Strije so nočna mora marsikatere nosečnice oziroma novopečene mamice. Seveda imajo nekatere izkušnje z njimi že pred samo nosečnostjo, saj se rade pojavijo v času pubertete na stegnih in bokih odraščajočih deklet. Lahko pa se pojavijo tudi ob hitrem pridobivanju telesne teže, torej ob vsakem drastičnem raztegovanju kože (zanimivo je to, da se lahko pojavijo tudi ob hitrem izgubljanju telesne teže). Kar pa pomeni, da niso samo ženske tiste, ki se soočajo s temi težavami.

Do nastanka strij pride, ker se koža raztegne preveč ozitroma se mreža elastičnih vlaken lahko na določenih mestih stanjša in poškoduje (oziroma popusti nosilna mreža vezivnega tkiva). Najprej so rdečkasto vijolične barve, čez nekaj mesecev ali let pa pobledijo in postanejo manj izrazite.

Najpogosteje se pojavijo na področju trebuha in prsi, kjer se koža med nosečnostjo razteza najbolj.

Nekatere študije pravijo, da so strije stvar genetike (kratki link do študij https://bit.ly/2CRi4G8).

Kljub vsemu pa je moje mnenje, da  si lahko same pomagamo ohranjati elastičnost kože in s tem pojav strij. S tem, ko skrbimo za dobro hidracijo, zdravo prehrano in gibanje. Poleg vsega naštetga pa je pomembno, da poskrbimo za kožo tudi z mazili, saj tudi tako ohranjamo vlažnost in s tem elastičnost kože.

Priporočljivo je, da z mazanjem začnemo že takoj v začetku nosečnosti, nadaljujemo pa še nekaj časa po porodu.

Za preventivno nego kože proti strijam se priporočajo mastni in hranljivi izdelki, kot sta tudi kakavovo in karitejevo maslo, olje šipkovih plodov, olje pšeničnih kalčkov, avokadovo olje, arganovo olje in olivno olje.

Sicer nekateri strokovnjaki (link: https://bit.ly/2TkaF94) trdijo, da se najbolje proti strinjam obnesejo produkti, ki vsebujejo olivno olje, kokosovo olje, kakavovo maslo, vitamin E, eterično olje geranije in šipkovo olje.

Sama pa sem se odločila, da za namen preprečevanja strij in vlaženja kože pripravim kar maslo za telo v tubi (ki se tudi lažje prenaša okoli in nanaša na telo) iz karitejevega masla, kokosovega olja in olja slivovih jedrc. Za slednjega sem se odločila, ker strašansko diši in naj bi bil osemkrat močnejši od arganovega olja, ko gre za zaščito kože in las pred prostimi radikali (ampak seveda zmagal je vonj, priznam).

Sestavine, ki jih potrebujete za 100 g masla za telo:

70 g karitejevega masla

20 g kokosovega masla oziroma olja

10 g olja slivovih jedrc

10 kapljic eteričnih olj (jaz sem izbrala eterično olje sivke – 6 kapljic, kadilne bosvelije- 2 kapljici in rimske kamilice – 2 kapljici)

2 embalaži za deodorante v stiku 50 ml

Sama izdelava je zelo enostavna:

V ognjevarni posodi (ali nad paro) stopite karitejevo maslo in kokosovo maslo. Posodo umaknete z ognja oziroma iz vodne kopeli ter dodate olje slivovih jedrc. Mešanico ohladimo na 40 stopinj in dodamo izbrana eterična olja. Premešamo z žličko. In vse skupaj vlijemo v embalažo ter počakamo, da se strdi.

(Tak stik za telo oziroma maslo za telo si lahko pripravite zelo enostavno tudi samo iz 40 g karitejevega masla in 10 g kokosovega olja. Dodate mu eterična olja po izbiri. Eteričnih olj naj bo 1%. V tem primeru 5 kapljic.)

Za Mami blogerke napisala Nataša Gostinčar Petre 

 

 

 

Kategorije:Nosečnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja