Preprosta za pripravo, a odlična za nest v usta. Slastna, a ne preveč sladka. Jesenska, a s pridihom zadnjih sončnih žarkov. Ena tistih, ki vnese dobršno mero svežine in navduši tudi tiste sladokusce, ki ne marajo preveč sladkih slaščic. Pravšnja za pocrkljat po nedeljskem kosilu. Predvsem pa brez glutena in brez dodanega sladkorja, ena tistih, ki jo poješ brez slabe vesti. Tudi 2 kosa.

Biskvit je sila preprost. Ločite rumenjake in beljake dveh jajc. Iz beljakov stepete sneg, v rumenjake pa dodate dve žlici medu in stepete, da nastane svetlo rumena krema. Nato dodate dve žlici fine koruzne moke in pol žličke pecilnega praška ter na koncu rahlo vmešate sneg. Model za torto s premerom 20 cm (lahko tudi 22 cm) obložite s papirjem za peko in vanj vsujete maso. Pečete na 180°C približno 15 minut; biskvit mora biti zunaj zlato rjav, notri pa sončno rumen.

Za kremo morate najprej pripraviti mandljevo pasto: zvrhano pest olupljenih mandljev s paličnim mešalnikom zmešajte z dvema žlicama olivnega olja, nato pa dodajte dve žlici mleka in pasirajte dokler ne dobite fino mandljevo pasto. Po želji jo lahko nadomestite s tremi žlicami 100% mandljevega masla. Nato zmešajte 150 g grškega jogurta in 250 g rikote. V kozici na dveh žlicah sladke smetane stopite 100 g bele čokolade in primešajte eno žlico medu. V toplo zmes dodajte 5 namočenih in ožetih lističev želatine ali eno vrečko želatine v prahu ter jo dobro primešajte k rikoti in jogurtu. Na koncu rahlo vmešajte 150 ml stepene sladke smetane.

Ohlajen biskvit obdajte z modelom za torte – priporočam nastavljivega in nanj vsujte kremo, jo lepo poravnajte in postavite za tri ure v hladilnik. Torto okrasite z narezanimi figami in nitkami medu ali drugim svežim sadjem, lahko tudi z mandeljni in belo čokolado, odvisno od tega kaj imate radi in kaj se vam potika po hladilniku. Meni so se zdele fige popolna pika na i. Zadnji sončni žarek odhajajočega poletja. Sladek piš mediterana iz domačega vrta.

Navdušila vas bo. Ker ni klasična skutina torta ali jogurtova torta in ker se mandlji in bela čokolada popolno dopolnjujejo z rikoto in sladkobo medu.

Dober tek!

Za Mami blogerke napisala Gabrijela Ajhmajer Neuvirt, Mamin twist

Kategorije:DOM Recepti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja