Mami blogerke danes govorimo o neprijetni težavi, ki pesti številne otroke in s katero se srečuje kar se v prvih letih otrokovega življenja srečuje kar 15 – 20% zaskrbljenih mamic. Atopijski dermatitis je najpogostejša kožna bolezen pri otrocih in se kaže kot suha, pordela, rdeča, razdražena ter srbeča koža. Ker menimo, da je tudi o težkih trenutkih materinstva potrebno čim večkrat odkrito spregovoriti, smo se nekaj mesecev nazaj odločile osveščati o pojavnosti atopijskega dermatitisa in o izdelkih, ki so stanje izboljšali. Zaradi dosedanjih pozitivnih izkušenj in priporočil dermatologov in pediatrov smo se odločile preizkusiti dermokozmetične izdelke linije Eucerin AtopiControl , ki jo priporočajo številne mamice. Ob pogovorih s sledilkami smo ugotovile, kako zelo pogosto je nepoznavanje simptomov atopijskega dermatitisa in kako pomiriti atopijsko kožo.

Kaj je atopijska suha koža?

Atopjisko suho kožo ima ena izmed 10 oseb in je težava, ki najpogosteje pesti otroke, a tudi odrasle, po vsem svetu. Gre za kronično in dolgotrajno stanje kože, za katero je značilna suha, luskasta koža, nagnjena k razdraženju in občasnim vnetjem. Čeprav še vedno ni trajnega zdravila, redna in dosledna nega varuje kožo in blaži simptome.

Najneprijetnejši simptom je srbenje, ki ga povzroča suha koža, ker je istočasno tudi sprožilec in tudi vzrok. Prihaja do pretiranega izhlapevanja vode in koža je posledično suha ter razpokana. Praskanje uničuje zaščitno funkcijo kože, zaradi česar so plasti pod površino izpostavljene in nagnjene k vnetju, iz zunanjega okolja, bakterije povrzročijo razdraženje in na ta način se srbenje poslabša.

Kako negovati atopijsko kožo?

Kot je že omenjeno, je nega atopijske suhe kože zelo pomembna, saj blaži simptome in podaljšuje obdobja med vnetji. Vloga nege kože je predvsem vzdrževanje hidriranosti kože in zato jo je obvezno hidrirati vsak dan ne glede na simptome. Losjoni, kreme za obraz, olja za prhanje in dodatki za kopeli ohranijo kožo mehko in hidrirano, zaradi česar je manj občutljiva na srbenje in s tem tudi na poškodbe.

Čeprav se sprožilci in simptomi razlikujejo od osebe do osebe, so se določene življenjske navade izkazale kot izredno učinkovite. Predvsem nošnja mehke obleke iz bombaža, ki je udoben in se lahko nosi v plasteh. Tkaninam, ki so grobe, kot je volna ali tkaninam, ki ne prepuščajo zraka, kot je polivinil, se je treba izogibati.

Nato, prhanje z mlačno vodo namesto z vročo vodo. Vroča voda in preživljanje veliko časa v njen, izsušuje kožo in povzroča poslabšanje simptomov. Zato se svetuje, da prhanje traja 10 minut, in da se za prhanje uporabljajo sindeti, ki ne vsebujejo mil in dražilnih sredstev. Pomembna je tudi mehkoba materiala pri brisačah, s katerimi vodo s kože popivnate, nikakor ne drgnete.

Zdravniki priporočajo tudi meditacijo, jogo ali kakšno drugo dejavnost, ki blaži stres in odvrača pozornost od srbenja kože, kakor tudi vodenje določene vrste dnevnika, oziroma beleženje vseh simptomov in sprožilcev, ki povzročajo vnetje.

Pred postavitvijo diagnoze in določitvijo terapije je najpomembneje posvetovati se z zdravnikom ali terapevtom.

Kako so Mami blogerkam pomagali izdelke linije Eucerin AtopiControl?

Linijo Eucerin AtopiControl so dlje časa uporabljale Mama kuha, Carica sveta, Mami na kvadrat in pol ter Mami na off. Njihove izkušnje si lahko preberete na povezavi.

Več o dermokozmetičnih izdelkih linije Eucerin AtopiControl si lahko preberete na povezavi.

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Eucerin.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja