Draga mamica. Morda si prvič mamica in se ti zdi, da ničesar ne znaš dobro, morda pa si že izkušena, s kopico otrok. Ne glede na to, kateri otrok ti počiva v naročju, je materinstvo vsakič izziv. V  enem trenutku objemaš svoj zaklad, v drugem pa bi najraje na glas kričala. Ne moremo ti obljubiti, da bodo ti trenutki izginili, lahko pa ti povemo, da v njih nisi sama. Ker smo vse na istem, smo Mami blogerke, natančneje Anja (Maminamaza.si) in Tjaša (Ljubki nesmisel), zate in za vse nas poiskale nekaj dobrih trikov, ki nam bodo vsem olajšali vsakdan.

Anja in Tjaša sta se osredotočili na tri osnovne teme: HRANJENJE; PREVIJANJE in VOZIČKANJE. Na svojih instagram profilih vabita k sodelovanju in preizkušata trike, ki naj bi bili mamicam v pomoč. Spremljajte ju:

Anja: https://www.instagram.com/anja_oman/

Tjaša: https://www.instagram.com/tjasa.marolt/

Projekt Mali mamini triki podpira Lidl Slovenija 

 

Od trenutka ko postaneš mamica, postaneš poleg vsega tudi glavni kuhar, odgovoren za prehrano svojega otroka. Začne se z dojenjem oz. stekleničko, nadaljuje z uvajanjem goste hrane in nato z vsakodnevnim uravnoteženim jedilnikom. Mamice skrbimo, da naš otrok ni lačen, da dobi zadostno količino hranil in vitaminov in da se razvija v zdravo odraslo osebo. To vestno počnemo od prvega dne in se od točno takrat naprej tudi redno soočamo z izzivi, ki nam marsikdaj povzročijo velike preglavice. 

DOJENJE ali STEKLENIČKA
Nekaterim mamicam dojenje steče brez problemov, nekatere se trudijo več mesecev, spet tretje sploh ne dojijo. Nič zato. Ne glede na to ali mamica doji ali hrani po steklenički, je pomembno, da otrok dobi dovolj mleka, da z njim pridobiva na teži in raste.

UVAJANJE GH
Smernice se hitro spreminjajo, prihajajo nove, modernejše metode. Trenutno velja, da uvajaš po 6. Mesecu in uvajaš zelenjavo, gluten in meso hkrati. Ne glede na to za katero metodo in kakšen vrstni red uvajanja se odločiš, je pomembno, da otrok dobi dovolj hranil za optimalen razvoj. Pa ne pozabi na tekočino! 

MALI MAMINI TRIKI
Vsaka mamica kmalu ugotovi kakšen način hranjenja ustreza njenemu otroku, obenem pa razvije različne metode, ki ji olajšajo vsakodnevno hranjenje. Nekateri triki so edinstveni in ustrezajo samo odločeni mamici, nekateri pa so tako zelo uporabni, da se hitro razširijo med mamice, ki sploh ne morejo verjeti, da se niso same spomnile nekaj tako očitnega. Nekaj takih delimo danes z vami. Najboljše tri pa si poglejte v videu.

 1. FROZEN OBROKI
  Da ni potrebno dojenčku vsak dan znova rezati tistih nekaj koščkov zelenjave ali sadja, lahko zelenjavo/sadje narežeš enkrat na teden in jo pripraviš v manjše posodice/vrečke. Če misliš, da ne bodo zdržale tistih nekaj dni, lahjko vrečke tudi zamrzneš. Zaradi majhnih koščkov, ne bo priprava zamrznjene vrečke vzela nič več časa. Samo skuhaš v vodi in dodaš poljubno žito/meso/ribo… Poleg dobre organizacije, bo taka priprava obrokov tudi časovno manj zamudna.
 2. VELIK SLINČEK IZ BRISAČE
  Ne vemo, če na svetu obstaja dovolj velik slinček, ki bi preprečil umazane obleke pri dojenčku, ko se ta hrani. Lahko pa ga narediš sama. Vzemi brisačo in ji na sredini izreži luknjo, ki bo dovolj velika, da pride dojenčku čez glavo. Luknjo zarobi in najboljši slinček je pripravljen.
 3. KAŠICA TO GO
  Na poti je hranjenje s kašicami poseben izziv. Na srečo so izumili kašice v vrečkah s cucljem, ki prihranijo kup živcev. In umazanih oblek.
 4. IGRAČA, DA ZAMOTI
  Mamice prisegajo, da igrača v rokah zamoti dojenčka, ki medtem ko opazuje ali se igra z igračo, poje znantno več. Rešitev za vse zbirčne Metke 😉
 5. VELIKO BARV IN OKUSOV
  Pri pripravi hrane lahko že od prvega dne skrbite za dobre okuse in pestre barve. Pomagajte si z začimbami in pazite, da hrane ne prekuhate in jo lepo postavite na krožnik/v skledico. S tem ni nič narobe, saj ljudje že od nekdaj jemo z očmi. Lep izgled hrane otroku ne more nikakor škoditi.

Še 3 super trike si poglejte v videu. Zelo vesele pa bomo tudi vaših nasvetov, ki jih bomo preizkusile in dodale na seznam. Za mamino zakladnico trikov. 

Za Mami blogerke napisala in posnela Anja Oman, Mamina maza

Ko se ti rodi prvi otrok je vse še novo. Kar naenkrat si postavljen v tisoč novih situacij v katerih se moraš hočeš nočeš znajti in čeprav imaš na začetku občutek, da kdaj preprosto ne boš zmogel, se s časoma navadiš na nov tempo življenja. Mamice smo neverjetna bitja, ki smo v kratkem času zmožna odkriti ogromno novih trikov in načinov, da si olajšamo življenje z dojenčkom in malčkom. 

Pri Višnji sem se kar lovila v novi materinski vlogi, v drugo porodniško pa sem zakorakala veliko bolj samozavestno, prepričana da me tokrat ne more nič presenetiti. Pa sem kaj hitro ugotovila kako različni so si otroci med seboj in da se z vsakim znova učiš novih stvari. Tako sedaj zopet odkrivam nove trike s katerimi si poskušam čim bolj poenostaviti življenje z mojo dojenčico.

Zadnje dni se ukvarjam predvsem s previjanjem. Zarja se namreč vedno pokaka tako močno, da pride kakec čez pleničko na oblačila. Na začetku sem obupovala nad madeži, ki jih nisem uspela spraviti iz oblačil, vendar sem tudi tokrat uspela najti rešitev. Mamice se vedno znajdemo in zmoremo ☺

Zato tokrat z veseljem delim nekaj mojih trikov za učinkovito previjanje:

 1. PREVIJALNA MIZA V KOPALNICI
  Čeprav pohištvene garniture za dojenčkovo sobico vedno vsebujejo previjalno mizo in izgledajo res čudovito, se je pri nas izkazalo, da je najbolj praktično če je previjalna miza nekje v kopalnici, morda kar na vrhu pralnega stroja. Pri previjanju je namreč super, da so pipa in voda čim bližje ☺
 1. PRIPOMOČKI NA DOSEGU ROKE
  Fino je, da imate vse stvari, ki jih rabite za previjanje, na dosegu roke. Od pleničk, izdelkov za nego kože, do oblačil. Pogosto je namreč potrebno z eno roko držati živahnega dojenčka z drugo pa iskati stvari, ki jih potrebujete. Stvari si lahko zložite v manjše pisane škatle in jih postavite pod ali nekam na rob previjalne mize.
 1. SPIRANJE OBLAČIL Z MRZLO VODO
  Zelo pomembno je, da pokakana oblačila takoj sperete z zelo mrzlo vodo in nato nanesete detergent za odstranjevanje madežev.
 1. KLJUKICE ZA OBLAČILA IN BRISAČA
  Nad previjalno mizo si namestite kljukice na katere lahko nato obesite čista oblačila, brisačke ali igrače.
 1. PISANE IGRAČE IN SLIKE
  Večina dojenčkov je težko dlje časa pri miru, zato je pomembno, da imate med previjanjem pri sebi vedno pisane igrače, ki jih ta čas zamotijo. Za najmlajše dojenčke, ki še ne prijemajo igrač v roke, lahko nad previjalno obesimo pisane slike, ki bodo pritegnile njihovo pozornost.

 

Za Mami blogerke napisala Tjaša Marolt, Ljubki nesmisel

 

Vozičkanje je ena najlepših stvari, ki pridejo skupaj z materinstvom. Otrok, lepo na varnem, mamica, prostih rok. Če se dojenček seveda rad vozi v vozičku. Če se ne, je druga zgodba, ampak recimo, da se. Najprej se še čisto majhen vozi na kratke izlete v topli košari, ko malo zraste, pa je na vrsti športni del, ki med drugim zahteva že malo več organizacije in adaptacije. Ne glede na to, kateri voziček vozite, smo za vas poiskali nekaj trikov, ki vam bodo olajšali vozičkanje. Najboljši trije pa so seveda spet zbrani v videu.

 1. VELIKE PLEZALNE ZAPONKE NA ROČAJU VOZIČKA
  Ker ima večina vozičkov danes enojni ročaj, hitro zmanjka prostora za vrečke. Z velikimi plezalnimi zaponkami, lahko na voziček obesimo več vreč, torbico in še kaj. Ampak pozor! ->
 2. ZAPESTNE oz. NAGLEŽNJE UTEŽI NA PRVI KOLESI VOZIČKA
  Da se pod težo vrečk, pa tudi sicer, voziček ne prevaga nazaj, lahko na sprednji kolesi zapnešzapestne oz. nagležnje uteži, ki poskrbijo, da je teža spredaj zadostna in je voziček bolj stabilen.
 3. ODSEVNI TRAKOVI
  Ko so dnevi krajši in se hitro znajdemo z vozičkom tudi v temi, je dobro voziček narediti vidnejši s pomočjo odsevnih trakov, ki jih lahko nalepimo na stranice vozička.
 4. PREDMETI NA ELASTIKI
  Da se izognemo nenehnemu padanju igračk, dud, flašk in ostalega, jih preprosto zavežemo na voziček z elastiko, ki je dovolj dolga, da omogoča otroku, da predmet poljubno prevrača naokoli, ko ga vrže na tla, pa le-ta ostane na elastiki. Tako se izognemo tudi umazani dudi in flaški. Ampak pazi, da VEDNO nadzoruješ otroka in se tako izpgneš morebitni poškodbi.
 5. SHRANJEVANJE VOZIČKA
  Da voziček v majhenm stanovanju ne zavzame preveč prostora, ga lahko obesimo na vrata (z veliko kljuko ali elastiko).

Upam, da so vsi triki dobro razloženi in vam pridejo prav, zdaj pa še trije najbolj uporabni triki:

Za Mami blogerke napisala in posnela Anja Oman, Mamina maza

 

KAKO SO SE ODREZALI IZDELKI NA PREIZKUŠNJI? 

Zaradi velikega zanimanja nad precej novimi izdelki za dojenčke znamke Lupilu, ki nastopajo v videoposnetkih, smo se odločili nameniti še nekaj besed tudi tem.

 1. PLENICE ZA ENKRATNO UPORABO LUPILU 
  S plenicami sva obe zelo zadovoljni. Brez težav zdržijo skozi noč (še en predlog: Če se vam začne dogajati, da plenice prepustijo, kupite eno številko večje, ne glede na kg dojenčka), so prijetne na otip, prožne, lepe in ugodne. Nisva zaznali slabosti. Na testu Zveze potrošnikov Slovenije se še niso znašle, ker so novejše.
 2. VLAŽILNI ROBČKI 
  Anja je preizkusila vlažilne robčke z olivnim oljem, ki dobro očistijo, so mehki, prijetni, prijetnega vonja, prijazni do dojenčkove ritke, v ravno pravšnji embalaži. Brez pripomb.
 3. MALI VLAŽILNI ROBČKI 
  Robčki v manjšem pakiranju so se dobro odrezali pri brisanju umazanih rokic, vendar so res v premajhni embalaži. Tak paketek robčkov je trajal dva dni. So primerni bolj za vak slučaj, za v kakšno majhno torbico.
 4. KAŠICE LUPILU
  Mami blogerke smo Lupilu kašice že pokušale in izkušnje delile na naših IG profilih, tokrat pa je bila Tjašina Zarja še premajhna zanje, Ian pa je preizkusil sadne okuse in vanilijevo kašico z zdrobom. Sadne, sadno-žitne in sadno-žitno-jogurtne je z veseljem pojedel in se drl “te te” (še), vanilijeva pa mu ni bila preveč všeč.
 5. KAŠICE LUPILU TO GO
  Odlična ideja za vozičkanja in ostale izlete. Sadne kašice to go je Ian glasno odobril, želel bi si edino, da so večje.

Izdelke Lupilu zagotovo brez težav priporočiva vsem mamicam in njihovim dojenčkom. Obe prisegava na kakovost in sva zelo veseli, da lahko poveva, da so se odlično obnesli.

Foto naslovnica, Anja in Tjaša z novorojenckom: Mateja Tamše
Produkcija: Dinamik
V sodelovanju z Lidl Slovenija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja