Po mojem prvem, urgentnem carskem rezu sem bila v precejšnem precepu, kako roditi v drugo. O moji prvi izkušnji lahko preberete tukaj. V meni je tlela velika želja po naravnem porodu, vendar sem poznala tudi tveganja tako imenovanega VBAC (vaginal birth after caesarean – vaginalni porod po carskem rezu). Pogovarjala sem se s prijateljicami, ki so šle čez isto zgodbo in se odločila za naravni porod. Moja ginekologinja me sicer ni želela slišati, a v porodnišnici smo našli skupni jezik. Moje dete je lepo napredovalo, kazatelji rasti, moje zdravstveno stanje in vse je bilo naravnost popolno. PDP (predvideni datum poroda) sem imela konec julija, tako da smo se odločili še za počitnice. Vse je bilo popolno, dokler . . . 

Bila je kot strela iz jasnega! Sosedi, ki je imela PDP blizu mene in za katero je bila to tretja nosečnost, je zgubila otročka. Nosečnost, ki je do tedaj potekala brez težav in se je cela družina pripravljala na rojstvo tretjega otroka, se je tragično končala. V tistem trenutku šoka in žalosti sem se odločila, da ne bom tvegala.

Splošna anestezija ali spinalna anestezija

Pri naslednjem pregledu v porodnišnici sem se dogovorila o datumu carskega reza. Po slabi izkušnji s splošno anestezijo pri prvem carskem rezu, sem se odločila, da bom tokrat imela spinalno anestezijo. Pri spinalni anesteziji se omrtviči spodnji del telesa, tako da porodnica ne čuti same operacije oziroma carskega reza, zaveda pa se vsega, kar se dogaja okoli nje.

Dan D ali dan, ko se mi je rodil sin

Pri napovedanem carskem rezu enostavno veš, kdaj boš imel zmenek, ni nobenih skrivnosti in nobene neučakanosti, ker pač veš, da na dan D boš spoznal nekoga, ki ga poznaš že devet mesecev. Po navadi se datum se datum napovedanega carskega reza da 10 do 14 dni pred PDP – jem.

V porodnišnico sva prišla ob dogovorjeni uri. Po nekaj urah čakanja (imeli so nekaj urgentnih posegov, zaradi katerih je bil odsoten naš anesteziolog), sva končno dočakala selitev v operacijsko dvorano. 

Prednost carskega reza s spinalno anestezijo je ta, da je lahko partner ves čas zraven, da dete zaslišiš, ko zajoka, in da ga lahko novorojenčka takoj stisneš k sebi, povohaš glavico in si ga daš na prsa. To so spomini, ki nikoli ne zbledijo, ki so vtisnjeni v spomin vsake mamice in brez katerih nobena mamica ne sme ostati.

Okrevanje po spinalni anesteziji

Spinalna anestezija omrtviči spodnji del telesa in po prihodu na intenzivno nego si predvsem odvisna od zdravstvenih delavcev. Za uriniranje imaš kateter, za tvojo higieno in nego poskrbijo sestre. Po nekaj urah se s pomočjo počasi vstaneš in razen bolečin v predelu carskega reza naj ne bi imeli težav.

Sama pa sem imela težave s hipertenzijo po vseh treh carskih rezih, tako da sem nekaj časa trpela tudi zaradi hudih glavobolov in posledično jedla zdravila za nižanje povišanega krvnega tlaka.

Tretji carski rez

Pri tretji nosečnosti nisem imela več možnosti izbire med naravnim porodom ali porodom s carskim rezom, tako da sem na v naprej določen datum s carskim rezom rodila še tretjega otroka. Pri tem posegu so mi naredili še sterilizacijo. O sterilizaciji pa kdaj drugič.

Za tokrat vam maham skupaj z mojimi tremi carčki. 

Za Mami blogerke napisala, Emanuela Gorenjak

Fotografija: Nives Brelih

Emanuela Gorenjak

Emanuela Gorenjak ustvarja blog SamoMama. Rada vrtnari in uživa v naravi s svojimi tremi otroci. V njeni kuhinji dostikrat zadiši po čem novem, svoje tedenske jedilnike, recepte in druge dogodivščine pa deli na www.samomama.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja