Moji punci imata rojstna dneva sredi zime, in čeprav je pozimi zelo malo sezonskega sadja jima rada pripravim torto, ki jima je všeč, torej sadno, natančneje iz jagodičevja. Vsako poletje napolnimo skrinjo z jagodičevjem, tako da jima lahko uresničim želje.

Pikina rojstnodnevna torta za drugi rojstni dan je bila tale krasna Kokosovo borovnička. 

Sestavine so za obod torte premera 25,5 cm.

Podlaga:

  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja
  • 200 g kokosove moke
  • 100 ml smetane
  • Ščepec soli

Sestavine zmešamo in jih razporedimo po tortnem modelu ter spečemo pri 150°C nekje 20 minut, oz. dokler se po robovih ne začne barvati rjavo. Podlago damo na tortni podstavek in ga ohladimo.

Borovničeva sredina:

  • 500 g borovnic (vzela sem zmrznjene gozdne borovnice)
  • 1 želatina (ali agar agar)
  • 4 žlice sladkorja

Borovnice odtalimo ter od njih odlijemo 1 dl soka in ga prihranimo za kremo. Če imamo sveže borovnice pa malo pokuhamo, da se izluži sok.

Pripravimo želatino (ali agar agar) po navodilih in vlijemo med borovnice ter jih počasi segrevamo. Tik pred vretjem  jih vlijemo v tortni obod, ki je manjši od prejšnjega za nekje  4 cm, če nimamo pa naredimo v prejšnji obod in ga potem obrežemo. Tortni obod postavimo na peki papir. Borovničev nadev ohladimo, da se strdi.

Borovničeva krema:

  • 250 g maskarpona
  • 500 ml sladke smetane
  • 1 želatina (ali agar agar)
  • 1  dl borovničevega soka, ki smo ga odlili od borovnic
  • 6 žlic sladkorja

Pripravimo želatino ali agar agar po navodilih. Stepemo smetano, maskarpone in sladkor. Počasi ji dodajamo pripravljeno želatino.

Sestavljanje torte:

  1. Okoli podlage namestimo tortni obod, ki smo ga od znotraj »oblekli« s folijo za živila.
  2. Dodamo polovico kreme
  3. Na kremo previdno položimo borovničevo sredino.
  4. Premažemo s preostankom kreme in damo na hladno vsaj za dve uri.
  5. Torto previdno odvijemo iz oboda in folije ter okrasimo. Sama sem jo posula s kokosovo moko in ameriškimi borovnicami.

Tortico sem pripravila Emanuela, ki me lahko spremljate na blogu SamoMama.

Imejte slasten vsakdan. 

 

Za Mami blogerke napisala Emanuela Gorenjak, Samo Mama

Kategorije:Recepti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja