Pssst, še malo pa bo noč čarovnic. Mi smo jim že izrezali bučo in ji vsak večer prižgemo svečko. Čeprav je noč čarovnic posvojen praznik, so nam čarovnice povsem domače tako v slovenskem ljudskem izročilu kot v literaturi. Buče pa sem tudi izrezovala skupaj z dedkom že v otroštvu.

Noč čarovnic se praznuje na večer vseh svetih oziroma 31. oktobra. Že preteklo leto sva s Hano pripravili čarovniške kolačke, ki sva jih oblekli v pajčevinaste oblekice in okrasili z dodatki. Letošnji so prav tako posebni. Osnova je buča. Tako je, velika oranžna buča. Lahko uporabimo hokaido, maslenko ali muškatno. Midve sva maslenko, ki jo imamo doma. Maslenka ima tudi dobre skladiščne lastnosti, tako da jo bomo imeli skoraj do pomladi, kar pomeni, da bodo kolački večkrat na mizi.

Sestavine za 12 kolačkov:

  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • ščepec soli
  • nastrgana limonina lupinica
  • 250 g naribane buče (z oranžnim mesom)
  • 2 žlici ruma
  • 50 g maščobe (dala sem stopljeno kokosovo maščobo, lahko bi tudi maslo ali olje)
  • 250 g moke
  • 1/2 vrečke vinskega kamna
  • 50 g čokoladnih kapljic (če jih nimamo pri roki, lahko damo v sredino žličko marmelade ali košček čokolade ali čokoladni namaz ali pa preprosto nič)
  • 12 srajčk za kolače

Postopek:

Jajca in sladkor penasto umešamo na najvišji hitrosti ter postopoma dodajamo ostale sestavine. Na koncu še ročno vmešamo čokoladne kapljice.

Dobljeno maso z žlico vnašamo v pekač za kolačke (mafine) in damo peči v ogreto pečico 175°C za dobre pol ure, da so lepo zapečeni.

Ohlajene kolačke poljubno okrasimo. To je zagotovo najbolj priljubljeno opravilo za naše malčke.

Namig:

Če nimamo pri roki pekača in srajčk za kolačke, lahko maso zlijemo v poljuben pekač in ga spečemo in ohlajenega razrežemo.

Prijetno sladkanje.

Za Mami blogerke napisala Emanuela,  SamoMama.

Kategorije:Recepti

En komentar

Čarovniški kolački

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja