Pravijo, da Ptuj v pustnem času popolnoma spremeni svojo podobo, postane norčav in pisan, mestne ulice so polne dogajanja, v zraku pa diši po krofih in kurantovem kožuhu. Celo županja preda svojo oblast v roke princa karnevala. Za ptujčane je to poseben čas, lahko bi rekli celo, da so si izmislili svoj letni čas, ljubezen in vnema do tega časa, pa nam je, ljudem iz Ptuja, položena v zibelko.

Težko razumete, kako lahko mesto diha drugače in težko vam opišem, kakšno vzdušje je čutiti med ljudmi. Lahko pa vas povabim, da v pustnem času obiščete Ptuj in ga začutite sami. Pripravila pa sem vam nekaj predlogov, kaj vse lahko še počnete tam.

  1. PTUJSKI GRAD

Grad se ponosno dviguje nad mestom in vam nudi prelep razgled na mestno jedro, okoliške vasi in vinorodne griče. V notranjosti si je skozi vse leto mogoče ogledati razstavo zgodovinskih predmetov, na grajskem dvorišču pa lahko v sončnih dneh spijete odlično kavo in uživate v prijetnem ambientu.

  1. ETNO POVORKA

To je mednarodna povorka, na kateri boste lahko videli vse tradicionalne pustne like iz Slovenije in tujine. Kurenti, kopjaši, piceki, ruse, medvedi, dornavski cigani, avstrijski krampusi in še in še. To je ena izmed povork na Ptuju, ki vam jo resnično priporočam v ogled, saj vas bo zagotovo ne bo pustila ravnodušne.

  1. MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORK

Le ta predstavlja vrhunec kurentovanja na Ptuju, saj je ena izmed najlepših in največjih pustnih karnevalov v Evropi. Tukaj ne boste videli samo etnografskih likov, uvrstile so bodo mnoge pustne skupine iz okoliških vasi, pa tudi iz oddaljenih krajev, veliko pa jih je tudi iz oddaljenih krajev. Karnevalske skupine, ki se udeležijo pustnega kravala, so se za svoje kostume, sceno in zabavni program skrbno pripravile.