Po novem letu in obilici raznolike hrane, se vselej prileže nekaj osvežilnega in prijetno sladkega in Pavlova je točno takšna. Oblaček pregrešno nežnega in nebeško puhastega beljakovega biskvita, ki je na zunaj hrustljav, znotraj pa tako rahel, da se stopi v ustih. Nekateri beljakovo osnovo obložijo z vanilijevo kremo, limonino kremo ali čokoladnim moussom ter jo obložijo z jagodičevjem, najbolj enostavna in klasična različica pa je s stepeno sladko smetano. Ne rastlinsko, ne posneto, temveč s pravo sladko smetano, ki ima čudovit mlečni okus in popolno dopolni pečene beljake. 

Za beljakovo osnovo ločite rumenjake in beljake 4 jajc. Beljake pričnete stepati in jih stepate, dokler se ne začnejo delati veliki mehurji, približno minuto, nato pa postopno dodajate 200 g sladkorja v prahu in ves čas mešate (za vsak beljak 50 g sladkorja v prahu). Stepate, dokler ne dobite goste, čvrste in svetleče beljakove kreme – približno 10 minut. V majhni posodici zmešte 2 žlički limoninega soka in zvrhano žlico koruznega (jedilnega) škroba ter dobro premešate in zmes prilijete k beljakom in dobro premešate. 

Na papir za peko narišete krog, toliko velik kolikor veliko torto želite, v katerega boste nato nabrizgali beljake. Jaz običajno brizgam kar na pamet in sicer približno 22 cm premera. Pri brizganju upoštevajte, da bodo beljaki še narastli, kar pomeni, da bo torta na koncu po premeru kakšne 3-4 cm večja. Na krog naložite beljake. Lahko jih brizgate, jaz pa jih običajno naložil kar z lopatko. Enostavneje je, manj packarije je in torta izgleda bolj rustikalno. Na sredini oblačka naredite plitvo jamico, čim bolj jo raztegnite proti robovom, saj boste nato vanjo naložili smetano in sadje. Beljakovo osnovo dobro uro pečete na 80 stopinj. Če boste dali na previsoko temperaturo bo hitro porjavela in če jo boste pekli premalo časa, bo v notranjosti še surova. Pečeno nato ohladite kar v pečici. Ne ustrašite se, med ohlajanjem se bo rahlo posedla, a zato ne bo nič manj okusna in puhasta.  

Med tem v drugi posodi zmešajte pest borovnic, dobro pest na večje kose narezanih jagod in eno narezano pomarančo, primešajte žlico sladkorja in dve žlici pomarančne soka ter pustite marinirati 15-20 minut. 

Ko je Pavlova ohlajena, stepite 300 ml sladke smetane. Naj bo čvrsta, a puhasta in jo naložite na ohlajeno beljakovo osnovo. Nato na smetano naložite sadje in okrasite s cvetovi divjega hibiskusa v sirupu iz sladkornega trsa. Gre za neke vrste hibiskusov kompot, cvetove divjega hibiskusa pa uporabljamo predvsem za dekoracijo kozarcev, v katere nato nalijemo šampanjec, saj so čudovita, inovativna in nadvse okusna zamenjava za jagode. 

K Pavlovi se prileže penina s hibiskusovim cvetom. Na fotografijah je penina Sontia ( Wine Ducal), ki je nedavno, v Londonu na Glass of Bubbly, prejela zlato medaljo. 

Gabrijela Ajhmajer Neuvirt, Mamin twist

Kategorije:Recepti

En komentar

Pavlova – najbolj puhasta torta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja