Ni lepšega kot počitnice. Počitnice na morju. Mi jih vsako leto komaj čakamo. Pred počitnicami, je seveda potrebno še spakirati za morje. Mislim, da bomo po večini vse mame enotnega mnenja, da je to včasih precej stresno.

 

“Čim manj kompliciraj ne nikakor ne jemlji vsega s sabo, ker itak pol stvari ne boš potrebovala!” Ta nasvet sem slišala že velikokrat, seveda čisto razumljivo. Se je pa zgodba precej obrnila, od kar sem postala mama. Še nikamor nismo šli, da ne bi vsaj nečesa nujnega pozabili doma. Zato si bomo v prihodnje pomagali s spodnjim seznamom in upali, da se izognemo takšnim situacijam vsaj v prihodnje.

 

Pri začetku pakiranja je nujno, da ločimo stvari na tisto, kar potrebujemo vsak dan in tisto kar potrebujemo občasno.

 

Izmed tistega kar potrebujemo le občasno, je dobro ločiti tisto kar vzeti in kaj ne. Potem pa obstajajo še tiste stvari, ki so za vsak slučaj. Tega ponavadi sama ne jemljem s seboj, v slučaju da bi še kaj potrebovali, lahko ponavadi kupimo tudi na destinaciji, če le ne dopustujemo kje v divjini. 🙂

 

Sama s pakiranjem začnem vedno pri dokumentih. Osebne izkaznice, zdravstvene izkaznice, zavarovanje za tujino in denar. Na drugem mestu so zdravila, kopalke in sončne kreme. To je najpomembnejše, pri vseh ostalih stvareh smo lažje prilagodljivi.

 

Pa vendar je nekako lažje, če se vsaj okvirno držimo seznama za pakiranje. Tega je najbolje sproti spreminjati in prilagajati starosti vaših otrok. Če potujete z dojenčkom, potem bo seznam malce daljši.

 

Osnovni seznam

 

Zdravila in kozmetika
– fiziološka tekočina
– zdravila, ki jih potrebujete
– milo
– krema za ritko
– vlažilne in papirnate robčke
– razkužilo (odvisno od destinacije in starosti otroka)
– sredstvo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem
– sredstva proti komarjem (za dojenčke se super obnese zaščitna mreža)

 

Oblačila
– ker se otroci hitro umažejo je dobro vzeti dovolj oblačil – vsaj dva preoblačenja dnevno – spet odvisno od starosti otroka.
– kljub temu, da si vsi želimo na morju visoke temperature, znajo biti večeri in noči hladne. Tanka bombažna jopica ni nikoli odveč.
– nogavičke in ustrezna obutev (idealni so sandali, ki jih lahko otrok uporablja na plaži in v vodi. Mi imamo pa s seboj tudi športne copate, saj je otrokom v tem udobno in tudi varno za vse njihove podvige.)
– ne pozabimo na klobuček ali kapo s senčnikom

 

Ostala oprema:
– plenice (če jih otrok uporablja), tetra plenice, slinčki, steklenčke in dude, prenosna posteljca, voziček (najbolje zložljiv)
– posteljnina (tudi če je na voljo na destinaciji, jaz vedno iz navade vzamem tanko rjuho).
– kopalke in brisače. Mi smo navdušeni nad kopalnim plaščem, ki ga vzamemo tudi na plažo, če je potreba.
– fredov obroč, rokavčki, bazenček, deska za plavanje ali črv – spet odvisno od starosti otroka
– lopatke, lončki in ostale igrače primerne za igro na pesku. To obožujemo tudi odrasli, ne samo otroci.

 

Hrana
– razne kašice, če hrane ne pripravljate sami
– zadostne količine adaptiranega mleka – če več ne dojite. (bolje je vzeti še kakšen paket več)
– zadostna količina vode in kakšni prigrizki za otroka za na pot.

 

Otroci veliko bolje prenašajo spremembe okolja, kot si mame mislimo. Da se izognemo stresnim situacijam na dopustu, pa je včasih bolje vnaprej predvideti razne situacije in vseeno s seboj vzeti kakšno stvar preveč, kot premalo. 🙂

 

Za Mami blogerke napisala Nuša Ana Pukšič, Mama Alarm 
Kategorije:Poletje

En komentar

Kaj Mami blogerke spakiramo za morje?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja