V torek, 5. 2. 2018, je dan varne rabe interneta. Na portalu Safe.si so na ta dan pripravili oddajo, v katero so povabili dva strokovnjaka, ki bosta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok za internet in problematiki spletnega nasilja.

Sama se na internetu počutim varno. Klinem, kar mi je všeč, poiščem, kar potrebujem, objavim stvari, o katerih desetkrat premislim, kakšen vpliv lahko imajo name ali moje otroke v prihodnosti, gesla imam načeloma zahtevno sestavljena, z neznanci ne prihajam v stik. In tu je moj občutek ali pa celo mehurček varnosti zaključen.

Večkrat razmišljam, kako težko mi bo vzgajati otroke o varni uporabi interneta, ker niti ne bom vedela kje začeti. Anonimnost, izsiljevanja, brezobzirno komentiranje me skrbi. Samo upam lahko, da moji otroci ne bodo ne na eni, ne na drugi strani.

Večkrat se zamislim tudi ob zgodbah otrok, ki so imeli težave s spletnim nasiljem. Kaj stori fant, ki so ga posneli v neprimernem trenutku in video objavili na splet, on in policija pa ne morejo ugotoviti kdo je to objavil. Video pa kroži po spletu brez omejitev. Kaj stori dekle, ki se je razšlo s fantom, on pa njene fotografije deli s prijatelji. Tudi izpostavljenost otrok seksualnim, krutim ali nasilnim vsebinam se mi osebno zdi velik problem in ravno na tem področju mislim, da moramo starši veliko postoriti z ukrepanjem in veliko pogovora že v rosnih letih. Z dvanajstetnim otrokom bo to zagotovo že prepozno.

Zato starši, nenehno se izobražujmo, pogovarjajmo in sledimo napredku tudi na področju interneta, računalništva ter mobilnih naprav. Naši otroci bodo/so (na žalost ali ne) zrasli z mobilnimi telefoni ter elektroniko in ni prav, da so korak pred nami. Pogovarjajte se z njimi iskreno in odkrito, da nekega dne ne odkrijete, da je vaš otrok odvisnik, zlorabljen, ali tisti, ki zlorablja.

Prvi korak je že ta, da si 5. 2. 2019 ob 18ih pogledate oddajo o varni rabi interneta.

študentka računalništva in informatike Petra Kmetič, blog Študentska mama

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja