Sedela je pred mano z zasanjanim pogledom. Z rokami je objemala skodelico čaja in mi pripovedovala o sebi. To je bilo ravno v tistem obdobju, ko so se mi vračali spomini na spolno zlorabo. Nikomur nisem govorila o tem. Čutila sem, da sem edini čudak na tem planetu, ki nima pravice niti dihati, saj tako drugim krade kisik. Imela sem neprestane more, bila sem patološko nenaspana in kronično brez denarja, saj sem si plačevala psihoterapije, ki so bile takrat edino sidro, ki me je obdržalo pri življenju in me kasneje varno pripeljalo do obale. Toda zdaj je naenkrat pred mano sedela Lara* in mi umirjeno razlagala, kako jo je dedek spolno zlorabil, ko je bila stara sedem let. Pomislila sem na to, da je njeno življenje prav tako v razsulu kot je bilo moje, pa je razlagala: »Nimam globljih posledic. Ok. Včasih imam prenizko samozavest, ampak saj jo imajo tudi moje sošolke. Takoj, ko sta starša odkrila zlorabo, sta me peljala k odlični psihoterapevtki za otroke in mi je res pomagalo!« Ob teh besedah mi je zastal dih. Lara ni opazila moje stiske. Na čelu mi ni pisalo žrtev spolne zlorabe, pa čeprav sem takrat tako čutila. Kako lepo, da sta ji starša priskrbela pomoč, ko jo je najbolj potrebovala! Prijazno in nežno sem ji zavidala! Mene takrat ni nihče opazil, kaj šele pomagal.

Minilo je nekaj let od tistega trenutka in moje življenje je danes popolnoma drugačno. Za mano je veliko garanja, a mi je okrevanje po travmi prineslo smeh, ples, sonček … in Lunino vilo. Ja! Nekega dne  je en žarek prinesel Lunino vilo, in odkrila sem, da je tam veliko Lar, ki bodo čez dvajset let mirno sedele ob toplem čaju in pripovedovale, da je njihovo življenje umirjeno, izpopolnjeno in brez preglobokih bolečin, saj so že v otroštvu v Lunini vili odkrile, da ljubezen zmore drugače.

*Ime je spremenjeno

Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so.p. v tem trenutku išče Otrokove heroje, ki bi z enkratnim, tedenskim ali mesečnim prispevkom otrokom omogočali terapijo. Cena cele obravnave enega otroka je približno 750 eur.

Vsa mesta za brezplačne terapije so namreč zasedena (15 otrok). Imajo pa 5 nujnih primerov, kjer otroci resnično potrebujejo obravnavo, vendar zanje nimajo sredstev. Gre za:
– sestrici stari 5 in 8 v rejniški družini, doma sta doživljali hudo psihično in fizično nasilje ter zanemarjanje (lačni, neurejeni do te mere, da so ju v vrtcu kopali in oblačili). Nedolgo nazaj sta spregovorili tudi o spolni zlorabi. Obe imata težave z vzpostavljanjem zaupanja do odraslih in sovrstnikov ter seksualiziranim vedenjem,
– brata 7 in 12 prav tako spolna zloraba, oba popolnoma umaknjena vase, brez občutka identitete, depresivnost,
– deklica 9 let, trenutno v varni hiši, preživela psihično nasilje in bila priča smrti bratca, sedaj ima hude vedenjske težave.

ZA KAKRŠNO KOLI POMOČ BODO NEIZMERNO HVALEŽNI ❤

 

Svojo donacijo lahko tudi nakažete direktno na TRR račun:

Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so.p.

Brdnikova ulica 37, 1000 Ljubljana

ID za DDV: 73454311

TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.)

Koda namena: CHAR

Sklic: 03 – LLLLMMDD

Prav vsak evro šteje! Hvala!

 

 

 

Komentarjev: 2

Včasih je potrebno celo življenje, da bi pozabili le nekaj minut

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja