Pravijo, da Ptuj v pustnem času popolnoma spremeni svojo podobo, postane norčav in pisan, mestne ulice so polne dogajanja, v zraku pa diši po krofih in kurantovem kožuhu. Celo županja preda svojo oblast v roke princa karnevala. Za ptujčane je to poseben čas, lahko bi rekli celo, da so si izmislili svoj letni čas, ljubezen in vnema do tega časa, pa nam je, ljudem iz Ptuja, položena v zibelko.

Težko razumete, kako lahko mesto diha drugače in težko vam opišem, kakšno vzdušje je čutiti med ljudmi. Lahko pa vas povabim, da v pustnem času obiščete Ptuj in ga začutite sami. Pripravila pa sem vam nekaj predlogov, kaj vse lahko še počnete tam.

PTUJSKI GRAD

Grad se ponosno dviguje nad mestom in vam nudi prelep razgled na mestno jedro, okoliške vasi in vinorodne griče. V notranjosti si je skozi vse leto mogoče ogledati razstavo zgodovinskih predmetov, na grajskem dvorišču pa lahko v sončnih dneh spijete odlično kavo in uživate v prijetnem ambientu.

ETNO POVORKA

To je mednarodna povorka, na kateri boste lahko videli vse tradicionalne pustne like iz Slovenije in tujine. Kurenti, kopjaši, piceki, ruse, medvedi, dornavski cigani, avstrijski krampusi in še in še. To je ena izmed povork na Ptuju, ki vam jo resnično priporočam v ogled, saj vas bo zagotovo ne bo pustila ravnodušne.

MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORK

Le ta predstavlja vrhunec kurentovanja na Ptuju, saj je ena izmed najlepših in največjih pustnih karnevalov v Evropi. Tukaj ne boste videli samo etnografskih likov, uvrstile so bodo mnoge pustne skupine iz okoliških vasi, pa tudi iz oddaljenih krajev, veliko pa jih je tudi iz oddaljenih krajev. Karnevalske skupine, ki se udeležijo pustnega kravala, so se za svoje kostume, sceno in zabavni program skrbno pripravile.

Vir fotografije: Kurentovanje.net

FAŠENK V MARKOVCIH

Markovci so majhen kraj, le nekaj minut oddaljen od Ptuja, v katem živijo preprosti in gostoljubni ljudje. Fašenk, kot pravijo pustu, je za njih praznik. Skorajda ni hiše, v kateri nebi manjkalo pustnega vzdušja in čisto pravih, pristnih tradicionalnih mask. Na pustno soboto se po vaseh Zabovci in Markovci zvrstijo pustne skupine, ljudje ob hišah imajo pripravljene mize polne dobrot, slišati je glasno glasbo in petje, čuti pa se pozitivna energija.

pastedGraphic_1.png

Vir fotografije: fasenk.si

KAM NA KAVO ALI IGRO Z OTROKI

Seveda je na Ptuju kar nekaj kotičkov, kam se lahko zatečete in se okrepčate z dobro kavo, hrano ali pa samo kakšno tortico, medtem ko se vaši malčki brezskrbno igrajo v igralnici.

Teta Frida na mestnem trgu ponuja dobro kavo, še boljše slaščice in odličen ambient, ki je otrokom dobesedno pisan na kožo.

Restavracija Poncho vas bo razvajala s kulinaričnimi dobrotami in največjimi notranjimi igrali za otroke. Tukaj se vam lahko zgodi samo to, da otrok ne boste zlahka dobili domov.

Zavod Bodidobro je zasebna igralnica, ki je za prosto druženje in igro sicer odprta vsak četrtek dopoldan in je več kot primerna za mamice z majhnimi otroci. Pripravljena je po vzoru montessori pedagogike in otrokom nudi kvalitetne materiale in varen prostor za igro. Medtem, ko se otroci valjajo po blazinah in preizkušajo svoje spretnosti, vas gostiteljica Petra postreže s kavo, čajem in prigrizki.