Na Ptuju, ki je slovenska pustna prestolnica, vsako leto poteka Kurentovanje. Kurenti začnejo z odganjanjem zime 2. februarja, ko na Ptuju poteka Kurentov skok, festivalno dogajanje pa se letos nadaljuje vse do 5. marca.

Kurentovanje je osrednji pomladni kulturno-etnografski festival nacionalnega pomena, edinstveno in najbogatejše mednarodno pustovanje v Sloveniji. Bogato dediščino Ptuja z okolico v pustnem času, ki je zakoreninjena v poganski mistiki kurenta in ostalih etnografskih likov, dopolnjujejo atraktivne znamenitosti in ponudba regije, moderna kulinarika ter vrhunski izbor vin. Celoto zaokroži dih jemajoča kulisa Ptuja, starega mesta novih doživetij, v katerem se celotno življenje v času festivala odvija skozi izvirne like domišljije. Za prebivalce mesta in okolice je maskiranje del identitete, vsakoletna osebna mantra, vez z mističnim in pobeg od zemeljskega sveta. Združitev omenjenih prvin v zaokroženo pustno zgodbo obiskovalcem omogoča edinstveno in nepozabno doživetje pustnega časa kakor nikjer drugje na svetu. V času festivala se v mestu in njegovi okolici vrstijo številni dogodki; povorke, etnografske in karnevalske, pustni korzo in predstavitve etnografskih likov, koncerti in plesi v maskah, ponoči in podnevi, številni drugi pustni dogodki, nastopi in intervencije. 

Dogodki:

22. februar, ob 16h: Mednarodni slikarski Ex-tempore.

23. februar, od 10h do 13h: Obarjada.

23. februar, ob 11h: Otvoritvena etno povorka.

1. marec, ob 18h: Nočni spektakel.

2. marec, 10.30h: Mestni pustni korzo.

3. marec, 13h: Mednarodna karnevalska povorka.

4. marec, 10h: Povorka otrok iz vrtcev.

5. marec, 11h: Pustni torek in pokop pusta.

V času Kurentovanja poteka pustno rajanje tudi v Karnevalski dvorani Qcenter, kjer bodo nastopili razni glasbeniki. Program si lahko pogledate tukaj: https://kurentuj.si/program/. Program za otroke poteka 26. februarja in 4. marca.

Na Mestnem trgu bodo vsako popoldan, ob 17h, od 24. februarja naprej tudi predstavitve avtohtonih pustnih likov. Več o tem in o vseh drugih dogodkih po Ptuju pa si lahko pogledate tudi v brošuri: https://www.kurentovanje.net/brosura.pdf. 

Vabljeni na Ptuj, ki ga je v tem času še posebej čarobno doživeti!

Za Mami blogerke pripravila Nina Držaj, Z ljubeznijo, Mama.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja