Če ste mi kaj podobni, ste v otroštvu sanjali o karieri modnega kreatorja (moje prve stranke so bile barbike) in v puberteti pogledali skoraj vse sezone resničnostnega šova Project Runway. Edini problem je bil ta, da se je večina mojih šiviljskih poskusov končala bolj klavrno, obupala sem nekje na sredini ali pa še prej, ker so bili kroji prezahtevni, sestavljanje razrezanih kosov blaga pa višja matematika. Ko pa sem pred kratkim (po večurnem brskanju na pinterestu) naletela na tole idejo za preprosto krilo, sem se odločila, da svojih sanj o modnem kreatorstvu ne bom kar tako opustila, preden se ne preizkusim vsaj še enkrat.

Preprosto krilo je enostavno za izdelavo in ne vzame veliko časa. Kroj je eden najlažjih, kar jih je mogoče najti, če si želite zadeve še olajšati, lahko namesto blaga uporabite kar širšo staro majico (kroj naj bo raven).

Kaj potrebujete za izdelavo

 • kos (neraztegljivega) blaga/široka majica z ravnim krojem
 • širša elastika (1,5 cm),
 • bucike,
 • varnostna sponka,
 • škarje,
 • nit,
 • šivalni stroj,
 • likalnik,
 • kava/čaj.

 

Predviden čas izdelave (za začetnike): 1 ura (če v bližini ni otrok) oz. cel dan (če so otroci poleg vas).

Navodila za izdelavo

 1. Blago položite na ravno površino. Predvideni dolžini krilca dodajte še 5 cm za zgornji rob z elastiko ter 3 cm za spodnji rob krila, širina pa je odvisna predvsem od tega, kako nabrano želite imeti krilo (širše kot je, bolj je krilo nabrano, in obratno); po teh merah izrežite pravokotnik. Če boste uporabili majico, izmerite želeno dolžino krila in dodajte 5 cm za zgornji rob z elastiko.
 2. Blago obrnite, da bo notranja (narobna) stran gledala navzven. Prepognite ga po širini in poravnajte ter ob stranskem robu spnite skupaj z bucikami. Stranski rob zašijte z ravnim šivom (cca. 1,5 cm od roba; označeno z rdečo). Pri vseh šivih ne pozabite šiva zavarovati tako, da na začetku in na koncu s šivalnim strojem zapeljete malce nazaj (v nasprotnem primeru se vam šiv lahko začne parati). Če boste namesto blaga uporabili majico, ta del preskočite in skočite na 4. korak.
 3. Ko je stranski rob zašit, razprite oba konca blaga pri robu in ju polikajte. Vse robove prešijte s cikcak šivom, da preprečite nadaljnjo paranje blaga.preprosto krilo šivi
 4. Zgornji rob prepognite za 5 cm navznoter (del zunanje strani blaga bo zdaj na notranji strani; glej zgornji del blaga na fotografiji) in spnite z bucikami, da se vam blago med šivanjem ne bo premikalo. Prvi šiv naj teče približno 1 cm od zunanjega roba, ko je narejen, se lotite drugega šiva. Med njima naj bo približno 2 cm razmika (malce širše od elastike). Šiva ne zaključite do konca, nekaj centimetrov pustite odprtih, da boste lahko v prostor med šivoma napeljali elastiko. Če se vam ne da toliko šivati, lahko zašijete samo spodnji šiv – zgornji šiv ima poleg okrasne tudi to funkcijo, da elastiko drži malce bolj plosko med obema tkaninama in se zato ta manj obrača (vendar če vam to ni pomembno, si lahko prihranite 5 minut dela).
 5. Preden odrežete elastiko, v pasu pomerite dolžino, ki jo želite imeti (elastika naj ne bo raztegnjena), ter dodajte še 1-2 cm za šiv. Z varnostno sponko si pomagajte pri vstavljanju elastike med oba šiva (pazite, da vam drugi del elastike ne “pobegne” noter na drugem koncu; jaz sem si pomagala kar z zobmi). Ko je elastika vstavljena, zašijte oba konca skupaj.
 6. Ko je elastika zašita in na svojem mestu, dokončajte še spodnji šiv zgornjega roba krila.
 7. Čaka vas samo še robljenje spodnjega roba krila (če ste namesto blaga uporabili majico, je za vas delo že končano). Rob dvakrat zapognite navznoter, širok naj bo 2 cm (št. 1 in 2 na spodnji fotografiji). Zavarujte ga z bucikami (št. 3 na fotografiji) in polikajte, da bo šivanje bolj lažje. Uporabite ravni šiv in šivajte približno 1,5 cm od roba (št. 4 na fotografiji prikazuje končani šiv).
 8.  Spijte svojo hladno kavo do konca in si čestitajte. Vaše preprosto krilo je končano! Je šlo z lahkoto, kajne?
 9. Šivanju seveda sledi še fotografiranje na modelu 😉 (notri in zunaj, seveda!).

 

Šivanje po teh korakih je tako preprosto, da krila nisem zašila le za svojo hčer, temveč tudi zase. In kakor kaže, to ne bo moj zadnji šiviljski poizkus.

 

Urška Golob

Urška Golob je mamica treh otrok in ustvarjalka bloga Prav posebna mama, na katerem opisuje vsakodnevno življenje družine z otrokom s posebnimi potrebami. Je tudi fotografinja pri Prav posebno in sooblikovalka slovenske znamke izdelkov Cuckoo cups. Prepričana je, da nas življenjski izzivi bogatijo in delajo močnejše, če jim dopustimo.

Kategorije:Moda Naredi sama

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja