December je čas, ko iz naših kuhinj diši po slastnih dobrotah. Vonj po cimetu, pomarančah in vaniliji nam  draži čute. Pečejo se najrazličnejši piškoti, potice in kolači. Preizkusila sem že marsikateri recept za kolače, vendar mi je vedno manjkala tista prava božična nota, dokler nisem spekla rahel, ravno prav saden in ravno prav čokoladen božični kolač. Recept bi rada delila z vami, da še vas prepriča o svojem okusu.

Sestavine (klasičen kolačni obod cca 22 cm)

  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 200 ml smetane
  • 250 g moke
  • ½ paketa vinskega kamna (ali paketek pecilnega praška)
  • Ščepec soli
  • Naribana pomarančna in limonina lupina
  • 200 g mešanega suhega sadja (sama sem dala 50 g čokoladnih kapljic, 50 g v rum namočenih brusnic, 100 g mešanega kandiranega sadja)

Postopek:

Jajca in sladkor penasto umešamo, da se količina vsaj za 1x poveča, nato dodamo smetano in postopoma še ostale sestavine. Na koncu dodamo še mešano suho sadje in vlijemo v pomaščen pekač za kolače. Pečemo 45 minut na 175°C.

Kolač je najboljši, če kakšen dan počiva. Če ga seveda prej ne zmanjka.

Seveda pa praznikov ni brez piškotkov, nekaj preverjenih, domačih receptov moje stare mame, najdeš  tukaj.

Omamno dišeče praznike vam želim, vaša Emanuela in moj blog Samo Mama.

Kategorije:Recepti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja