Mami blogerke smo si zadale, da bomo ustvarjale kotiček za vse polno zaposlene starše, ki bodo lahko pri nas našli vse. Res vse. Pri nas se boste lahko ob zabavnih quotih nasmejali, jokali ob žalostnih in ganljivih zapisih, ter kratkočasili ob objavah, kjer bomo predstavili najnovejše modne trende in novičke iz sveta slavnih. Pri nas pa poleg omenjenega najdete tudi koristne informacije, ki se navadno v poplavi vseh objav na Faceebooku in Instagramu izgubijo, pa vendarle v resnici so pomembne. Zato tudi čutimo višje poslanstvo in nekatere dni v tednu namenjamo koristnim informacijam z vseh področij.

Današnjo objavo namenjamo tematiki, ki je izjemno pomembna za ohranitev zdravja. V Sloveniji imamo namreč tri zelo uspešne preventivne presejalne programe, ki so nemenjeni zgodnjemu odkrivanju raka in posledično uspešnejšemu zdravljenju. Poznavanje in potek programov je za vse nas izjemno pomembno, ker si z odzivnostjo lahko rešimo življenje. V nadaljevanju so vsi trije programi predstavljeni.

PROGRAM DORA

Državni program DORA je presejalna mamografija za zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb dojk, cilj pa je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk. Za zgodnje odkrivanje raka dojk uporabljamo presejalno mamografijo (to je rentgensko slikanje dojk pri na videz zdravih ženskah), ki pokaže majhne, ne tipne tumorje. Na ta način je mogoče odkriti raka dojk veliko prej, preden se pojavijo vidni ali tipni znaki, kot je npr. zatrdlina v dojki, izcedek iz bradavice ipd. Približno polovica rakov, odkritih na ta način, je dovolj majhnih, da je potrebna le kirurška odstranitev spremenjenega tkiva, ne pa celotne dojke in tudi zdravljenje je mnogo bolj uspešno, kot pri napredovali obliki. Program DORA je namenjen ženskam med 50. in 69. letom starosti – v tem obdobju je verjetnost, da zbolijo za rakom dojk, največja. Vabilo prejmejo vsaki dve leti.

PROGRAM SVIT

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji eden najpogostejših rakov. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno. A na srečo je ta oblika raka tudi zelo dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Razvoj bolezni pa lahko celo preprečimo, če predrakave spremembe odkrijemo in odstranimo pravočasno. Zaradi delovanja Programa Svit mnogo rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Večino teh rakov pa bomo odkrili tako zgodaj, da bo zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše. Sodelovanje v Programu Svit je namenjeno vsem prebivalcem v starosti od 50. do 74. leta in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, vabilo prejmejo vsake dve leti. Za vse prebivalce je udeležba v programu brezplačna, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

PROGRAM ZORA

Program Zora preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. To pomeni, da v sklopu programa ZORA ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu (RMV), ki jo je zaradi zgodnjega odkrivanja možno z enostavnimi terapevtskimi posegi povsem preprečiti ali pozdraviti. Poteka s preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu, vanj pa so vključene ženske, stare med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih niso opravile pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu.

 

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut Ljubljana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja