko risanja (3 točke). Točke lahko glede na vaše sposobnosti oz. starost sodelujočih določite tudi po svoje, pomembno je, da za različno zvrst prikaza, dobite različno število točk.
Ko se ekipa odloči za vrsto prikaza, ima 3 minute časa, da čimbolj nazorno prikaže žival na kartici. Ostale ekipe ugibajo. Ko ena od ekip ugane žival, dobita tako tista ekipa, ki je žival prikazovala, kot tista, ki jo je uganila, število točk, ki jih za določeno zvrst prikazovanja dobiš. (Primer: Ekipa z risanjem prikazuje slona. Risanje j evredno 3 točke. Tako ekipa, ki riše, kot tista, ki je uganila, prejmeta po 3 točke.
Igra se nadaljuje v smeri urinega kazalca. Zmaga ekipa z največ točkami.

 

Pravljica o …

Za poljubno število igralcev
Starost: od 2. leta
Potrebujete: Kartice Neverjetne živali, domišljijo
Spodbuja: Kreativnost, poznavanje živali, poznavanje geografije, besedni zaklad, snovanje zaporedja dogodkov

Priprava: Določite geografsko pozicijo dogajanja vaše zgodbe (Na primer: Slovenija) in iz kartic Neverjetne živali izberite vse živali, ki prebivajo na tem delu sveta. Malo si jih poglejte in se pogovorite o značilnostih. Kartice premešajte in vsak igralec dobi na primer 5 kartic (odvisno od kategorije, nekako si pravično razdelite kartice). Začne najstarejši igralec, igra nato poteka v smeri urinega kazalca.

Igra: Prvi igralec začne zgodbo (en stavek) s prvo kartico iz svoje zbirke (izbere jo sam) in kartico položi na sredo mize. (Na primer: Nekega jutra je medved Iztok iz Kočevja zavohal nekaj čudnega…). Naslednji igralec med svojimi karticami izbere žival, ki jo postavi sredi mize in nadaljuje pravljico (Na primer: Sova Zala, ki se je ravno odpravljala spat, je opazila medvedov namrščen izraz in se spustila k njemu…), tretji igralec nadaljuje s kartico po svoji izbiri (Na primer: Mimo je pritekel zajček Rudi in vzkliknil: “Smrdiiiii, o, kako smrdiiiii!”…..).
Pri tej igri so zmagovalci vsi sodelujoči. Veliko bo smeha in nepričakovanih zapletov. Najboljše pravljice zapišite in ostale bodo kot lep spomin na enega od družinskih večerov.

 

Veliko se zabavajte!!!! Za še več idej za igro, recepte in ustvarjanje pa pohitite k Zdravku Lidlu na www.zdravko-lidl.si 

 

 

Objava je nastala v sodelovanju z Lidl Slovenija

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja