5 IDEJ: POLETNO BRANJE ZA NAJMLAJŠE

Poletje je čas dopustov, čas družinskega povezovanja, čas za ustvarjanje in čas za knjige. Če vse skupaj povežemo, dobimo prijetno (in koristno) popotnico za naše najmlajše zaklade. Malčki zgodbe poslušajo z navdušenjem in s čudenjem spremljajo dogodivščine književnih junakov, med potovanjem na krilih domišljije pa bogatijo svoj miselni in konkretni svet.

Vam med popolnoma načrtovanim dopustom zmanjka časa za knjige? Verjemite, preverjeno se da ukrasti teh 20 minut, ki vas bodo neslišno, a trdno povezali z otrokom. Kako? Včasih te preseneti deževen dan. Morda se pred spanjem otrok ne more umiriti in ga nikakor ni mogoče spraviti v horizontalni položaj. Potrebujete nove ideje za ustvarjanje? Vam je aktiven dan pobral energijo, da vam zvečer ni do utrujajoče igre? Morda pa potujete z vlakom … S kakovostno slikanico v nobenem od naštetih primerov ne morete zgrešiti, tudi če ste na potovanju. Sploh pa je tudi branje potovanje – v svet domišljije in nazaj.

Spodnja priporočila za poletno branje z malčki so prispevale Mamiblogerke, ki verjamejo v moč otroške knjige. Nekatere vas bodo prepričale s fotografijami, druge s tematskimi idejami za ustvarjanje. Vse slikanice so sporočilno in jezikovno kakovostne, primerne pa so tako za deklice in fantke med 3. in 8. letom starosti. Naj bo vaše poletje kar se da dolgo in pravljično.

  1. Kaj storiš z idejo? (Kobi Yamada, Založba BP)

Slikanico, ki spodbuja k svetlemu razmišljanju o prihodnosti in uresničitvi malih ter velikih idej, priporoča Živa Gregorač Tomše.

Več na: http://www.varuska-ziva.si/knjiga-tedna-kaj-storis-z-idejo-zalozba-bp/

  1. Bobek in barčica (Anja Štefan, MK)

Prisrčno slikanico o prijateljstvu z odličnimi ilustracijami Polone Lovšin (in še kupček drugega morskega čtiva) priporoča Urška Tipop.

Več na: http://hiskadrobizka.blogspot.si/2017/07/knjige-za-na-morje.html

  1. Lov na medveda (Michael Rosen, MK)

Avanturistično slikanico, polno ritmičnega ponavljanja in posnemanja glasov, ki je pisana na kožo najmlajšemu občinstvu, priporoča Vojka Havlas.

Več na: http://www.prisofiji.si/prva-izbira-pri-sofiji-dopustniski-lov-na-medveda/

  1. Mavrična ribica (Marcus Pfister, MK)

Slikanico, ki kliče k ustvarjanju v zaprtem prostoru ali na prostem, priporoča Katja Maček.

Več na: http://malo-veliko.blogspot.si/2015/08/mavricna-ribica.html

  1. Na hitrem hribu (Linda Sarah in Benji Davies, Založba Zala)

Izjemno slikanico o lepoti in bogastvu otroške duše ter o domišljiji v polnem razcvetu toplo priporoča Vojka Havlas.

http://www.prisofiji.si/prva-izbira-pri-sofiji-na-hitrem-hribu/

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja