Vsaka nosečnost je poglavje zase, a jaz se žal jutranjim slabostim nisem uspela izogniti niti v eni izmed mojih treh nosečnostih. Jutranja slabost je res ponesrečen termin, saj le redko traja zgolj zjutraj, večkrat se razvleče čez cel dan, včasih tudi ponoči, in neredko jo spremlja tudi bruhanje. Imam precej izkušenj s tem, zato sem preizkusila praktično vse kar sem lahko zasledila, da bi to stanje vsaj malo omilila. Zbrala sem nekaj predlogov, ki so mi najbolj pomagali, pa tudi če le za pol ure.

Najbolj učinkoviti so bili redni in lahki obroki. To pomeni malica na vsaki dve uri, kot da bi se telo pripravljalo na tempo hranjenja novorojenčka. S količinami ni potrebno pretiravati, da ne bi prišlo do neželenega prekomernega kopičenja kilogramov, le toliko, da potešiš želodec, saj je na prazen želodec slabost najbolj boleča.

Slani prigrizki, palčke ali krekerji so bili super rešitev, ko sem bila že tik pred tem, da zopet obiščem stranišče.

Ena izmed stvari, ki mi je povzročala nemalo težav, je bila tekočina. Voda mi ni obstala na mestu, razni sokovi in ostali napitki mi pa sploh niso pasali. Zato sem kar nekaj tednov zapored pila le vodo z limoninim sokom in to po požirkih. To je bil edini način, da sem preprečila dehidracijo.

Tale trik bo nosečnicam sigurno še najbolj všeč. Proti slabosti mi je pomagal tudi košček kvalitetne temne čokolade.

Ko sem imela hude težave z želodčno kislino, sem se poslužila tudi kozarca vode z dodatkom sode bikarbone. A vendar pazljivo, soda je zelo agresivna za želodec, zato je bil to res izhod le v skrajni sili.

Načeloma ne pijem gaziranih pijač, a v sili še hudič muhe žre, zato sem tu in tam le vzela požirek coca cole.

Zadnji trik, se mi zdi, da mi je kar pošteno olajšal vse skupaj, in sicer takoj po vsakem obroku sem vzela žvečilni gumi. Ta občutek svežine v ustih je še najbolje pregnal slabosti, zato jih imam vedno na zalogi in to kar družinsko pakiranje.

V kolikor nič ne pomaga in predvsem, če so bruhanja prepogosta, pazite, da ne dehidrirate in obiščite zdravnika. Obstaja namreč posebno stanje v nosečnosti, ki se imenuje hipermeza in je pri nas še vedno velika uganka. Gre za pojav tako pogostega in pretiranega bruhanja, kjer nosečnica ne sprejme nobene hrane in pijače, zato je zdravniška oskrba neizogibna.

Srčno upam, da je nobena od nas ne doživi.

Za Mamiblogerke napisala Dijana Totošković

Kategorije:Nosečnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja