Pticam, ki pozimi, ostanejo v naših koncih ni ravno najlepše. Sploh, ko zapade sneg in jim vzame nujno hrano za preživetje. Zato je skoraj da, nujno potrebno, da jim pozimi zagotovimo hrano, da lažje preživijo. Torej zakaj jim letos ne bi pomagali tudi vi in doma naredil ptičjo hišico. S tem boste naredil dve dobri deli. Pomagali boste pticam in našemu planetu, saj lahko hišice izdelamo iz recikliranega materiala, ki bi drugače končal v smeteh.

Potrebujemo:

  • embalažo (lahko steklenice, tetrapake, škatle, …)
  • akrilne barve, ki dobro prekrivajo in čopič
  • palice, ki jih naberemo v naravi
  • olfa nož
  • škarje
  • pištola na vroče lepilo
  • okraski

Pomagajmo pticam čez zimo

Izdelava ptičje hišice

Izdelava ptičje hišice je sila preprosta. Celo tako preprosta, da jo lahko otroci pripravijo bolj kot ne sami. Najprej jim pripravimo embalažo. Ne glede na to, katero embalažo boste vzeli, jo najprej očistite in z olfa nožem pripravite vhod za ptičke. Pazite na velikost vhoda, saj mora biti tako velik, da lahko manjši ptiček spleza vanjo. Nikakor pa naj vhod ne bo prevelik, saj velikih ptic, kot so golobi, res ni potrebno hraniti.

Nato naj otroci škatle oziroma naše hišice pobarvajo. Če doma nimate akrilnih barv, ki dobro prekrivajo, lahko embalažo najprej prebarvate belo in nato v kakšno drugo barvo. Mi smo pobarvali direktno in vzeli temnejše barve. Še tako smo morali dvakrat barvati. Ko se barva posuši naši hišici dodamo streho. Mi smo streho naredili iz lesenih palic, ki smo jih nabrali zunaj. Če nimate možnosti, da ni nabrali palice, potem jih lahko tudi kupite. V vseh ustvarjalnih trgovinah so na voljo lesene palčke, lahko pa enostavno pojeste nekaj lučk in reciklirate le-te. 😉

Palčke prilepimo na streho z vročo pištolo, zato rabijo otroci tukaj nekaj pomoči. Lahko nam pomagajo, ali pa kar sami prevzamemo ta korak. Lahko pa naredimo streho tudi iz plastike ali pa jo samo narišemo na embalaži. Prepustite domišljiji prosto pot in sigurna sem, da bodo nastale najlepše mojstrovine.

Pomagajmo pticam čez zimo

Nato vse skupaj še nekoliko okrasimo. Lahko narišemo okna, rožice, ali dodate kakšne drugačne okraske, da naredimo iz naše hišice pravi mali domek. Dom v katerem bodo žvrgolele ptičke čez celo zimo.

Na koncu prilepimo še zunanjo palico, na kateri bo ptiček lahko stal, medtem ko bo jedel in napeljemo vrvico. Nato dodamo ptičjo hrano in hiško obesimo na drevo in uživamo o zvoku ptičkov, ki pridno zobajo hrano in veselo pojejo.

Za Mamiblogerke piše: Sanja Vrtačič, Mega mama

Kategorije:Ustvarjanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja