Ne dolgo tega sem vas popeljala na tri obalne sprehode, danes pa bi vam ponovno rada predstavila skrite kotičke naše obale, da boste videli, da Obala ni samo Portorož. Odpravite se Piran, Škocjanski zatok ali obiščite Pokopališče školjk.

     1. Piran, sprehodimo se po njegovih ulicah

Piran je sigurno najbolj fotogenično mesto v Sloveniji. Družinsko pa tja redko zahajamo, saj mene res moti parkirni režim v Piranu. Ga pa za kak ogled vseeno priporočam. Lahko se povzpnete na obzidje in občudujte razgled. Nato se sprehodite okoli cerkve in izgubite po majhnih piranskih ulicah. Za otroke sta vsekakor zanimiva akvarij in Muzej školjk, na igrala pa lahko mirno pozabite, saj jih v Piranu ne boste našli. Za igrala priporoča, da skočite v Fieso. Trenutno je sicer pešpot Fiesa – Piran zaprta, ko pa deluje, pa sama najrajši parkiram v Fiesi in se ob morju sprehodim do Pirana. Več si lahko preberete tukaj.

     2. Skok v Škocjanski zatok

Velika večina vas verjetno ne ve, da je bil Koper včasih otok. Da prav ste prebrali, Koper je bilo mesto, ki ga je z vseh strani oblegalo morje. Urbanizacija Kopra je sicer naredila svoje, še vedno pa lahko del vsega tega doživimo, če se podamo na izlet v Škocjanski zatok. Škocjanski zatok je namreč naravni rezervat, na sotočju Badaševice in Rižane in je naše največje poslano močvirje ekološkega pomena ter izjemnih botaničnih, zooloških in krajinskih vrednot. avtocesto zapustite na izvozu Bertoki in zavijete desno proti Kopru oziroma Luki Koper. Na krožišču izberete tretji izvoz in parkirate. Več pa si preberete tukaj.

     3. Pokopališče školjk

Posebnost slovenskega morja je sigurno sipina pri Sveti Katarini v bližini Ankarana. Sipina namreč ni samo iz mivke, ampak med peskom prevladujejo polžje hišice in školjke. Domačini so ga poimenovali pokopališče školjk. Pokopališče školjk je nastalo po letu 1990, ko je Luka Koper poglobila morsko dno za potrebe drugega pomola. V okolici sipine, se je zaradi mulja, ustvaril tudi edinstven ekosistem, ki nudi odlične pogoje za bivanje živali. Tako lahko tukaj srečamo labode, malo in veliko čapljo, zajce in še številne druge vrste živali. Nahaja se nekoliko pred samimi Ankaranom in sicer zavijete levo proti Sveti Katarini, kjer pustite avto in se sprehodite do Pokopališča školjk. Več pa si lahko preberete tukaj.

Naslednjič, pa vam predstavim naslednje tri izlete, naše preljube Obale.

Sanja Vrtačič

Sanja Vrtačič je mamica prikupnih dvojčkov, žena fotografu in ustvarjalka bloga www.megamama.si.Ker je umetnica po duši in ljubiteljiska kuharica, boste na njenem blogu našli vse od vodičev za ustvarjanje do prvovorstnih receptov, ki bodo razvajali vaše brbončice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja