Vsak starš si za svojega otroka želi najboljše in mu želi omogočiti kar se le da kvalitete razvoj. Že v času nosečnosti zato starši prebiramo najrazličnejše čtivo, se poskušamo čimbolj pripraviti na otrokov prihod in nakupimo vse, za kar mislimo, da bo nujno potreboval.

Devet mesecev priprav in potem pride to malo bitje, ki poruši vse, kar si se o njem naučil. Pa pustimo zdaj to, saj vsi vemo, da dojenčki na svet ne pridejo z navodili in da je pot do tega, da jih vzgojimo dolga in zapletena. Vrnimo se k pripomočkom, ki smo jih tekom nosečnosti kupili. Ležalniki, stajice, hojice, skakalčki, nosilke. Z mislijo, da jih nujno potrebujemo, smo pozabili na bistvo, da so vse to samo PRIPOMOČKI in ne stvari, ki bodo naše otroke motivirale in zabavale ves dan.

Bistveno za otrokov razvoj, sploh v prvem letu njegovega življenja so TLA. Na tleh ima otrok popolno svobodo in lahko po mili volji raziskuje prostor v katerem biva. Raziskovanje in svoboda sta ključna elementa za to, da otrok počasi, korak za korakom pridobiva motorične sposobnosti in se uči novih stvari. Na tleh najlažje pridobiva nove izkušnje, se začne obračati, kotaliti in kobacati. 

Ko pustite, da se otrok razvija na tleh mu omogočite, da zgradi prostorsko zavedanje, se nauči prepoznati prostor in se počasi začne zavedati ovir, kot so miza, stoli, omare, stopnice.

Z igro na tleh si bo vaš malček krepil mišice in se učil ravnotežja. 

Veliko staršev je v dilemi in niso prepričani ali so tla primeren prostor za njihovega otroka. Bojijo se, da se bo prehladil in se jim smili, ker je premajhen. Zato ga raje puščajo v ležalniku in nad njim obesijo igrače ter mu vklopijo pripadajoče melodije. 

Dragi starši, sprostite se in podarite svojim otrokom svobodno gibanje in kvaliteten razvoj. Opazujte jih, kako se vsak dan znova naučijo nekaj novega in kako dan za dnem raziskujejo in se krepijo. Opazujte njegove mejnike z njegove perspektive in se jim pridružite pri najbolj naravni in pristni igri NA TLEH.

Za mamiblogerke napisala Maja, Mami z načrtom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja