Če uživate in vzdihujete ob pogledu na stilsko dovršene ambiente stanovanj, skrbno izbrane in hkrati pregrešno drage vaze, preproge in slike, ki že iz fotografije dajejo občutek, da ima lastnik tega stanovanja ne le dober okus, ampak tudi popolno življenje  … uživajte še naprej. V pogledu na fotografije namreč. Saj boste v realnem življenju z majhnimi otroki bolj težko. Če pa si vseeno želite vsaj nekaj stila v vašem domu, smo za vas zbrale 5 nasvetov, ki vam bodo pri tem v pomoč.


  1. Izogibajte se belim ali svetlim preprogam.

Preproge in majhni otroci niso najboljša kombinacija. Še najbolje se obnese podloga za vadbo ali otroški puzzli iz pene, s katerih enostavno obrišemo vse mogoče madeže, ki jih proizvedejo naši malčki. Če se vseeno ne morete odpovedati preprogam, vam svetujemo da izberete preproge v temnih barvah in z živimi vzorci. Če madežev ne moremo preprečiti, jih vsaj poskusimo dobro skriti.


  1. Poslovite se od odej in okrasnih blazin, ki jih ni možno oprati v pralnem stroju.

In pozdravite pregrinjala ter prevleke. Dejstvo je, da kavča ne moremo enostavno zabrisati v pralni stroj, tudi drgnjenje madežev včasih ni dovolj. Zato so lahko pregrinjala ali prevleke dobrodošla rešitev, vsaj dokler so otroci majhni. Na voljo so v različnih barvah, če se ga naveličamo, ga lahko zamenjamo z drugo barvo in v dom vnesemo nekaj svežine. Enako velja za prestižne odeje in okrasne blazine. Ko jih enkrat umažejo otroški prsti, niso prav nič več okrasne. Zato izberimo take, da jih lahko enostavno operemo. 

Sofa s prevleko: Ikea

  1. Določite sveto mesto za male stvari, ki sicer nimajo svojega mesta.

Vedno se najdejo male drobnarije, ki nimajo svojega mesta, ne moremo pa jih (še) zabrisati v smeti. Otroci domov prinesejo marsikaj, kar se jim v tistem trenutku zdi blazno pomembno. Razne »umetnine« iz vrtca, polomljene igrače, letaki ali prazna embalaža, škatlice, naključno pobrani kamni in podobno. Dodelite en dekorativni zaboljnik ali klubsko mizico s pokrovom, kamor lahko spravite te stvari in jih umaknete iz svojega vidnega polja. Enkrat tedensko poglejte notri in ga izpraznite. Če je stvar še aktualna, se bo našlo mesto zanjo v kakšni omari, sicer pa jo boste brez slabe vesti zabrisali v smeti. V tem času so otroci že pozabili nanjo. Dobrodošlo je, če lahko klubsko mizico enostavno premikamo po prostoru, da ne omejujemo prostora za otroško igro.


  1. Izberite otroško opremo, ki ne bo »zadušila« vašega stanovanja. 

Otroška oprema pogosto zavzame veliko prostora v stanovanju. Stolčki za hranjenje, stajice, ležalniki, gugalniki in podobno. Stvari, ki jih vse nekako nujno potrebujemo, a ne ves čas, zagotovo pa ne vse naenkrat. Zato je izredno dobrodošlo, če jih lahko enostavno zložimo in pospravimo, kadar jih ne potrebujemo. Marsikateri proizvajalec otroške opreme se tega dobro zaveda, zato je na voljo že kar pestra izbira zložljivih elementov, ki so ne le funkcionalni, ampak tudi lepi na pogled. Kupite lahko celo zložljivo banjico za dojenčka.

Zložjivi stolček: Evitas.si

  1. Znižajte svoja pričakovanja in poglejte z drugega zornega kota.

Če so nam nekatere stvari res pri srcu, bi bilo škoda, da bi se jim popolnoma odpovedali. Kot na primer parket ali lesena miza. Dejstvo je, da bodo otroci slej ali prej pustili svoj pečat v obliki udrgnin, zarez ali lukenj. Lahko sicer prekrijete mizo ali zamenjate pod z vinilom ali ploščicami, ki so bolj obstojna alternativa. Lahko pa vseeno uživate v toplini, ki jo v vaš dom prinaša les in neoliko znižate svoje kriterije in sprejmete male nezgode. Nenazadnje vas bodo ti mali pečati še dolgo spominjali na čudovito obdobje, ki bo še prehitro minilo.  

Ne pozabimo, da so v naše življenje vstopili otroci. Radovedni, trmoglavi, razigrani in pustolovski. Škoda bi bilo zatirati njihovo naravo za ceno »popolnega« stanovanja. Na prvem mestu poskrbimo za njihovo varnost, da se bodo po stanovanju lahko prosto gibali, ne da bi jim grozila neprimerna oprema stanovanja: ostri robovi, nezavarovane vtičnice ali težke dekorativne vaze na dosegu roke. Varnostni zatiči na omarah ne bodo pokvarili vašega interierja, bodo pa zaščitili vaše otroke pred morebitnimi nezgodami. Leta bodo prehitro minila in kaj kmalu se bodo odselili na svoje in vaše stanovanje bo spet zasijalo v vašem slogu. No ja, vse dokler ne pripeljejo vnukov ☺

Bi želeli z nami deliti kakšen vaš nasvet, ki se ga držite ob opremljanju doma?

Za Mami blogerke: Maja Murič, Misija: Mamica

 

 

Naslovnica: Pixabay

 

Maja Murič

Maja Murič je mamica dveh živahnih fantov, ustvarjalka bloga Misija: mamica in ustanoviteljica www.telegramizamami.si. Uživa v ustvarjanju zgodb, ki sežejo dlje od besed in se dotaknejo srca.

Kategorije:DOM Opremljanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja