Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka in Mami blogerke smo mišljenja, da so tovrstni dnevi izjemno pomembni za zdravje družine, zato bomo to naše spletno stičišče izkoristile tudi za tematike povezane z zdravjem. Menimo namreč, da smo starši tisti, ki smo svojim otrokom nenehno vzor in jih že od malih nog učimo sprejemati odločitve. Vzor smo takrat, ko namesto dvigala izberemo stopnice. Vzor smo takrat, ko za sladico izberemo lubenico in ne kremno rezino. Vzor pa smo tudi takrat, ko se odločamo za dejanja, ki zdravju dokazano škodujejo in povzročajo posledice, ki so celo smrtno nevarne. Bodimo vzor našim otrokom!

Torej Svetovni dan brez tobaka pomeni tudi osveščanje o škodljivih učinkih kajenja na zdravje. Tobačni dim ima namreč hude posledice na zdravje pljuč kadilca in tobačnemu dimu izpostavljenega nekadilca v vseh življenjskih obdobjih. Kadilce se spodbuja k opustitvi kajenja, ki je koristna  za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju. Že kmalu po opustitvi kajenja telo začne popravljati škodo, povzročeno s kajenjem, koristi opustitve pa se s časom večajo. Zdravje pljuč se začne izboljševati kmalu, po dveh tednih do treh mesecih se začne izboljševati pljučna zmogljivost, po enem do devetih mesecih se zmanjša dražeči kašelj in ublažijo težave z dihanjem, po desetih letih pa je tveganje za smrt zaradi pljučnega raka pol manjše kot pri kadilcu. V Sloveniji še vedno kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, se je pa razširjenost kajenja pomembno zmanjšala med mladostniki in mladimi odraslimi. Kljub prepovedim v zakonodaji ostaja oglaševanju, razstavljanju in promociji tobačnih izdelkov izpostavljen znaten delež tako mladih kot odraslih prebivalcev Slovenije.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da mladi ostajajo ključna ciljna skupina tobačne industrije. Vseeno pa je pomembno poudariti, da so ravno pri mladih raziskave kljub dejstvu, ki vsem staršem pušča veliko mero nelagodja, pokazale pomembno zmanjšanje razširjenosti kajenja. »Največje spremembe beležimo v preprečevanju začetka kajenja med mladostniki. Delež tistih, ki so v življenju kadarkoli kadili, se je znižal tako med 13-letniki, 15-letniki in tudi 17-letniki. Spodbudno je tudi, da se je tako med 15-letniki kot tudi 17-letniki znižal delež tedenskih in dnevnih kadilcev.” (Helena Koprivnikar).

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja