Po tem, ko sva s partnerjem javno objavila, da sva noseča, sem začela dobivati vprašanja kot so: “Kako se počutiš? Ti je kaj slabo? Si utrujena? Se težko upreš določeni hrani?”

Seveda, vse zgoraj naštete stvari so del moje nosečnosti. Oziroma so bile (slabost) in so že minile.

Ampak z veselim pluskom sem dobila v paketu tudi marsikaj drugega. Sem pač srečnica. O nekaterih stvareh se ne govori tako pogosto, kot se seveda o veseli nosečnosti, zato bi jih rada z vami delila. Mogoče se najde še katera v tem in se ne bo več počutila tako sama in osamljena.

Lahko si tista “srečnica”, ki s pluskom dobiš vse spodaj naštete, lahko pa nobenega.

Jaz moram reči, da sem kar tista srečnica, ki je dobila za nagrado kar vse naštete:

 • Lahko se vam zgodi, da imate zelo občutljive in boleče prsi. Povečale se vam bodo ne samo prsi,  tudi bradavice se znajo povečati in lahko potemnijo.  Meni osebno so se povečale prsi že takoj v prvem mesecu in to kar za 2 številki. Pričakujem povečanje še za 2 številki po porodu. Si mislite kako sem “vesela”? Not.
 • Zgaga in zaprtost. Med nosečnostjo pride do zaprtosti pogosteje kot ponavadi. Kar je posledica sprememb delovanja hormonov. Seveda si lahko veliko pomagamo s prehrano, ampak saj veste kako je s prehrano med nosečnostjo. Vsaj pri meni se zdrava prehrana občasno nekje izgubi. Veliko tekočine sicer zelo pomaga, a če gledam sebe, včasih raje malo manj popijem, samo, da mi ni treba vsakih 10 minut na wc.
 • Hemoroidi v nosečnosti. Spet so tu na delu hormoni, še posebej gre kriviti za to progesteron, ki deluje na gladke mišice in povzroča razširjanje ven in zastoj krvi znotraj žil. Pomaga (spet) pitje velikih količin vode in uživanje balastnih snovi (prehrana). In upanje, da po porodu izginejo.
 • Krvavitve iz nosu in smrčanje. Estrogen je tisti krivec, ki povzroči, da sluznica v nosu nabrekne, kar povzroči zamašenost nosu in krvavitve. In seveda to povzroča smrčanje. Jaz večinoma spim z najmlajšo, ki ima očitno kar trden spanec. Ko pa imam to srečo, da spim z možem, pa sicer dobim pod nos smrčanje, ampak očitno ga ne moti preveč. Se mi je pa tudi prvič v življenju zgodilo, da sem kar nekajkrat krvavela iz nosu. Sicer še čisto na začetku nosečnosti, pa vendar sem bila kar precej panična, dokler nisem prebrala, da je to lahko posledica nosečnosti.
 • Lahko imate zgago. Jaz sem imela to “srečo”, da sem jo dobila že kar takoj, ko sem izvedela za nosečnost. Predvsem zaradi tega, ker mi je bilo non stop slabo, dvigovalo se mi je, a bruhala nisem. Sem bila pa zelo vesela, da je vsaj nekaj “zdravil”, ki pomagajo vsaj malo ublažiti najhujše simptome. Poleg teh, ki jih dobite v lekarni si lahko pomagate z Donatom, žvečenjem žajblja, ingverjem,… Predvsem pa s tem, da jeste majhne, redne obroke in se izogibate ocvrti hrani in preveč začinjeni. Pa seveda gazirani pijači, čeprav nekateri priporočajo ob slabosti pitje coca cole.
 • Potenje. Nenormalno potenje. Kljub temu, da me je na začetku non stop zeblo. Res noro zeblo. Se je prav kmalu obrnilo za 180 % in mi je postalo noro vroče, brez da bi se sploh premikala. Sicer se zaenkrat noro potim pod pazduho, se pa bojim kako bo, ko bo nad 20 stopinj celzija. Očitno pač mora od nekje priti ime, da kar žariš v nosečnosti. Najbrž od vsega potu.
 • Noga ti lahko zraste. Ja, prav ste slišali. Številka noge se ti lahko kar precej poveča. In adijo vsi tvoji udobni čeveljci. No, kolegica mi je rekla, da je imela vsaj razlog, da si je nakupila novo kolekcijo čevljev. Saj gre noga redkokdaj nazaj na tisto prvotno številko. Jaz bi vseeno rada obdržala številko noge, kot pa da zamenjam vse čevlje. Zaenkrat slabo kaže.
 • Uide ti. Khmmm… ja, neprijetno se sliši. Ampak se velikokrat zgodi, da ti pač uide. Inkontinenca. Npr. če kihneš ali se preveč iz srca razveseliš in nasmejiš, se hitro zgodi kaj takega. Zato je kar primerno, da nosiš ščitnike perila. Da vsaj malo ublažiš “sramoto”, če se ti to zgodi ob najbolj neprimernem trenutku.
 • Koža te lahko nenormalno srbi. Mene je najprej začela srbeti po tattoojih. Nimam pojma zakaj, ampak ja. Še vedno me tam najbolj srbi. In sedaj, v zadnjem trimesečju še po trebuhu. Menda tiste ženske, ki imamo že prej težave s suho kožo, v nosečnosti še prej začne srbeti. Razlog za to so hormonske spremembe, preobremenjena koža in povečano znojenje. Če imate podobne težave, uporabljajte mastne kreme kot pomoč. Lahko se obrnete tudi na svojega zdravnika in vam bo predpisal primerno kremo. Lahko pa (predvsem v tretji tretjini nosečnosti) srbečica pomeni tudi možnost nosečnostne okvare jeter, na kar moramo biti tudi pozorne.
 • Krvaveče dlesni. Spet je kriv progesteron. Če je krvavenje res hudo, je potrebno obiskati zobozdravnika. Jaz si zaenkrat pomagam z bolj nežno ščetko.
 • Vetrovi v nosečnosti. Jap, hormoni upočasnijo delovanje črevesne mikroflore in evo. Zaradi zmanjšanega nadzora rektalnih mišic se lahko zgodi, da vetrov ne boste mogli zadrževati. Upam samo, da v tem primeru ne delate v preveč zaprtem prostoru z nerazumevajočimi sodelavci (sicer pa, kdo zna biti v tem primeru sploh razumevajoč?)

Ste tudi ve imele kakšne od zgoraj naštetih simptomov nosečnosti? Ali celo še kakšnega dodatnega?

 

 

 

Nataša Gostinčar Petre
Never 2late 4u | Spletna stran

Nataša Gostinčar Petre je mamica najstniku Jaki in malčici Jerci. V kratkem pričakuje še tretjega otroka, punčko. Ustvarja pod imenom Never2late4u.

Kategorije:Nosečnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja