»Mama, spakirala bova za počitnice.«

Ali prav slišim? Nekaj sumljivega se dogaja pri hiši. Naj vam povem, kako se je vse skupaj začelo pri nas.

Naša družina je veliko na poti. To ne pomeni, da pogosto ležimo v razkošnih hotelskih sobah, letimo iz države v državo ali uživamo v trendovskih specialitetah. Iščemo mnoge ugodne možnosti pohajkovanja, raziskovanja in uživanja v majhnih stvareh in kratkih oddihih ali pa smo le razpeti med starimi starši. Za nas je pravi mini dopust že vikend paket pri noni ali babici, saj smo od obeh oddaljeni po vsaj sto kilometrov. Kako se to sploh lahko šteje med počitnice? Počitnice so povsod, kjer si lahko pričaraš občutek drugačnosti, odkriješ še delček neraziskanega ali le uživaš v že znanem.

Majhni otroci, veliki kovčki, veliki otroci, še večji kovčki. Kako je to mogoče? Pred nekaj leti, ko sta bila otroka še majhna, sem imela pripravljen seznam nujnih stvari za na pot. Tistih nekaj majcenih bodijev in pajacev, stvari iz lekarne in nekaj plenic, ki se lahko kupijo tudi v vsaki trgovini, ni zasedlo prav veliko prostora v kovčku. Razen nanice, grizala in ropotuljice drugih igrač na dopust nismo jemali. Z možem se trudiva, da veliko prostega časa preživimo zunaj, v naravi, na pohodih in sprehodih, na kopanju, smučanju, sankanju in v tem primeru otroka nista potrebovala prav veliko druge animacije, saj sta od aktivnosti in svežega zraka zvečer vedno zaspala ob osmi uri. Zadnja leta se razmere nekoliko spreminjajo. Otroka odraščata, z njima pa tudi njune potrebe in želje. Za zdaj še vedno ne uporabljata tablice ali telefona, obožujeta pa risanke. Ker se na dopustu večeri nekoliko podaljšajo in ker smo takrat končno vsi skupaj, smo odkrili poseben čar v druženju ob družabnih igrah, ki so zasenčile celo risanke. Nekaj smešnih pripetljajev in napetih trenutkov je dovolj, da si otroci želijo še več igre. Ves čar družabnih iger je v prisotnosti in pozornosti staršev. Starši končno niso vpeti v delo in družbena omrežja, niti se ne ukvarjajo z računalnikom, kuhanjem in pospravljanjem, ampak vso pozornost namenijo druženju. Neprecenljivi trenutki, ki ostanejo v spominu za vse življenje, in vzorci vedenja, ki se prenašajo iz generacije v generacijo.

Še dva tedna sta do zimskih počitnic in otroka sta že spakirala za letošnji oddih na morju. Pred leti sem ju poskušala motivirati k pripravi njunih potovalk in sta dobila vsak svoj seznam in nalepke, ki smo jih lepili poleg spakiranih stvari na seznamu. Danes ne potrebujeta več seznama, ampak le moje strinjanje, da polovico potovalke zasedejo družabne igre. To je postal naš družinski ritual in večerni obred pred spanjem. Nikoli ne bom pozabila poletnih počitnic v svoji mladosti. Takrat nismo imeli prav veliko družabnih iger. Po večerji sem prinesla karte in komaj čakala na trenutek, ko bo spet nekdo poskušal goljufati, nekdo se bo jezil nad porazi, nekdo bo zraven pripovedoval šale in nekdo imel srečo pri igri.

Letošnjo zimo in med božično-novoletnimi počitnicami na smučanju smo najpogosteje igrali igro Tik Tak Buum. Na voljo je več različic igre, in to glede na starost. Naša najljubša je trenutno različica junior. Ker je igra izjemno napeta zaradi bombe, katere eksplozija grozi, je vedno veliko smeha, kričanja in tudi prepiranja. Pogosto se igramo še igro s kartami Črni Peter, družabno igro Activity junior, Monopoly junior in potovalni Človek ne jezi se.

Na letošnjih zimskih počitnicah bomo urili spomin s praktično igro 2 v 1, to je Memo & Domino z motivom iz Disneyjevega risanega filma o dinozavrih. Premajhna potovalka in avtomobil nista dober izgovor, da bi družabne igre ostale doma. Kartice za Memo in domino ter druge igre lahko preprosto spnete skupaj z elastiko, pospravite v skupno škatlo ali tekstilno vrečko in jih spravite v potovalko.

Kaj torej vključuje seznam za letošnje zimske počitnice?

  • Dejansko prisotnost staršev, ne le v fizični obliki,
  • skupno igro, za katero bo poskrbel dexyco.si,
  • odklop od interneta,
  • pogovore,
  • uživanje na sončku,
  • uživanje na svežem zraku,
  • raziskovanje,
  • ljubezen in
  • smeh2.

 

Za Mami blogerke napisala Petra Birsa, Njami mami

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja