Vedno bliže je Velika noč (z mojimi besedami: dan šunke, potice, hrena in jajc), vedno bolj razmišljam kako otroku približati ta praznik.
Velika noč je krščanski praznik, saj se na ta dan praznuje Kristusovo vstajenje od mrtvih. Če prav po pravici povem, se nisem nikoli poglabljala v to, saj nisem bila vzgajana v takem okolju.
Prazniki so za moje pojme čas, ki ga lahko izkoristimo, da smo skupaj z bližnjimi. Glede na to kakšen tempo življenja živimo, so tej mali trenutki velikega pomena.

MAJHEN OTROK – VELIKE ŽELJE

Spomnim se dni, ko sem bila še majhna deklica. Velikonočno jutro, je pri nas pomenilo samo nekaj. Miza obložena z dobro hrano, čas preživet z družino in odpiranje velikonočnega jajca.
»Sedeti za mizo, s »starimi« ljudmi. Le kaj se grejo!?«, si je mislila 5-letna Karin.

Kot najstnica, se z barvanjem jajc nisem pretirano obremenjevala. Ponavadi je bilo to mamino oz. očetovo opravilo. Kot deklica, pa sem imela željo to početi tudi jaz. Vendar so me prepričali, da je »nevarno«, da se lahko opečem, da bom to že počela, ko bom malce zrasla.

Vso srečo tega sveta sem čutila, ko sem končno odpirala čokoladno jajce. To je bila tista pika na i. Včasih sem bila tako neučakana, da sem že ob polnoči odpirala čokoladna jajca, hkrati pa minuto kasneje bila tako razočarana, saj me je v njem pričakala miniaturna figura.
Brez pobarvanega jajca in brez »pametne« igračke – žalost v mojih očeh.

VELIK OTROK – MALE ŽELJE

Sedaj, ko živim z mojim partnerjem, otrokom in psom, je zgodba malce drugačna.
»Kdo barva jajca?« – MAMA! (beri: jaz)
Lansko leto, ko je bila Mia še majhna, sem jajca barvala sama. Nato sem jih še cel teden sama tudi jedla. Jajce na jajce…
Letos pa je bila to najina misija. Zakaj misija? Ker so potrebne priprave kot da gremo na drugi konec sveta. Najprej sem ji morala dopovedati, da ne bova barvali 44.000 jajc, temveč le 10. To je bil ta težji del najine misije. Gospodična je kar polagala jajca v vodo in ni odnehala, dokler moj glas ni prestopil določene frekvence. Ko sva končno prišli na isto valovno dolžino, je barvanje jajc postal užitek obema.

Kupila sem jedilne barve ter nalepke in tako je Mia ustvarila svoja prva velikonočna jajčka.

Male oči si želijo veliko, včasih preveč. A le ena misija »Pobarvajmo jajce«, bo prinesla v njihove oči veselje in srečo in občutek topline.

Karin Bratuž

Sem Karin, mamica male punčke Mie, ki mi vsak dan naredi drugačen.
Sem strastna ljubiteljica knjig, hrane in lepih krajev. Blog Amika je moj rešitelj za moje misli in ideje, ki mi včasih prenapolnijo glavo.

Kategorije:Prazniki DOM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja