Valentinovo – praznik ljubezni

Valentinovo velja za praznik ljubezni, ampak temu zgodovinsko gledano, ni ravno tako. Valentin, naj bi živel v 3. stoletju in je bil zaprt zaradi krščanske vere. Nato se je zaljubil v slepo hči svojega paznika, kateri je pisal pesmi. Po legendi naj bi ji, s svojimi prošnjami, celo povrnil vidi.

Valentinovo v Sloveniji

V Sloveniji poznam praznik sv. Valentina že zelo dolgo, ampak ne v povezavi z dnevom zaljubljencev. Sveti Valentin, ki goduje 14. februarja, prinese namreč ključe od korenin, vsaj tako so trdile naše none. Na ta dan, bi se naj, po starem kmečkem koledarju, pričelo z delom v vrtovih. V Beli Krajini celo pravijo, da je Valentinovo prvi spomladanski dan.

Praznik vseh

Valentinovo v Sloveniji ni ravno klasičen praznik, saj ga marsikdo ne priznava. Kljub temu, dobiva vedno večji pomen tudi na slovenskih tleh, vendar ne samo kot praznik zaljubljencev, ampak kot praznik prijateljev in praznik vseh, ki se imajo radi. Zato si ob tem prazniku ljudje večinoma podarjajo cvetje, voščilnice in mala drobna darila.

Valentinov srček

In zakaj nebi letos svojemu partnerju pripravili prav posebnega darila, ki ga pripravite skupaj z otrokom? Izdelava je resnično preprosta, izdelek pa nadvse čudovit.

Potrebujete:

  • platno
  • lepilo Mekol
  • manjše gumbke
  • model v obliki srčka

Valentinov srček na platnu

Kot prvo bomo potrebovali model v obliki srčka. Najdite tako velikega, da bo lepo zapolnil vaše platno. Sama sem vzela kvadratno platno, lahko pa vzamete tudi podolgovatega. V kolikor nimate dovolj velikega modela srčka, si lahko srček sprintate na list papirja in odrežete notranji del srčka, da dobite kot nekakšno šablono. Nato v notranji del srčka nanesite lepilo Mekol. V kolikor zaupate otroku lahko tudi ta del naredi sam. Nato odstranite šablono/model in otrok naj v srček doda manjše gumbke. Gumbke sem sama kupila v Tediju, saj jih imajo v različnih odtenkih ene barve. Lahko pa poljubno izberete tudi raznobarvne gumbke.

Ko otrok konča z nanašanjem gumbkov postavite platno pod radiator in ga pustite čez noč, da se Mekol posuši. Naslednji dan dobite takšno prečudovit srček, ki bo vašega partnerja sigurno pozitivno presenetil.

Valentinov srček na platnu

Valentinov srček na platnu

Pa lepo ustvarjenje vam želim. Za še več idej, kaj ustvarjati z otroki za Valentinovo pa skočite na blog Mega Mama.

 

Za Mami blogerke napisala Sanja Vrtačič, Mega mama 

Kategorije:Ustvarjanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja