Ko sem tri leta nazaj svojo prvo hčerko vpisovala v šolo, priznam, da sem velikokrat pomislila na alternativne oblike šolanja. Predvsem o zasebni šoli in pa seveda tudi o šolanju doma. A žal je moj način življenja in moja služba preveč neprilagodljiva, da bi si to sploh lahko privoščila, zato sem to teorijo zelo hitro odmislila in se na koncu vdala sistemu ter jo vpisala v javno šolo

Zanimanje in veliko spoštovanje do staršev, ki otroke šolajo na domu pa je ostalo, zato sem se odločila poiskati eno, ki bo z mano delila nekaj informacij, kako živijo in kako poteka njihov dan.

1. Zakaj ste se odločili, da svojega otroka ne vpišete v javno šolo in ga šolate doma?

Glavni razlog je bil to, da pri nas v Prekmurju ni  Katere druge alternativne šole, zelo sva želela, da bi hodil na waldorfsko šolo, saj sva oba s partnerjem študenta waldorfske pedagogike, partner pa je prav tako tudi samo to osnovno šolo obiskoval.  Žal nama sistem v javni šoli ni pustil spati in se za to nisva mogla odločiti. Tako nam je preostalo le šolanje doma. 

2. Kako je na to reagirala okolica ?

Ko si v nekaj zelo prepričan je tako vseeno kaj si mislijo. Seveda so bila postavljena vprašanja in tisoč skrbi. 

3. Kako izgleda urejanje papirologije s strani šole?

Nič hujšega, le nekaj časa pred prvim šolskim dnem, smo pisno javili šoli našo namero in smo se nato dobili na sestanku, saj smo na naši šoli prvi primer šolanja doma. 

4. Kako poteka vaš dan?

Po zajtrku sledi učenje, torej sedaj v prvem razredu sva preko pravljice spoznavala črke in števila. Ostalo se uči sproti, tekom našega dneva, življenja. 

5. Na kakšen način otrok pridobiva ocene?

NA koncu leta sta za prve tri razrede predpisana le dva izpita, iz matematike in slovenščine, ki ju otrok opravi na šoli, kjer je vpisan. 

6. Kakšno je vaše mnenje o Slovenskem šolskem sistemu v primerjavi z ostalimi državami? Kaj je po vašem mnenju največja slabost.

Na tem področju nisem tako raziskovala. Lahko le povem, da že sama waldorfska pedagogika otroku ponuja veliko več lastnega učenja, veliko umetnosti in da se že v šoli otrok lahko najde in posveti področju, ki ga v življenju privlači. V javni šoli je vse preveč pod prisilo. 

7. Kako je glede socializacije otroka? Ima vaš otrok težave z vključevanjem v družbo? Se udeležuje kakšnih obšolskih dejavnosti?

Teh težav nima, ker smo veliko v stiku z otroci, kakor tudi z odraslimi, od katerih se prav rad uči različne dejavnosti. To mi je še bolj pomembno, saj vem, da je družba tako zanj najbolj primerna.  

Zahvaljujem s gospe Brigiti, ki je prijazno delila z mano vse, kar me je zanimalo.

 

Maja Zebec

Mami z načrtom | Spletna stran

Maja Zebec je mamica treh otrok, ki ustvarja pod imenom Mami z načrtom. Obožuje sneg in zimsko idilo, osrečuje jo delo z otroki. Je vedno glasna, polna odvečne energije in vedno pripravljena pomagati.

Kategorije:VZGOJA Vzgoja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja