Naša Jerca bo v tem mesecu dopolnila 3 leta (no, korigirano šele v juniju) in z njo imamo že od nekdaj bitke za spanje. Veliko noči je prebedela. Zaradi takega ali drugačnega vzroka. Saj veste, najprej se tolažiš, da so krči, ki bodo minili, potem naj bi bili zobki, nadaljuje se s kakšnimi boleznimi, itd. Tako, da hitro mineta 2 leti, pa še vedno ni od nikoder pravega spanca.

In ker se je punca še kar dolgo dojila, do nekaj čez dveh let, je bila do takrat ponoči non stop priklopljena na joško. Temu sem tudi pripisala vzrok zakaj moj otrok noče zaspati in spati kot se spodobi. Ko sem začutila, da jo ne zmorem več dojiti, da mi to predstavlja že prevelik napor, sem jo odstavila (pri dveh letih in dveh ali treh mesecih). Od takrat je nočno spanje postalo bolj umirjeno, ni več toliko zbujanja (le še za kakšeno hudo žejo ali pa če je luna res huda in seveda, če zboli).

Imamo pa težavo pri uspavanju. Moj dragi, ki se je naveličal ležanja ob njej, dokler ne zaspi, jo je navadil na to, da jo gunca na rokah. Ampak tudi ta metoda velikokrat odpove.

In seveda sem malo raziskovala kaj bi lahko bilo, poleg tega, da občasno predolgo spi čez dan, vzrok temu, da moj otrok enostavno noče zaspati. Mislim, da so to nekateri zaključki, s katerimi se lahko definitivno strinjam in jih potrdim pri naši malčici (in verjamem, da če dobro pomislite, da je tako tudi pri vašemu otroku):

  1. OTROK ENOSTAVNO NI UTRUJEN

Tako je, punca seveda ni utrujena, če je pa spala čez dan 2 uri in se ji nič takega ni dogajalo. Namreč ne hodi še v vrtec in se tudi tu malo pozna, da je kakšen dan doma, se igra le z nama ali bratcem in ne doživi nič novega.

In zato je to pač nekaj najhujšega najbrž. Saj tudi nam, starejšim, najbrž to ne bi ustrezalo najbolje, da nas nekdo sili spat, ko pa smo spočiti in še čisto budni. In tako si seveda izmišljuje tisoč in eno stvar, kaj še nujno rabi pred spanjem: lulat jo, kakat jo, še dve pravljici bi, žejna je, lačna je,…

Seveda pomaga to, da ji skrajšamo čas spanja čez dan ali pa jo sploh ne damo spat (odvisno koliko je res utrujena čez dan), da jo bolj zaposlimo z zunanjimi aktivnostmi, sploh popoldan, itd…

2. OTROK JE PREVEČ UTRUJEN

Ja, tudi to se zgodi. Kakšen večer pride tako, da zvečer zaspi šele ob desetih zvečer, zbuja se pa seveda vedno ob enaki uri, to je od 6.00 do 6.30. Potem pa se še zgodi, da čez dan zaspi samo v avtu, kjer je zadremuckala samo za 10 do 20 minut in smo tam. Sicer imava z dragim vedno v takem primeru plan, da mora nujno vsaj do sedmih zvečer zaspat, pa nama ne uspe vedno zaradi vseh obveznosti in tako je zvečer čisto preveč utrujena.

V takem primeru dobi še več adrenalina in je zvečer taka, kot da bi popila deset kav.

Seveda v takem primeru ne pomaga, če smo živčni in nestrpni, ampak si moramo vzeti kar veliko časa za umirjen odhod v posteljo.

3. OTROK JE PREVEČ RADOVEDEN

Otroke v teh letih seveda vse zanima. Sploh pa takrat, ko morajo v posteljo. In v tistem času so prepričani, da se v drugih prostorih dogajajo zanimive in izjemne stvari. Sploh, če se iz sosednje sobe sliši zvok televizorja, radia, glasni pogovori, … Zato je primerno, da se ob tem času umiri celotna hiša. Tako jih tudi ne bodo premamili zvoki in ne bodo mislili, da kaj pomembnega zamujajo.

4. OTROK JE PREZAPOSLEN

Seveda, mi, odrasli, ko se npr. cel dan podimo za in z otrokom okoli, smo na koncu dneva totalno izžeti. Oziroma ne na koncu dneva, jaz priznam, sem velikokrat že kar sredi dneva. Seveda tega ni občutiti pri naši malčici, ki očitno deluje na že samo dve žlici krompirja in to zadostuje za cel dan. Medtem, ko jaz potrebujem za cel dan približno 2 litra kave. Ampak saj to poznamo vsi starši, kajne?

Malčki gledajo na svet kot na neskončno ponudbo zabave, ki je seveda ustvarjena samo za njih. Kdo bi pa v takem primeru bil pripravljen prekiniti zabavo in iti spat?

Ustvarjanje prijetne in umirjene rutine pred spanjem je še kako pomembno, zato jim pred spanjem ni ravno primerno dajati kakšnih novih, zanimivih in vznemirljivih igrač. Tudi izpostavljanje kakšnim vznemirljivim dogodkom ob tem času ni preimerno.

Pri nas velja tudi to, da popoldan in zvečer ne gleda tablice, telefona ali računalnika. Ker jo to čisto vznemiri.

5.  OTROK SE MOGOČE NEČESA BOJI

Jerca pred spanjem res še do sedaj ni pokazala, da bi se česa bala, je bil pa tak Jaka, njen starejši bratec, ki bo letos dopolnil že 13 let. In to kar precej dolgo časa. In v kar precej močni obliki. Oziroma smo se s tem soočali vsak večer. Vsak zvok ga je prestarašil. Bilo je tudi obdobje, ko sem morala pred spanjem pregledati vse omare, pod posteljo, vsespovod. In nobena omara ter noben predal ni smel biti niti za milimeter odprt. Tudi ponoči je skoraj vsako noč pridrvel k nama v spalnico v joku ali kričanju.

Pri otrocih je to normalen del razvoja, saj jih obvaruje pred nepremišljenimi tveganji in jih uči soočanja z izzivi življenja. Zato moramo otroške strahove v vsakem primeru vzeti resno.

Seveda zna biti to precej nadležno in ko smo sami preobremenjeni in živčni, včasih nimamo potrpljenja za take stvari. Moramo pa vseeno vedeti, da tudi v tem primeru otroci potrebujejo razumevanje, oporo in je  zelo pomembno, da mu nudimo občutek varnosti.

6. OTROK HOČE BITI LE Z VAMI

Tišina in tema izzovejo pri otroku tesnobo. In seveda, s kom bi bili najraje takrat, ko jih je strah? S tistimi, s katerimi se počutijo varne in sigurne.

************

VSAKODNEVNA RUTINA IN UMIRJENOST

Vsi vemo, da imamo v teh časih starši tisoč in en opravek čez dan, da smo non stop polno obremenjeni, da službo nosimo tudi domov, če ne še delamo včasih doma. In seveda si želimo tudi mi zvečer malo miru, tišine, ležanje na kavču, pogovor brez prekinitev s partnerjem, …

Pa še takrat nam najbrž po glavi roji kar precej opravil, dolžnosti ali pa s kotičkom očesa opazimo česa vse nismo pospravili in nas še čaka.

In nas predlogo uspavanje in zahteve pred spanjem dojenčkov, malčkov in otrok spravljajo ob živce. Vendar pa je to odlična priložnost, da se povežemo z otrokom, doživimo tiste res najlepše trenutke v objemu svojega otroka, se nasmejimo njihovim zabavnim vprašanjem pri prebiranju pravljic in njihovim zahtevam,…

Tako, da, dragi starši: Globok vzdih in globok izdih … odmislite druge skrbi stran in se zvečer posvetite samo svojemu otročku. In verjemite, da bo vaša mirnost precej vplivala tudi na vašega otroka in bo tudi hitreje zaspal. Otroci vse čutijo.

 

Avtor: Nataša Gostinčar Petre

 

Tags:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja