V soboto, 23.3., smo se Mami blogerke udeležile zanimivega predavanja fizioterapevtke Špele Gorenc Jazbec, ki se je v zadnjih letih specializirala še v pravo izbiro obutve pri otroku. Ko se je kot mamica znašla pred tem izzivom in ugotovila kako pomembna je v resnici izbira, se je začela izobraževati in raziskovati, kar sedaj z veseljem deli med ostale mamice in skrbi, da vse majhne nogice najdejo pravo obutev zase.

Na predavanju, ki ga je v Baby centru čudovito odvodila še ena izmed navdihujočoh mamic, Ivjana Banić, smo izvedele veliko novega, kar z veseljem delimo z vami.

    1. JE IZBIRA OBUTVE RES TAKO POMEMBNA? (Otroku noga hitro rase, obutev pa je precej draga…)Naša stopala se v prvih letih življenja razvijajo zelo intenzivno, s tem se oblikujejo tudi temelji našega gibalnega razvoja. Ker nas prirojene ali pridobljene napake pri razvoju stopal lahko zaznamujejo za celo življenje, je pomembna naloga staršev tudi ta, da otroku izberejo obutev, ki vzpodbuja čim bolj kvaliteten in naraven razvoj stopala.  “Vzorce hoje, gibanja in tudi drže oblikujemo v prvih letih življenja. Kasneje se nam usidrajo v podzavest, zato jih kot odrasli izjemno težko spreminjamo. Prava obutev vpliva na kakovost življenja.« je prepričana Špela Gorenc Jazbec.Več o razvoju stopala: https://www.babycenter.si/vsebina/-101000

 

    1. JE RES NAJBOLJŠA IZBIRA BOSA NOGA?Za naravni razvoj stopala pri otroku je res zelo priporočljiva bosa hoja, po naravni podlagi, ki pa jo način življenja, kot ga imamo, dopušča le delno. »Tu vstopi pomembna naloga obutve, ki ščiti stopalo pred vplivi okolja – tako pred vremenskimi dejavniki kot pred poškodbami. Zato je izjemno pomembno, da kot starši izberemo pravilno obutev, saj s tem prispevamo k oblikovanju ustreznih, zdravih vzorcev hoje.

 

    1. KAKŠNA NAJ BO OBUTEV?Špela priporoča, v kolikor ni kakšnih posebnosti, kot je na primer platfus, je od prvih korakov naprej najboljša tista obutev, ki je mehka, se prepogiba v vse smeri, je prožna in ima raven podplat.

 

    1. KAKO VEMO, KATERA OBUTEV JE PRAVE VELIKOSTI?Obutev vedno nakupujemo skupaj z otrokom, ki lahko čevelj pomeri. (Špela sicer priporoča, da si mamica vseeno kakšen dan prej pogleda izbiro in najde nekaj primernih modelov). V Baby centru imajo pripravljene male metre, s katerimi izmerijo nogico in ugotovijo pravo številko noge. Ko imamo pravo številko, začnemo iskati primeren model. Čevelj otroku pomerjamo tako, da se vsede in pokrči nogico k trebuhu. S tem iztegne prstke in mi lažje nataknemo čevelj. Ko ga zavežemo, otrok vstane, mi pa mu nogico potisnemo naprej, da za peto nastane nekaj prostora. Prostora mora biti za en mamičin prst, nič več, niti nil manj. Potem naj otrok naredi nekaj korakov po trgovini, mi pa opazujemo, kako hodi, če se čevelj sezuva, vleče… Otrok naj še malo poteče in poskoči, da bomo prepričani.

 

  1. KAKO VEMO, DA IMA OTROK NEPRIMERNO OBUTEV?“Malčki nam pogosto ne znajo povedati, da jim obutev ne ustreza, se pa jasno odzovejo – z zmanjšano telesno aktivnostjo, saj jim je gibanje neprijetno, kar lahko ovira razvoj otrokovih gibalnih spretnosti,« pravi fizioterapevtka.Več: https://www.babycenter.si/vsebina/-100999

Nasvete za izbiro obutve so v Baby Centru zbrali tudi v praktično knjižico, ki je namenjena staršem in njihovim malčkom. Ko boste naslednjič tam, jo kar vzemite. Špelo pa lahko obiščete na njeni spletni strani www.baby-handling.si ,  njena posebnost je, da se oglasi kar pri vas doma in se tako lahko vašemu otroku posveti v domačem okolju.

Predavanja smo se udeležile Sabina Čarman (Mami na vrtu), Nataša Gostinčar Petre (Never2late4u), Anja Oman (Maminamaza.si) in Petra Birsa Tomič (Njami mami).

 

S Špelo se je pogovarjala čudovita Ivjana Banič.

 

Srečale smo tudi vedno nasmejano mamico Tanjo Žagar.

 

Pridno poslušamo.

 

Prikaz pomerjanja obutve.

 

Brezplačno knjižico z nasveti dobite v Baby centru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja