Karamela v kombinaciji s čokolado in lešniki? Koliko takšnih čokoladic ali pralin vam pade na pamet? Meni le ene – Toffifee in ker pri nas ta slastna očesca, čeprav jih je res težko dobiti iz škatlice, zmanjkajo še preden jih zares odprem, sem seveda morala narediti še torto. Ker je Ria le čokoladno torto, v kakršnikoli kombinaciji, samo da v njej ni sadja, sem postala prava mojstrica priprave čokoladnih tort in za vsak mesec v letu bi brez težav izbrala eno, ki je posebna, drugačna, sveža, a vseeno čokoladna. Malo se poigravam s čokoladicami, kombiniram z oreščki, variiram med različnimi vrstami čokolade in vsaka je novo presenečenje. Čokoladno presenečenje. 

Za pripravo torte potrebujemo eno škatlico s 15 Toffifee pralinami. To je prva in najbolj pomembna sestavina. Če obstaja verjetnost, da boste vmes kakšno pojedli, vzemite škatlico s 24 pralinami, tako ostane še rezerva  za mala sladkosneda usta. 

Najprej spečemo dve vrsti biskvita. Svetel lešnikov biskvit in temen lešnikov biskvit.

Svetel lešnikov biskvit: ločimo beljake in rumenjake treh jajc. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, k rumenjakom dodamo 3 žlice sladkorja in stepemo, da dobimo svetlo rumeno kremo, dodamo 3 žlice fino mletih lešnikov in dobro premešamo ter rahlo vmešamo sneg. Zmes naložimo v tortni model obložen s papirjem za peko in približno  minut pečeno na 170°C. 

Temen lešnikov biskvit: ločimo beljake in rumenjake treh jajc. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, k rumenjakom dodamo 3 žlice sladkorja in stepemo, da dobimo svetlo rumeno kremo. Nato dodamo 2 žlici mlačne vode, 3 žlice fino mletih lešnikov in žlico surovega kakava ter dobro premešamo in nato rahlo vmešamo sneg. Zmes naložimo v torni model premera 20 cm obložen s papirjem za peko in pečemo približno pol ure na 170°C. 

Oba biskvita dobro ohladimo. 

Medtem, ko se biskvita hladita, pripravimo karamelni namaz, ki ga lahko uporabite za karkoli – palačinke, sladoled, kreme, piškote, bonbone, mini tortice, možnosti je neskončno. Jaz ga delam po receptu od Ane Žontar Kristanc (http://www.naredilaana.com/2012/10/karamelni-namaz.html), le da pri temperaturi namesto termometru, zaupam občutku. 180 g sladkorja v treh delih vsujemo v kozico; ko se prva tretjina stopi, vsujemo drugo, ko se ta stopi, vsujemo tretjo, nato sladkor kuhamo do jantarjevo rjave barve in vmes mešamo, da se ne zažge. Odstavimo, dodamo 30 g masla in ko se stopi 300 ml vrele sladke smetane. Smetane ne dodajajte hladne, ker se bo sladkor strdil. Kozico pristavimo nazaj na ploščo in kuhamo približno 15 minut, da nastane gosta gladka lepo tekoča omaka. Kuhano karamelo prekrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi. Karamelni namaz bomo uporabili za karamelno kremo in za dekoracijo torte. 

Sedaj se lotimo priprave obeh krem. V kozici stopimo 200 g temne čokolade, 50 g masla, 60g sladkorja in 100ml sladke smetane ter ohladimo. 

Pripravimo si dve posodi za stepanje. V vsako damo 250 g mascarpone sira. K eni dodamo 2/3 karamelnega namaza, k drugi 2/3 čokoladne kreme. Najprej stepemo karamelni namaz z mascarpone sirom in postopoma prilivamo 200 ml sladke smetane ter ves čas stepamo. Na koncu dodamo 4 lističe namočene, ožete in stopljene želatine (lističe namočimo v hladni vodi, ožamemo in stopimo v kozici z žlico vode) in dobro premešamo. Nato stepemo mascarpone s čokolado in postopoma prilivamo 300ml sladke smetane ter ves čas stepamo. Ko je krema rahla, puhasta in čvrsta, dodamo 4 lističe namočene, ožete in stopljene želatine. 

Sedaj se lotimo zlaganja torte. Na podstavek položimo svetel biskvit in ga obložimo s tortnim obodom. Nanj naložimo skoraj vso čokoladno kremo (prihranimo le kakšnih 6-8 žlic), posujemo s pestjo nasekljanih lešnikov (približno 50g) in prelijemo s preostankom stopljene čokoladne kreme. Nanjo položimo temni lešnikov biskvit, ki ga v celoti prekrijemo s karamelno kremo. Torto poravnamo in damo za 3 ure na hladno. Ko je torta dobro ohlajena, snamemo obod ter torto z nožem ob straneh zgladimo in po potrebi popravimo. 

V kozici stopimo 100g temne čokolade, 20 g masla in 3 žlice sladke smetane ter dodamo 2 lističa namočene in ožete želatine. Preliv ohladimo ter z njim v celoti prelijemo ohlajeno torto. Oblito torto ponovno postavimo za pol ure na hladno, nato jo ob zgornjih robovih okrasimo s karamelnim prelivom in ponovno postavimo za pol ure na hladno. Na koncu torto okrasimo s preostankom čokoladne kreme, ki jo nabrizgamo v obliki rozet na vrh torte in okrasimo s Toffifee pralinami ter nasekljanimi lešniki. 

Torta je rahla in sočna, popolno ravnovesje sladke karamele in grenke čokolade ter prijetnega okusa lešnikov. 

Dober tek!

Gabrijela Ajhmajer Neuvirt, Mamin Twist

Kategorije:Recepti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja