Pravijo, da so otroci v mestu velikokrat prikrajšani, ker živijo med betonom in nimajo možnosti zaužiti narave v tolikšni meri kot otroci na vasi ali v manjših krajih. In obratno, vaški otroci so »reveži«, saj ne gredo tolikokrat v kino, gledališče, igralnico ali na dejavnosti, ki jih ponuja mesto, kot to lahko storijo mestni otroci. Pa so res na slabšem eni ali drugi? Zagotovo obstajajo plusi in minusi, tako v mestu kot na vasi, vendar se otroci po mojih izkušnjah okolju prilagodijo in iz njega posrkajo najboljše. Če smo na njihovi strani tudi starši, potem pomanjkanja ne občutijo. Le zakaj bi ga? Kjerkoli živimo ali bomo nekoč živeli, je pomembno, da tam uživamo in smo srečni, bodisi je to med bloki ali hribi.

Sama sem kot otrok živela v manjšem kraju na Gorenjskem, ki mi je pri srcu še danes, in ga ne bi zamenjala za nič na svetu, moji otroci po drugi strani odraščajo v mestu. V Ljubljani. In to v centru. Z Egonom sva se v prestolnico preselila že v študentskih časih. Od takrat dalje in vse do danes tu še vedno vztrajava. Tu sva si našla službo, prijatelje, tu sva ostala, ker se nama je Ljubljana prikupila. Tako zelo, da sva zamenjala stalno prebivališče in si kupila stanovanje v samem središču. Zagotovo sem z rojstvom Maja in Trine sem ter tja občutila kakšno pomankljivost, ki pa niti ni povezana s tem, ali živiš v mestu ali na vasi, temveč v kakšni hiši oz. bloku stanuješ. Velikokrat pogrešam vrt s teraso, kamor bi z otrokoma zahajali vsak prosti trenutek. A vendar vseeno ni tako hudo. Obratno! Mi se imamo v mestu prav super in ne zdi se mi, da sta otroka zaradi tega na slabšem. Prvič zato, ker vedno počnemo kaj zanimivega, in drugič zato, ker jima midva kot starša tega občutka nikoli nisva dala. V mestu se imamo lepo. Tu imamo vse, kar potrebujemo, tudi svež zrak in okusno vodo iz pipe, ha ha ha!

Ljubljana ni niti prevelika niti premajhna. Ravno pravšnja je. Z enega konca mesta zelo hitro prideš na drugega, če odmislimo jutranje ali popoldanske zastoje, ki so nekoliko daljši, ko zunaj pade kaplja dežja ali prvi sneg. Takrat ljudje pokažejo vse znanje, ki ga premorejo na področju preklinjanja. Uf! A to ni tisto, kar sem z vami želela deliti. Hočem, da imate Ljubljano radi, tako, kot jo imamo radi mi. Ali da se vam še bolj prikupi. Ljubljana je simpatično mesto, ki ponuja nešteto možnosti, kamor se lahko odpraviš z otroki.

Zaradi vseh predsodkov, ali je življenje v mestu z otroki kul ali ne, sem se odločila, da bom tej temi posvetila več časa. Rada bi vam predstavila Ljubljano kot otroku prijazno mesto. Sprehodili se bomo po ulicah, mestih, kamor mi radi zahajamo. Naslednji zapis bo posvečen kraju, kjer naša družina preživi največ časa. Zakaj smo tam najmanj štirikrat na teden, kaj vse tam počnemo in zakaj bi ta konec mesta priporočila tudi vam, pa si lahko preberete že v naslednjem prispevku. Kmalu bom nazaj!

Za Mami blogerke napisala Fulkulmami

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja