Odločila sem se, da primerjam Prvo tromesečje v prvi, drugi in sedanji- tretji nosečnosti. pastedGraphic.png

Vsaka ženska je edinstvena, prav tako vsaka nosečnost, ravno zato bom primerjala prvo tromesečje, v mojih treh nosečnostih, da boste videli, da forumi niso zanesljivi (in jih raje ne berite), saj ima lahko ena sama ženska tri popolnoma različne začetke. . Zato v primeru, da nimate enakih občutkov, čutenj, znakov to ne pomeni, da je karkoli narobe, vsaka mamica  je drugačna, prav tako vsaka nosečnost.

Prva nosečnost–prvo tromesečje.
Prvi sladki začetki, so se pričeli popolnoma nenačrtovano. Bila sva mlada (jaz 20 let- on 21 let) , otrok nisva načrtovala še tako hitro.
Ampak imela sem “čudne” občutke ter simptome, menstruacije si nisem redno beležila, tako da nisem točno vedela, kdaj jo moram dobiti. Po 1 tednu nenehnega lulanja,( posebaj ponoči, ko sem šla na wc vsaj 6x) , kovinskega okusa v ustih in nenehni utrujenosti sem šla po test. Pokazal je plus. Močni občutki sreče in strahu so bili v meni še vsaj teden dni. Partner je novico sprejel zelo pozitivno in komaj sva čakala svojega prvega otročka.
Nenehno lulanje in spanje se je nadaljevalo do nekje 13 tedna. Nato pa sem hodila lulat še “samo” 2-3x na noč. Zaspana čez dan nisem bila več, ravno nasprotno. Imela sem energije za izvoz. Tako, da je prvo tromesečje bilo zelo zanimivo in zaspano. Trebušček se mi še niti malo ni poznal.

Prvo tromesečje-drugič:
Ker je bila nosečnost načrtovana sem naredila test že 2 dni pred izostankom menstruacije in je le ta pokazal plusek. Veselje do neba, seveda je bil prisoten tudi strah, predvsem kako bo Sara sprejela spremembe, ki se bodo zgodile. Posebnih znakov v tej nosečnosti nisem imela, tako da v primeru, da ne bi načrtovala nosečnosti ne bi niti posumila, da sem nosečka- razen po izostanku menstuacije, ki sem jo redno beležila. Sem pa že 8 tednu ostala doma zaradi notranjega krvavenja (oziroma rahlega odstopa posteljice)in imela strogo mirovanje. Tako da je prvo tromesečje potekalo kot, da sploh nisem nosečka, saj sem bila brez vseh znakov. Sem pa bila zelo hitro napihnjena. V 12 tednu se je že videlo, da pričakujemo dojenčka.

Prvo tromesečje tretjič: Ker je bil otrok načrtovan sem naredila test že pred izostankom menstruacije in je le ta pokazal plus. Ponovno veselje in sreča a hkrati tudi strah. Simptomi, kot jih imam v tej nosečnosti se ne spomnim od prej. V 7-8 tednu so se mi pojavile slabosti. Slabo mi je postalo, ko sem pričela s kuhanjem kosila in je trajalo vse do večera. Občasno mi je bilo tako slabo, da tudi cel dan nisem mogla ničesar pojest, če se nisem prisilila in dala vsaj nekaj v usta,saj mi je bilo kasneje slabo, ker sem bila lačna. Hvala bogu smo bili v tem obdobju mojih slabosti na dopustu in sem lahko veliko počivala in opravila (predvsem kuhanje) prepustila partnerju. Pričele so se tudi težave z nespečnostjo in nisem mogla spati, kljub temu, da sem bila noro zaspana. Nekje v 9 tednu sem pričela tudi z nočnim obiskom wc-ja, a največ 2x na noč, kar je povsem sprejemljivo. Nimam pojma zakaj, ampak v tretji nosečnosti, že sedaj čutim, da se hitreje utrudim in da me vse skupaj nekoliko ovira, kar se pri prvih dveh nosečnostih ne spomnim. Se pa v tej nosečnosti se res trudim zaužiti vseh teh občutkov in trenutkov nosečnosti.V tej nosečnosti se mi je trebušček pričel poznati nekje v 9 tednu nosečnosti. 

Kako izgleda prvi pregled? Prvi pregled pri ginekologinji izgleda nekako takole. Najprej zmerijo pritisk, te s tehtajo in nato sledi vaginalni ultrazvok, ki potrdi nosečnost, takrat tudi prvič vidite svoje majhno detece. Dobite tudi napotnico za v laboratorij, kjer pregledajo kri in urin. Tak način dela ima moja ginekologinja, seveda pa imajo lahko ginekologi tudi drugačen vrstni red , tako da sledite njihovim navodilom.

 Nuhalna svetlina:Če se odpravite na nuhalno svetlino ( ni obvezna in je samoplačniško, razen po 35 letu) vam bolj podrobno pregledajo otroka (nosno kost,debelino tekočine na vratu..) in ocenjo kakšne so možnosti, da ima otrok Dawnov sindrom, Edvardsov sindrom ali Patauov sindrom. Nuhalna svetlina ni 100 %.

Do naslednjič.

Za Mami blogerke napisala Tadeja- Mami plus.

Kategorije:Nosečnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja