7. februarja smo se Mami blogerke udeležile predstavitve edinstvenega kurentovega vina Mistik z letnico 2018. Predstavitev je potekala v Ptujski kleti, kurentovo vino pa je že tretje leto zapored plod sodelovanja med Zvezo društev kurentov in Ptujsko kletjo.

Predstavitve so se, zraven predstavnikov medijev, udeležili tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec, direktor Ptujske kleti Tine Kek, predsednik organizacijskega odbora 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen, Baron Jakob Zekel Videmski, 17. princ karnevala Darko Cafuta, enolog Ptujske kleti Maksimilijan Kadivec in Katja Gönc, direktorica Javnega zavoda za turizem Ptuj. 

Mistik z letnico 2018 je sicer izdelan iz grozdja sorte zeleni silvanec, ki je bilo ročno trgano v Halozah, natančneje v Vareji, v vinogradu, ki ga obdeluje vinogradnik Kmetec. Etnografsko-karnevalska in vinarska kultura sta na širšem območju Ptuja povezani že stoletja. Obe sta izoblikovali pomemben del kulturne in gospodarske identitete Ptuja. »Kurent in vino sta prepoznavni blagovni znamki, ki naše mesto predstavljata tudi zunaj slovenskih meja. O povezanosti priča tudi dejstvo, da se karnevalsko vzdušje in zgodba Kurentovanja pričneta že na Martinovo, ko se na Ptuju ustoličita vinska kraljica in princ karnevala,« je ob priložnosti povedal predsednik organizacijskega odbora 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen.

O vinu Mistik in postopku ustvarjanja skrivnostnega in unikatnega kurentovega vina je spregovoril enolog Ptujske kleti Maksimiljan Kadivec: »Letošnjo sorto smo izbrali z namenom, saj je zeleni silvanec skriti adut Štajerske in še ena »pozabljena sorta«. Grozdje, ki so ga jeseni ročno potrgali predstavniki društev kurentov, smo v Ptujski kleti skrbno donegovali po tehnologiji, značilni za najboljša sveža bela vina. Gre za tako imenovani postopek samotoka grozdnega soka, s čimer se izjemno ohrani primarna sortna aromatika na eni strani, na drugi, pa se iz grozdnih kožic ne izloča barva, kot tudi ne preveč taninov iz pečk. Grozdje za vino Mistik, ki smo ga v Ptujski kleti s srčno natančnostjo, strastjo in drznim kletarjenjem letos ustvarili že tretjič, vsako leto prihaja iz drugega vinograda na izjemnih vinogradniških legah in je druge sorte.« V letu 2019 se bo pričela ekskluzivna prodaja v trgovski verigi Whole Foods Market, v Ameriki. Kot je dodal Tine Kek, si v Ptujski kleti želijo, vino Mistik postane eno najbolje prodajanih slovenskih vin v ZDA. 

Vino Mistik je protokolarno vino Zveze društev kurentov. Možno ga je kupiti v vinoteki Ptujske kleti. Cena je 10 €. Prav tako je na voljo tudi v izbranih gostilnah, prvenstveno na Ptuju in je zagotovo pika na i v času Kurentovanja. Vabljeni na Ptuj! VEČ O KURENTOVANJU

Za Mami blogerke napisala Nina Držaj, Z ljubeznijo, Mama.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja