Kje je adventni čas najbolj čaroben?

Dočakali smo veseli december, čas, ko se še bolj kot sicer posvetimo tistim, ki jim imamo radi. Zakaj ne bi letos kupili manj igrač (ki se običajno že čez nekaj dni pridružijo ostalim v škatli za igrače in niso več zanimive) in bi namesto klasičnih daril svoji družini namenili čas drug za drugega. Skupaj se odpravite na izlet v katero od mest, v katerih je v času adventa prav čarobno vzdušje! Predstavljamo vam najlepše doma in čez mejo …

Slovenija

Ljubljana je eno najlepše okrašenih slovenskih mest in ne dvomimo, da bo tudi letos tako. Oglejte si jaslice v Frančiškanski cerkvi, se popeljite z ladjico po Ljubljanici, pogrejte se z vročo čokolado ali nakupite praznična darila na stojnicah. 

Morda obiščete tudi katero izmed številnih prireditev: 5. decembra se bo po Ljubljani sprehajal Miklavž, od 14. do 23. decembra bo pred Mestno hišo mimoidoče razveseljevala dobra vila, 24. 12. tam prisluhnite božičnemu koncertu, od 26. do 30. decembra pa ne zamudite tradicionalnega sprevoda Dedka Mraza.

Prestolnici bo letos konkuriral tudi Koper, ki je svojo Čudolandijo odprl že v začetku novembra. Otroci tako uživajo v ogledu ZOO-ja, v katerem so čudovite živali iz lučk, pa tudi sicer so po vsem centru Kopra zanimive instalacije iz prazničnih luči. 

Med prireditvami, ki vam jih priporočamo v Kopru so: Miklavžev sejem (6. – 8. december), Miklavževanje za otroke (6. 12.), božično-novoletni sejem (21.12. – 1.1.) ter silvestrovanje za otroke (30. 12.).

Foto: DUNJA WEDAM, Fototeka turizma Ljubljana
Foto: DUNJA WEDAM, Fototeka turizma Ljubljana

Hrvaška

Zagreb je bil tri leta zapored razglašen za mesto z najlepšim božičnim sejmom in ne dvomimo v to, da bo letos kaj drugače. Resnici na ljubo, sejem ni en sam, ampak jih je po vsem mestu ogromno – uživate lahko v božični pravljici, ledenem parku, adventu na Strossu, v Marićevem prehodu, v Maksimiru in drugod … Vse mesto se decembra spremeni v zimsko pravljico, ki jo dopolnijo praznične prireditve in dobrote, med katerimi preprosto morate poskusiti medenjake s poprom, vanilijeve kifeljčke ter sarmo s pire krompirjem. 

Potrebujete še več informacij? Najdete jih tule: http://www.adventzagreb.com 

Foto: ARHIV TURISTIČNE ZBORNICE ZAGREB, Julien Duval
Foto: ARHIV TURISTIČNE ZBORNICE ZAGREB, Julien Duval

Avstrija

Avstrijska Štajerska ni daleč in zakaj se ne bi odpravili enkrat za spremembo pogledat na tisti konec? V tamkajšnjih mestih in vasicah boste našli skoraj 60 božičnih sejmov, naj jih omenimo le nekaj – Mariazell, Leoben, St. Michael, Bruck an der Mur, Spital am Semmering … Na večini teh sejmov najdete tradicionalne izdelke, dobrote, dogodke za otroke ter veliko prazničnega vzdušja. A pozor! Če imate šoloobvezne otroke in nameravate sejme obiskati v času počitnic, boste skoraj zagotovo prepozni – naši severni sosedje namreč večino sejmov zaprejo že 23. decembra, tako da se pred odhodom malo pozanimajte, kateri so odprti tudi v tednu od božiča do novega leta. Še namig – čudovit kraj, ki ga je v Avstriji vredno obiskati je tudi Graz, ki je decembra še posebno pravljičen! 

Foti: Mariazellerland blog
Foto: Freisinger

Za Mami blogerke napisala Tina Guček, Travel, Food and all things Good

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja