“Kako ste pa danes mlade mamice?«, nas je tretji dan po porodu pozdravila medicinska sestra, ki je zjutraj prišla v sobo. Gledala sem jo skozi megleno zaveso solz in razmišljala, kaj naj ji povem. Naj razložim svojo neskončno srečo, saj je porod srečno za mano ali spregovorim o vseh strahovih, ki so se ta hip nabirali v meni in sprožali neobvladljiva občutja in salve joka… Danes odhajava domov: mlada mama in to drobno bitje, ki ga želim zaščititi z vsem kar premorem ter mu omogočiti, da bo najsrečnejši otrok na svetu. Ampak kako in ali mi bo uspelo? Na ramenih čutim vso težo tega sveta…”

Takrat še nisem vedela, da sem le mama, ki doživlja to, kar so doživljale naše mame in babice in kar doživlja nešteto nosečnic in novopečenih mamic po porodu: tako med nosečnostjo kot po porodu se lahko pri ženski pojavijo različne spremembe razpoloženja in duševne stiske. Danes strokovnjaki s tega področja opozarjajo, da se v nosečnosti lahko pojavi hud strah pred porodom, po rojstvu pa težave pri ustvarjanju vezi z otrokom. Prav zato je po porodu najpogostejša težava poporodna otožnost, dokaj pogosti sta poporodna depresija in tesnoba, redkejši je posttravmatski stresni sindrom, najredkejša pa je psihoza. Nekatere stiske so zgolj prehodne in minejo same od sebe, druge pa trajajo dlje. Kadar so določeni znaki (kot npr. pretirana jokavost in vztrajajoče črne misli) prisotni dalj časa, pa je prav, da poiščemo pomoč strokovnjakov.

Seveda je izjemno pomembna pomoč in podpora partnerja in/ali drugih oseb, ki jim zaupamo. Hkrati pa je ključno, da smo o tovrstnih težavah informirane tako ženske kot tudi naši bližnji, saj lahko tako hitreje prepoznamo težave ter poiščemo pomoč. Pri prepoznavanju težav nam lahko pomaga vprašalnik o počutju (t. i. Edinburški vprašalnik). Vprašalnik o počutju v zadnjih sedmih dneh služi kot orodje za presejanje, kar pomeni, da z njim odkrivamo ženske, pri katerih so lahko prisotne težave na področju duševnega zdravja, predvsem poporodna depresija. Pri svojem delu ga v nekaterih okoljih uporabljajo patronažne sestre. Nosečnice in otročnice lahko vprašalnik dobijo tudi pri ginekologu, dostopen pa je na tej povezavi. Vprašalnik anonimno izpolnite in po zaključku prejmete svoj rezultat ter ustrezen nasvet.

Sama sem dobila veliko koristnih informacij na spletnem mestu ZDAJ.net.

Predlagam še nekaj koristnih spletnih povezav:

Mamice, če so težave ugotovljene in ob pravi pomoči lahko kmalu izzvenijo!

Svoje izkušnje je za Mami blogerke zapisala mamica Brigita.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Danijela Č Sluga

Danijela je mamica dveh fantkov, ki počne 1001 stvar in se še vseeno trudi najti tistih nekaj minutk na teden samo zase. Da je na off - Mami na off. K skrbi zase spodbuja tudi ostale mamice, še zdaleč pa ni to vse o čemer ta multitasking mama piše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja